Assad și forțele ruse, aproape de cea mai importantă victorie strategică

Surse din armata siriană au declarat pentru presa occidentală că Alep, cel mai mare oraș din țară, va fi în curând încercuit de forțele fidele președintelui Assad, sprijinite de forțele iraniene Quds și de forțele aeriene ruse. Pe de altă parte, Rusia a menționat că suspectează că Ankara pregătește o incursiune militară în Siria, situație în care crește probabilitatea unei ciocniri înte un stat membru NATO și forțele ruse.

Alep este un punct strategic, pentru care forțele guvernamentale, rebelii așa-zis moderați și jihadiștii se luptă de ani de zile. Cucerirea sa de către forțele guvernamentale ar putea pecetlui soarta opoziției „moderate”. Este motivul pentru care Turcia, dar și Arabia Saudita și SUA cer Rusiei să înceteze ofensiva, la fel şi secretarul general NATO.

Pe acest fond, negocierile de pace de la Geneva intermediate de secretarul de Stat al SUA, John Kerry, și de omologul sau rus, Serghei Lavrov, au fost suspendate miercuri. Coaliția rebelilor sirieni formată pentru această întâlnire s-a retras din discuții, condiționând reluarea lor de încetarea operațiunilor aeriene ale Rusiei.

Moscova a reacționat la retragerea rebelilor din cadrul negocierilor arătând că este o decizie surprinzătoare, deoarece rebelii ar trebui să fie satisfăcuți de faptul că aviaţia rusă lovește ținte aparținând jihadiștilor din jurul oraşului Alep. ”Nu văd de ce ar trebui să oprim operațiunile aeriene înainte de a elimina teroriștii”, a declarat Serghei Lavrov după o convorbire telefonică cu John Kerry.

Oficialii de la Ankara au inițiat un nou atac diplomatic la adresa Rusiei, susținând că ofensiva din zona Alep nu face decât să ascundă crimele din Siria. ”Rușii încearcă să-și ascundă crimele comise în Siria”, a declarat un oficial turc din Ministerul de Externe. ”Încearcă să distragă atenția de la atacurile asupra civililor. Turcia are tot dreptul să ia măsuri pentru a-și apăra securitatea”. Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a susținut în acest context că dorește să deschidă un ”coridor umanitar” între Turcia și Alep, considerând că forțele aeriene ruse și armata siriană vor să supună orașul unui asediu în urma căruia vor avea de suferit civilii.

Alep, cel mai mare centru comercial al Siriei, este în ruină în acest moment. Însă valoarea strategică a orașului nu s-a diminuat. Se află la 50 de km de granița cu Turcia și este un nod important de comunicație. Mulți dintre rebelii care luptă în Alep au legături apropiate cu Turcia. Pentru oraș se luptă și forţele jihadiste ale Frontului al-Nusra. Spre nemulțumirea Turciei, milițiile kurde YPG s-au implicat în operațiunea din zona Alep și au capturat două localități învecinate. Deseori, YPG este acuzat că ar colabora cu regimul sirian, însă liderii miliției au negat acest lucru. În ofensivă sunt implicate și Forțele Quds ale Gărzilor Revoluționare Iraniene, conduse de generalul Qassem Soleimani. Acesta a venit în persoană în zona frontului.

La patru luni de la intervenția militară a Rusiei în Siria, situația strategică s-a schimbat substanțial. Dacă la mijlocul anului trecut forţele regimlului Assad erau grav amenințate chiar în fiefurile lor din vestul țării, acum această parte a Siriei pare securizată, iar armata guvernamentală sprijinită de aviația rusă, trupe iraniene și ale Hezbollah inițiază atacuri către estul tarii. Chiar dacă zona de est, ocupată în mare parte de gruparea Statul Islamic, este greu de recucerit, eliberarea Alepului ar oferi regimului Assad controlul asupra majorității centrelor urbane din țară și i-ar da ocazia să refacă aparatul de securitate în vestul țării.

Cucerirea Alepului ar oferi Rusiei, Iranului și regimului Assad o poziție bună de negociere în discuţiile pentru soluționarea conflictului și pentru reconfigurarea regiunii, scrie Bloomberg. Potrivit unor surse din Departamentul American de Stat, negocierile de la Geneva ar putea fi reluate pe 25 februarie.

În decursul următoarelor săptămâni vor crește presiunile asupra Rusiei și Iranului pentru a înceta ofensiva asupra Alepului. La nivel mediatic se susține că aceasta ar produce un nou val de refugiați. AFP scrie că din oraș au fugit 40.000 de oameni, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, adică potrivit unui sirian din Londra care primește informații din țară natală.

Aviația rusă continuă însă să atace. Potrivit Reuters, care citează surse din randul rebelilor, în fiecare zi au loc 250 de lovituri aeriene doar în zona Alep. Mai mult, armata guvernamentală a reușit să avanseze și în provincia sudică Deraa, unde a ocupat o localitate din apropierea capitalei provinciei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.