Asigurarea agentului termic pentru Capitală devine din ce în ce mai critică

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaș a anunțat că este nevoit să sisteze începând cu ziua de marți livările de gaze naturale către Elcen București, compania care asigură căldura și apa caldă pentru 560.000 de locuințe din București, din cauza datoriilor.

Conform unui comunicat, Romgaz va înscrie creanțele la masa credală în cazul în care Elcen va intra în insolvență, fiind unul dintre cei mai mari creditori ai companiei. „SNGN Romgaz, ținând cont de situația nou creată, sprijină orice inițiativă a părților interesate care să conducă la identificarea unor soluții durabile pentru asigurarea continuității furnizării gazelor naturale pe perioada iernii 2016-2017. Securitatea furnizării este o responsabilitate și un deziderat continuu al companiei, iar Romgaz si-a asumat furnizarea a peste 50 % din consumul de gaze naturale al populației din România care includ și 50% din totalul cantității de gaze înmagazinate pentru a fi puse la dispoziție în perioada de iarnă”, se spune în comunicatul producătorului de gaze.

Potrivit oficialilor Romgaz, compania a reprezentat de-a lungul timpului un partener de încredere pentru Elcen București și prin intermediul acestei companii al cetățenilor din București. „Am acordat o atenție sporită acestei relații comerciale asigurându-ne că siguranța și continuitatea în furnizare este asigurată chiar și în cele mai vitrege condiții meteorologice. Conducerea Romgaz SA urmărește cu preocupare evoluția evenimentelor derulate după intenția anunțată a Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice – Radet București de intrare în insolvență. Totodată, compania este preocupată și de rostogolirea acestei decizii asupra activității companiei Electrocentrale – Elcen București, unul dintre principalii clienți ai Romgaz”, se mai precizează în comunicat.

Alimentarea cu agent termic în Capitală va fi întreruptă marți, dacă Romgaz nu va mai furniza gaze către Elcen, au declarat, luni seară, surse din cadrul producătorului de energie termică. „Noi (Elcen, n.r.) nu avem cu ce plăti gazele de la Romgaz, nu mai avem bani. Dacă Romgaz întrerupe livrarea de gaze, nu vom mai avea cu ce să producem căldură și apă caldă”, au spus sursele menționate.

Reprezentanții Romgaz susțin că au semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către Elcen aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeșalonare a datoriilor restante ale Elcen către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni. Datoria actuală a Elcen către Romgaz, este de 319 milioane lei. „Recenta decizie care solicita intrarea în insolvență a Elcen București fără a informa în prealabil partenerii și neîndeplinindu-se formalitățile prevăzute în contractele încheiate obligă conducerea Romgaz să acționeze în limitele mandatului acordat de consiliul de administrație și acționari, respectiv de a acționa în interesul companiei și a acționarilor săi și de a respecta în aceeași măsura toți consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în Romania. Situația critică creată, fără a consulta părțile implicate, necesită decizii de urgență care trebuie luate de toate părțile interesate, și din păcate aceste decizii nu aparțin în mod singular companiei Romgaz. Elcen ne-a comunicat că nu-și mai poate onora obligațiile contractuale începând cu data de 27 septembrie 2016. Clauzele contractuale în vigoare și experiența din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluții și masuri care vor putea permite Elcen să acționeze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz. În calitatea sa de companie de interes național, cotată la bursă, SNGN Romgaz SA are datoria de a proteja, în egală măsură, interesele tuturor clienților și pe cele ale acționarilor, în deplina respectare a legii și a angajamentelor contractuale”, se precizează în comunicatul Romgaz.

În cursul zilei de luni, 26 septembrie, compania franceză Engie, care controlează Distrigaz Sud Rețele, prestator al serviciului de distrubuție a gazelor către Elcen București, a anunțat că a luat act, cu surprindere şi profundă preocupare, de decizia Consiliului de Administraţie al Elcen de a iniţia procedura de insolvenţă a companiei. „Această decizie, luată fără consultarea tuturor părţilor implicate, va avea consecinţe negative asupra situaţiei financiare a Distrigaz Sud Reţele, periclitând realizarea investiţiilor necesare exploatării în condiţii de siguranţă a reţelei de distribuţie a gazelor naturale, atât la nivelul Municipiului Bucureşti, cât şi al întregii zone operate de companie”, se spune într-un comunicat de presă. În prezent, valoarea totală a datoriilor exigibile acumulate de Elcen faţă de Distrigaz Sud Reţele se cifrează în prezent la 155 milioane de lei şi vor creşte semnificativ pe durata sezonului rece.

Francezii susțin că pe întreaga durată a relaţiei contractuale, Distrigaz Sud Reţele şi-a dovedit, în repetate rânduri, disponibilitatea pentru dialog şi pentru identificarea unor soluţii viabile, cum ar fi reeşalonarea datoriilor Elcen coroborată cu finanţarea acestora de către acţionarul său majoritar. „În plus, în ciuda acumulării unor creanţe importante, Distrigaz Sud Reţele a adoptat în permanenţă o atitudine constructivă şi responsabilă, găsind soluţii care să nu aibă nicio consecinţă negativă asupra alimentării cu apă caldă şi căldură a clienţilor Radet”, se spune în comunicat. Engie consideră că singura soluţie durabilă menită să evite falimentul Elcen şi Radet şi să garanteze, pe termen lung, aprovizionarea cu apa caldă şi căldură a locuitorilor din Bucureşti constă în mobilizarea imediată a unor mijloace financiare importante, atât de către statul român cât şi de Primăria Municipiului Bucureşti.

Radet, regia de termoficare deținută de Primăria Capitalei, şi Elcen, companie deținută de Ministerul Energiei au depus luni la Tribunalul Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă. Termenul de judecată pentru Radet este în 5 octombrie, iar la Elcen în data de 6 octombrie, au declarat surse din piaţă.

Radet are datorii de peste 3,5 miliarde lei către Elcen, companie care, din cauza că nu primeşte banii de la Radet, are datorii restante către furnizorul de gaze Romgaz şi către distribuitorul de gaze Engie. Datoriile totale ale Elcenau ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de Radet însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.