Asmita Gardens a intrat oficial în insolvenţă. Va fi vândut bucată cu bucată

Compania Asmita Gardens, prin intermediul căreia se dezvoltă proiectul rezidenţial cu acelaşi nume, a intrat oficial în insolvenţă după decizia judecătorilor Tribunalului Bucureşti din 7 noiembrie şi la cererea băncii finanţatoare Alpha Bank.

„Acţionarii indieni şi-au recuperat banii investiţi în proiect încă din prima fază, după care s-au retras. Neînţelegerile dintre acţionari, precum şi situaţia conflictuală dintre dezvoltator şi antreprenorul general, Strabag, au determinat Alpha Bank să recurgă la această metodă din lipsa unui partener de dialog”, a declarat pentru Capital Remus Borza, managing partner în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar numit de tribunal în cazul Asmita Gardens.

Ansamblul rezidenţial are ca acţionari cu părţi egale grupul indian Asmita şi vehiculul investiţional European Convergence Development Company (ECDC), controlat de Charlemagne Capital. Alpha Bank, care are o expunere de circa 70 mil. euro pe acest proiect, a cerut insolvenţa Asmita Gardens în 12 octombrie.

„E un credit foarte mare şi o bancă grecească. Pe fondul crizei din Grecia şi al fuziunii dintre Alpha Bank şi EFG Eurobank lucrurile s-au precipitat. Un lucru este cert, însă, banca nu are nevoie de lichidităţi şi cred că vom reuşi să o convingem să urmăm varianta reorganizării şi nu a falimentului. Este puţin probabil ca o vânzare în bloc să aibă succes pentru că ar trebui să apară un investitor cu cel puţin 100 mil. euro interesat să preia proiectul. Noi vom încerca vânzarea fiecărui apartament în parte”, a explicat Borza.

Potrivit acestuia, cel mai probabil, atât dezvoltatorul, cât şi banca finanţatoare, vor fi nevoiţi să accepte nişte pierderi de pe urma acestei reorganizări, deoarece preţul apartamentelor variază între 100.000 euro şi 1 mil. euro, preţuri la care este greu de valorificat proiectul.

„În primă fază proiectul va fi promovat la preţul de evaluare şi acesta se va reduce succesiv, pe parcursul licitaţiilor. Cu preţul actual nu cred că se vor putea vinde decât maxim 2-3 apartamente pe lună”, mai spune administratorul judiciar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.