×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 05:06
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
Asocierea infracțională
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Mediul instituțional balansează spre o autonomie invocată prin vidarea întregului sistem legislativ. Lipsa legalității pare un sport național care produce performanțe uluitoare pe un traseu al artificiilor cotidiene obligatorii. În fața justiției degradate nu stau doar devierile mental-politice, ci segmente ale mediocrității justiției înseși, care predispun sau sunt rezultatul corupției. Legăturile stabilite între aceste structuri și o întreagă cazuistică fac din România o țară victimă a tuturor manipulatorilor și delapidatorilor. Odată cu dispariția coloșilor industriali poluanți și destabilizanți ai normalității colectivității, dar utili unei economii pe hârtie, s-a pulverizat și solidaritatea societății, lipsa acesteia fiind dramatică. Cine vorbește astăzi, în România, politic, în numele cetățeanului nu poate dovedi absolut nicio responsabilitate, mai mult decât oricând. De la cel care vorbește la microfonul Parlamentului la funcționarul din instituții, care ar trebui să fie imaginea perfectă a parteneriatului civil, dincolo de legi și obligații implicite avem o iresponsabilitate generică. Legea răspunderii ministeriale, așteptată de zeci de ani, n-ar rezolva aproape nimic fără o contractare a fișei postului la orice nivel spre constituirea responsabilității statuate juridic. Astăzi, toți funcționarii publici sunt deasupra legii cu asistența specializată a sistemului, mult mai accentuat decât în comunism. Orice trepăduș ajuns într-o poziție cât de cât importantă ține să-și arate incompetența prin sancțiuni aplicate, spre a-și consolida o putere cu direcție infracțională, când competența în sine se manifestă prin asistență de calitate. Încet și sigur, România se închide ca un lagăr al autolimitărilor desfigurante, revenind la multe dintre limitele din totalitarism. Nu întâmplător, în instanțele justiției apar inși, așa ziși-reprezentanți care vor să reintroducă în circuitul public decizii ale totalitarismului. Criminalitatea regimului comunist, atât de mult discutată, care produce vedetism și cariere pe saci de bani, pare a fi asimilată bulversant tocmai de către acești pretinși rezistenți scoși din cutia de rezonanță a totalitarismului. România a ajuns atât de poluată moral și organizatoric, încât, la fel ca structurile cele mai detestabile de dinainte de 1989, își anulează zilnic propria Constituție.

Avem deja câteva generații de profitori care de pe ruinele produse de abuzurile istorice vor să fie și a doua oară remunerați pentru absurdul pe care l-au girat zeci de ani. Susținerea drepturilor acestora și acceptarea unei istorii aluvionare drept soluție pentru viitor pune în dificultate absolută viața public-instituțională în România, inclusiv securitatea publică. Deșeurile ideologic-propagandistice, precum și acelea dintr-o sferă aparent opusă (a falsei rezistențe, dirijate), cele prin care spălarea creierelor a fost o operațiune încheiată cu un succes inegalabil, revin ca un fapt normal. Totalitarismul, în absența reacțiilor avizate, se reinstalează sistemic în favoarea unei clase conducătoare fără legitimitate democratică.

Direcția în care actual-eternizata clasă politică dirijează distructiva istorie actuală este una greșită. Corupția și-a făcut propriile legi după care vrea să funcționeze, pe care le invocă într-un mod specific unei cazuistici psihiatrice, sub însăși umbrela justiției statului presupus de drept. Legile totalitarismului încep a fi refolosite drept supapă a supraviețuirii grupurilor infracționale, fără legitimitate prin înseși obiectivele care le animă. Această afacere colosală s-a pus în mișcare cu ajutorul a ceea ce părea a fi partea bună, rezonabilă a societății. În România, proiectul iminent al statului democratic - sub umbrela revoluției cu victime - e pe sfârșite, constituindu-se într-o spirală de neoprit a dezastrului, adversari ai normalității fiind toți cei care au profitat cândva de pe urma totalitarismului. Acceptarea acestei situații duce la un cutremur în viitor, la o destabilizare a fundamentelor naționale, ale cărui consecințe schimbă însăși istoria.

Toleranța zero față profitorii de lux ai totalitarismului, oricare ar fi numele titularilor, reprezintă însuși dreptul de a fi în stradă și a manifesta împotriva abuzului ajuns normă publică. Parlamentul, structurile politice și-au pierdut credibilitatea democratică și chiar funcționalitatea legală.

