Assange se teme să nu fie asasinat

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a mărturisit că se teme să nu fie asasinat dacă părăsește ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a adăpostit în 2012 pentru a împiedica extrădarea sa în Suedia pentru presupuse delicte sexuale, informează sâmbătă EFE, citată de Agerpres.

În declarații acordate cotidianului britanic The Times și publicate sâmbătă, Assange a spus că nu a respirat aer curat și nici n-a văzut lumina soarelui în acești trei ani deoarece este periculos să părăsească ambasada.

„Și dacă stau pe balcon (de la ambasadă) declanșez probleme de securitate. Au existat amenințări cu bombă și de asasinat din partea mai multor persoane”, a recunoscut Assange, care nu poate părăsi legația pentru că ar fi imediat reținut pentru a fi extrădat.

Poliția britanică a informat în iunie că, începând din anul 2012, paza clădirii ambasadei Republicii Ecuador din Knightsbridge, un cartier select din Londra, a costat bugetul Marii Britanii 11,1 milioane de lire sterline (15,42 milioane de euro).

Assange se teme că, dacă este extrădat în Suedia, va fi apoi predat Statelor Unite pentru că a publicat pe portalul său mii de telegrame diplomatice sensibile pentru autoritățile americane. El speră totuși că situația sa va fi clarificată în următorii doi ani. Procuratura suedeză a renunțat la o parte din acuzațiile aduse lui Assange, deoarece delictele de hărțuire sexuală pe care le-ar fi comis în 2010 s-au prescris. Mai exact, procuratura suedeză a abandonat acuzațiile aduse lui Assange de abuz sexual și coerciție ilegală, în timp ce acuzația cea mai gravă, cea de viol, rămâne în vigoare până la 17 august 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.