×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 04:57
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
Exodul se amplifică
Asistenții medicali iau cu asalt Germania și Marea Britanie

Țări precum Germania sau Anglia sunt magneți pentru tinerii asistenți medicali care vor condiții decente de muncă și un salariu mulțumitor. Două mii de asistenți medicali au părăsit România în 2016, estimându-se că tot atâți vor pleca din țara noastră și în anul în curs.

Mulți din cei care au ales să-și desfășoare meseria în alte țări erau încă elevi când au luat contact cu reprezentanții angajatorilor din vestul Europei și au emigrat îndată ce au primit diploma. În timp ce lefurile lor pot ajunge în alte state la două mii de euro pe lună, spitalele din România, inclusiv cele private, se confruntă cu o lipsă acută de personal. Situația pare trasă la indigo cu cea a medicilor, al căror exod pare de neoprit.

Ce salariu are un asistent în Germania

Marina Stan este din Ploiești și a ales să plece într-un orășel din Germania. „Am studiat trei ani în România ca să ajung un asistent medical bun și vreau să plec în Germania pentru primul loc de muncă. Salariul este bun, iar pentru mine, care sunt singură, este suficient să mă întrețin și să mai pun și ceva bani deoparte“, povestește tânăra.

Mai multe spitale și clinici din străinătate și-au deschis birouri de recrutare în orașele mari din România, iar reprezentanții acestora îi consiliază gratuit pe asistenții medicali care vor să plece. „Încă de pe băncile școlii vor să se asigure că au un viitor în Germania. Am angajat între 120 și 150 de asistenți medicali generaliști anual. Pot ajunge și la 3.000 euro brut, între 1.600 și 1.800 euro net“, spune Sorin Gabriel Dan, reprezentantul unei agenții de recrutare pentru Germania.

Sorana Nichita se află în Germania de opt luni. La început i-a fost mai greu, dar cu ajutorul colegilor a reușit să se acomodeze destul de repede. „Când am început să lucrez în spitalul din Germania, colegii mei au fost de foarte mare ajutor. Eu nu înțelegeam bine germana. Îi chemam când nu înțelegeam ceva, le arătam, iar ei îmi spuneau cum se zice. Mi-am notat într-un caiețel toate cuvintele și le-am învățat. Îmi place foarte mult locul unde sunt acum.“

Adaptarea poate fi dificilă

Și Marea Britanie este căutată de asistenții medicali. Aici se pot câștiga 15 lire pe oră, în timp ce în Irlanda un salariu mediu pe lună poate ajunge la 2.500 euro lunar. În cei trei ani de studii, în postlicealele sanitare se fac şi cursuri de deontologie profesională. Este şi cazul Centrului de Sănătate „Sf. Iosif“, unde un preot catolic predă cinci ore pe săptămână etică medicală şi psihologie. Şi aşa ajungem la cerinţele esenţiale pentru asistenţii care se angajează în străinătate: empatie, căldură, înţelegere faţă de suferinţa bolnavului. Fără acestea, ar putea fi respinşi de sistemele occidentale, chiar dacă sunt bine pregătiţi. De aceea, adaptarea poate fi dificilă pentru cei mai în vârstă, care cer să se mute cu tot cu familia, aşadar, trebuie susţinuţi de angajatori. „Pot să ofere cazare pentru familie încă de la început, suport financiar ca să-şi plătească biletul de avion sau transportul, inclusiv copiii, sau sunt angajatori care pot oferi inclusiv un loc de muncă partenerului“, explică Monica Nica, reprezentant al unor angajatori în Marea Britanie. Anual, 5.000 de absolvenţi de şcoli sanitare primesc drept de liberă practică. Peste 2.000 părăsesc ţara.

