Assange: Donald Trump nu va fi lăsat să câştige

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, declară ca Hillary Clinton îi minte pe americani în ce priveşte adevărata anvergură a sprijinului primit de organizaţia teroristă Stat Islamic din partea aliaţilor Statelor Unite. Afirmatiile au fost făcute într-un interviu realizat de jurnalistul britanic John Pilger la Ambasada Ecuadorului din Londra, acolo unde Assange s-a refugiat în 2012. Interviul va fi difuzat sâmbătă de RT, televiziunea Kremlinului.

Assange aminteşte de un e-mail al lui Hillary Clinton publicat în octombrie 2016. Mailul a fost trimis în august 2014, când actuala candidată la preşedinţie era secretar de Stat al SUA. Clinton îi cerea lui John Podesta (atunci conislier al presedintelui Obama, iar acum şeful campaniei lui Clinton) să “pună presiune” pe Qatar şi Arabia Saudită, “care oferă sprijin financiar şi logistic clandestin pentru Statul Islamic şi alte grupări sunnite radicale”.

“Cred că este cel mai important email din toata colecţia”, a spus Assange. “Toţi analiştii ştiu, şi chiar guvernul american a fost de acord cu asta, că anumite personaje saudite au susţinut ISIS şi au finanţat ISIS, dar tertipul era să se spună că este vorba de anumiţi şeici “răi” care foloseau banii din petrol cum doreau ei, în timp ce guvernul dezaproba aceste acţiuni. Însă acest email arată că guvernul Arabiei Saudite şi guvernul Qatarului au finanţat ISIS”.

Assange a mai vorbit şi despre conflictul de interese dintre poziţia lui Clinton ca secretar de Stat, fundaţia condusă de Bill Clinton şi oficialii din Orientul Mijlociu care nu au fost sinceri când vorbeau despre dorinţa lor de a combate terorismul.

“Saudiţii, qatariotii, marocanii, bahrainezii, în special oficialii din primele două ţări, ofereau toţi banii aceştia Fundaţiei Clinton, în timp ce Hillary Clinton era secretar de Stat, iar Departamentul de Stat aprobă vânzări masive de arme, în special în Arabia Saudită”, a spus John Pilger.

“În mandatul lui Hillary Clinton a fost încheiat cel mai mare contract pentru arme din lume, cu Arabia Saudită: peste 80 de miliarde de dolari. În timpul mandatului ei, exporturile totale de arme ale SUA s-au dublat”, spune Assange.

“Desigur, consecinţa a fost că grupul jihadist ISIS a fost creat cu banii celor care dau bani şi Fundaţiei Clinton”, spune Pilger. “Da”, raspunde Assange.

În cursul interviului, Assange a răspuns la acuzaţia adusă de tabăra lui Hillary Clinton şi de presa occidentală de main stream cum că WikiLeaks încearcă să influenţeze alegerile prezidentiale în favoarea lui Donald Trump şi în interesul Rusiei. Assange a spus ceea ce comunică şi regimul Putin – că e-mailurile furate din sistemul informatic al Comitetului National al Partidului Democrat din SUA nu provin de la hackeri ruşi, cu atât mai puţin de la unii care să aibă legături cu guvernul de la Moscova.

Mai mult, Assange a reluat teza pe care a lansat-o în urmă cu o săptămână: deşi Donald Trump este practic la egalitate în sondaje cu Hillary Clinton, el nu are nicio şansă să câştige alegerile de pe 8 noiembrie.

“Analiza mea spune că lui Trump nu-i este permis să câştige. De ce spun asta? Pentru că tot sistemul este împotriva sa. Trump nu are niciun sistem de partea sa, poate cu excepţia credincioşilor evanghelici, dacă ăsta se poate numi sistem. Băncile, serviciile de informaţii, companiile de armament, capitalul străin fac toate front comun în spatele lui Hillary Clinton. La fel şi presa. Atât patronii din presă, cât şi jurnaliştii”, a spus Assange.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.