Astă-seară, Orchestra Română de Tineret concertează la Ateneul Român

Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” a continuat la Sinaia atingând punctul culminant la începutul acestei săptămâni cu concertul Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal prin trei concerte programate la Buşteni (18 august), Sinaia – Sala Cazino (19 august) şi astă-seară în Bucureşti, la Ateneul Român. Programul concertelor, unul exclusiv simfonic, cuprinde Simfonia a V-a de Beethoven şi Simfonia a V-a de Şostakovici.

Prezenţa numelor importante de solişti a căror prezenţă conferă nota de excelenţă a festivalului a înscris ciclul de concerte ”Capodopere ale muzicii de cameră” în seria de evenimente memorabile. Valentin Gheorghiu, Marin Cazacu, Liviu Prunaru, Cristian Ifrim, Maruxa Llorente sau Valentina Sviatlovskaia au făcut arcul peste timp, arta lor de cel mai înalt nivel internaţional întâlnindu-se pe scenă cu cea a unor foarte tineri şi excepţionali muzicieni precum Simina Croitoru şi Ştefan Cazacu.

Vii aplauze pentru aceşti minunaţi muzicieni. Foto Virgil Oprina

Ştafeta sălilor arhipline care ovaţionează interpretările de înalt nivel muzical a fost preluată de Orchestra Română de Tineret. Orchestra, devenită vedeta incontestabilă a Festivalului, a uimit cu prilejul primului concert din seria de trei, susţinut la Buşteni, mai ales publicul venit de peste hotare, care nu s-a aşteptat să întâlnească o orchestră care să ofere versiuni de cel mai înalt nivel internaţional într-un mic oraş de pe Valea Prahovei.

Simfonia a V-a de Beethoven va continua să-i surprindă şi să-i farmece pe cei care o vor asculta în versiunea realizată de dirijorul Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Române de Tineret. Mai departe, performanţa absolut spectaculoasă a orchestrei în Simfonia a V-a de Şostakovici încheie un concert care se urmăreşte cu sufletul la gură, cu încântare şi cu satisfacţia înţelegerii unora dintre cele mai frumoase pagini muzicale scrise vreodată.

Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, aflat la cea de a 15-a ediţie, se va încheia săptămâna viitoare cu un concert susţinut de Orchestra de Tineret a Franţei sub bagheta lui Dennis Russell Davies şi având-o ca solistă pe pianista Maki Namekawa pe 26 augsut, la Sinaia, şi 27 august, la Bucureşti.

Festivalul “Enescu şi muzica lumii” şi-a onorat şi la această a 15-a ediţie renumele de promotor al tinerelor talente muzicale ale României, pe care le aduce în faţa publicului din Sinaia, Buşteni, Braşov, Sibiu şi Bucureşti, alături de muzicieni consacraţi de nivel internaţional, sub îndrumarea neobositului muzician Marin Cazacu.

Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” este organizat de Primăria Sinaia, Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”, Fundaţia “Prietenii muzicii – Serafim Antropov” şi este un proiect cultural finanţat de AFCN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.