Ioan VieruPublicat Vineri, 01 septembrie 2017
2490
 | 38
 | 11
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
c.g.
+3
Pt.Traila. Domnule, subscriu la ce spuneti dumneavoastra, dar trebuie sa fim constienti de amestecul abundent si grosolan in treburile noastre interne dupa dec.'89 a unora ( de sila nu ii mai numesc, am tot spus prin comentariile mele !) care au adus tara asta azi in ruina: economica, politica, sociala, putem in conditiile astea sa fim faramti ca tara, iar poporul roman ( atat cat a mai ramas dupa 28 de ani de balamuc nou !) sa fie imprastiat in Lumea asta cam prost facuta ! Sanatate maxima !
Publicat Duminică, 03 septembrie 2017
+Răspunde
gmbplay
+2
Total adevarat ,insa prea tirziu sa mai reparam ceva.
Publicat Duminică, 03 septembrie 2017
+Răspunde
sasu
+1
Ce scriitori sint astia care apara o uniune facuta de securitate? Eu asta as intreba.
Publicat Sâmbătă, 02 septembrie 2017
+Răspunde
Traila
+14
Dle. Vieru, faci mereu referiri la totalitarism, la fostul regim comunist. Aceste referiri au devenit o practica folosta de f. multi publicisti si comentatori care habar nu au de realitatile acelui regim. Este adevarat, in prima faza cand regimul a fost sub dominatia trupelor sovietice si a alogenilor s-au facut multe nelegiuiri si crime. Dupa eliberarea de trupele de ocupatie si de alogeni regimul a infaptuit industrializarea tarii, a pus la punct sistemul de invatamant si sanitar. Fa dumneata o statistica a spitalelor construite in acel regim dar si a locuintelot pentru populatie. In toate sectoarele au fost promovati oameni merituosi cu buna pregatire teoretica si practica. Sigur, dupa 1989 au fost, toti, dati la o parte pentru a se instala la conducerea tarii si economiei pleava sociala scoasa la suprafata DE ASA ZISA REVOLUTIE. Incearca sa analizezi drama pe care o traieste poporul roman scotand in evidenta aceasta realitate.
Publicat Sâmbătă, 02 septembrie 2017
+Răspunde
gmbplay @ Traila
+1
1/2 adevarat despre gloriosii activisti.
Publicat Duminică, 03 septembrie 2017
+Răspunde
Țăranul
+17
Deșeurile ideologic-propagandistice , așa cum îi numește autorul pe slugoii sistemului , nu fac economie de efort ... , și se năpustesc asupra oricărei persoane ce îndrăznește să denunțe tragediile provocate de totalitarism ... !
Publicat Sâmbătă, 02 septembrie 2017
+Răspunde
Magdalena Valentina Feru
+1
Dupa ce ca desfigurati biata limba romana , in incercarea disperata de a parea ca sunteti de o deosebita sofisticare intelectuala , cand nu aveti nici macar 3 propozitii logice care sa prezinte 1 argument, va mai si erijati in posesorul dreptului de a decreta suspendarea Constitutiei ... Cat stati dvs. sa mai contemplati anarhismul , va anunt ca daca ati avea "toleranta 0 pentru profitorii de lux ai totalitarismului"-aproape nu ati mai avea cu cine sa protestati in strada.
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
de ce
+8
nu poate fi accesat editorialul precedent?
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
Teo @ de ce
+3
probabil a fost cenzurat ;)
Publicat Sâmbătă, 02 septembrie 2017
+Răspunde
prostul satului
+6
pierde cetateanul, pierde Romania, pierde prezentul si viitorul! la rău, infractiuni, coruptie, incompetenta, ticalosie, nemernicie, prostitutie, etc ne asociem f usor sub masca democratiei dambovitene, a ”rezist”, la bine , constructie, renastere, centenar, patriotism, e ne-intelectual, ne-european, ne-conform cu mass media de 2 parale??
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
Marea Neagra
+25
Mereu am aceeasi impresie citin articolele acestui regalist: E obsedat de totalitarism ! Regalismul e doar o floricica roz, cu parfum suav si frunzulite gingase.
Publicat Vineri, 01 septembrie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 23 minute