Andreea TudoricăPublicat Joi, 07 septembrie 2017
1002
 | 1
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
viki
+2
Cred ca este cazul sa dati situatia reala, cati stiu la perfectie o limba straina, cati au experienta, cati au cunostintele medicale necesare [scoli de asistente la fara frecventa, particulare, fara examene de intrare] si unde sunt angajate. [azile de batrani, orasele mici ,unde nu se duc francezii, englezii]. Nu cred ca in spitalele mari sunt disperati strainii sa ia cu lopata asistentele din Romania. Cred ca acolo nu folosesc acelasi manusi pentru toti pacientii, nu umbla cu mainile pe clentele care nu sunt dezinfectate si iti fac ulterior injectia sau iti schimba pansamentul, nu pun pe acelasi cearceaf toti pacienti care fac analize sau consultatii intr-o saptamana ,nu dezinfecteaza suficient instrumentarul ,nu umbla cu papucii la toaleta si intra apoi in saloane de operati ,etc. Sunt putine asistente care stiu meserie si care isi fac meseria neconditionat .Liceele sanitare si postlicealele de stat ii invatau in trecut, meserie ,mai ales ca nu oricine intra in aceste scoli. Toate virusurile de hepatita B si C etc s-au transmis in clinici si spitale ,din cauza igienei precare pe care au aplicat-o asistentele, in manevrarea instrumentariului. Asta este de fapt o reclama mascata pentru scolile private de asistente.
Publicat Joi, 07 septembrie 2017
+Răspunde
07
+4
Asistentele se ocupa cu altceva in Germania, insotesc doctorii la vizite, pregaresc programul se vizita, nu au atributiuni de tratament medical caci nu au calificare pentru asaceva. Krankenschwester, "sora medicala" urmeaza si ea un curs de trei ani de pregatire in meserie. Salariile sunt diferite. De multe ori, la stat se castiga mai bine caci, administratia comunala incearca sa-si stabilizeze personalul din spitale prin sume de bani, rezultand salarii mai mari. Aici salariile incep cam de la 2000 Euro brutto, ceea ce pentru o persoana singura, cu clasa de impozit 1 inseamna cam 1000 Euro netto, in conditiile in care o chirie la o garsoniera in München este 700-800 Euro. Exista spitale care ofera locuinte de serviciu, insa de regula putine. In orase mai mici in jur de 450 Euro (inclusiv intretinere). Deci nu este foarte mult! Desigur cu suplimentele de tura de noapte, sarbatori, mai vin 4-500 €. Dupa multi ani de vechime se ajunge la ca. 3000 € si peste cu ture, brutto. Cu toate astea si spitale germane au probleme acute de personal, caci nemtoaicele ori se marita si nu mai lucreaza, ori pleaca in Anglia, Danemarca, Suedia, Norvegia unde salariile sunt mai mari, ca si cheltuielile de altfel.
Publicat Joi, 07 septembrie 2017
+Răspunde
lili
0
Cum??!!! Acum, cand urmeaza sa aiba Salariile alea uriase de 4000, chiar 5000 de Euro, cum spunea aseara la Antena 3 Premierul Tudose?! PSDeii promiteau ca se vor Intoarce TOTI medicii plecati, la fel Asistentele si cand colo, astia continua EXODUL?!!! Concluzie: NU crede NIMENI in minciunile PSdiste, asa-i?! S-au convins in astea 8 Luni ca mai degraba intram in COLAPS decat sa le mareasca PSD salariile la 4000 Euro/luna!!! Rusine!
Publicat Joi, 07 septembrie 2017
+Răspunde
Defne chelnerița @ lili
0
Ai dreptate. Mată crezi doar în ideile juche.
Publicat Joi, 07 septembrie 2017
+Răspunde
Mittică @ lili
+3
...eh...se mai înșală omul a zis ariciul când s-a suit pe ..perie !
Publicat Joi, 07 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Exportul care lovește în sănătatea românilor
Publicat acum 13 ore şi 56 minute
Ziariștii acoperiți, în pericol
Publicat acum 10 ore şi 26 minute
Lista lui Dragomir: Ne-au șocat numele
Publicat acum 9 ore şi 38 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 14 minute