Astăzi debutează „Astra Film Sibiu 2015”: 7 zile de evenimente cinematografice, teatru, concerte şi dezbateri

În premieră, Astra Film Festival se deschide astăzi, la ora 18.00, la Sala Thalia, nu cu un film, ci cu spectacolul de teatru documentar Double Bind de Kincses Réka şi Alina Nelega al Teatrului Naţional din Târgu Mureş. Double Bind este un spectacol cu 11 actori români şi maghiari despre minoritate şi majoritate în Târgu Mureş. Teatrul realizat cu tehnicile specifice filmului documentar este un teatru în care butaforia şi ficţiunea lipsesc cu desăvârşire făcând loc realităţii care performează cu forţa unui bisturiu în mentalul tuturor celor prezenţi.

Pelicula franceză Viitorul de lut

În laboratorul ASTRA Film

Spectacolul Double Bind deschide Festivalul

Astra Film Festival 2015 se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

De-a lungul celor 22 de ani de existenţă, Astra Film Sibiu a devenit un festival mondial de referinţă unde anual, timp de 7 zile, doar prin vizionarea filmelor din selecţie, publicul se poate conecta la realităţi din toată lumea. Programul festivalului din acest an gravitează în jurul preocupării constante a documentariştilor şi nu numai: realitatea şi modalităţile de a o transpune în filmul documentar, dar şi în cel de ficţiune, teatru şi desen. În acest sens, prin intermediul filmelor din competiţie şi din programele tematice, masterclass-urilor şi sesiunilor de discuţie, se deschid 350 de ferestre către lume şi oameni pentru a explora realitatea care ne înconjoară.

Moartea domnului Lăzărescu în regia lui Cristi Puiu a fost filmat în 39 de nopţi

Astra Film Festival propune o retrospectivă de filme clasice de referinţă

Festivalul va fi completat cu formaţii de muzică care vor evolua în Piaţa Mare

Ca în fiecare an, filmele din cele 4 secţiuni competiţionale vor fi evaluate de un juriu de prestigiu format din regizori şi experţi în domeniu: John Appel, regizor, trainer şi membru al juriului la festivaluri ca IDFA, Karlovy Vary şi Visions du REEL; Manuela Cernat, critic de film; Géza Csákvári, critic de film şi director artistic Cinefest; Roberto Cueto, programator la Festivalul San Sebastian şi Documenta Madrid; Christine Dollhofer, director fondator al festivalului de film Crossing Europe din Linz; Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE Franţa; Cíntia Gil, director Doclisboa; Virgiliu Mărgineanu, directorul festivalului de film documentar Cronograf din Chişinău; Vintilă Mihăilescu, profesor de antropologie şi directorul Departamentului de Sociologie de la SNSPA; Cristi Puiu, regizor român; Tania Rakhmanova, regizoare distinsă cu Premiul Emmy; René Wolf, director de achiziţii şi programe la EYE Film Institute din Amsterdam.

Filmul 1989 expune la nivel macro evenimentele care au dus la fisurarea regimului comunist

Art War, regia Marco Wilms

Coborând cu îngerii

Astra Film Sibiu va găzdui o serie de programe speciale: Neorealism şi New Realism, o colecţie de 9 filme clasice de referinţă, care reflectă modul în care regizori de geniu precum Luchino Visconti, Vittorio De Sica, Teresa Villaverde sau Ritwik Ghatak au încercat să transpună realitatea în filmul de ficţiune. Din culise prezintă making-of-ul unuia dintre cele mai premiate filme româneşti – Moartea domnului Lăzărescu, urmat de o discuţie la care vor participa Cristi Puiu, Andreea Păduraru şi Oana Giurgiu. Sub standardul de înălţime se focusează pe câteva aspecte mai puţin cunoscute din comunitatea piticilor: cum se adaptează la infrastructura societăţii de azi, exploatarea lor în spectacole de teatru şi de circ în China şi povestea a 7 fraţi pitici din Maramureş care au ajuns cobai în regimul nazist pentru experimentele doctorului Mengele.

Fanfara Transilvania

Chuck Norris Vs Comunism

Sibiul în sărbătoare

Programul AFF 2015 include şi discuţii panel: Politica comunicării: desenul, artistul Dan Perjovschi va vorbi despre rolul caricaturii în comunicarea politică. Viaţa în comunism încearcă să răspundă la 2 întrebări: Cum se trăia cu adevărat în regimul ceauşist? – vor fi expuse documente vizuale semnate de Slavomir Popovici şi Ioan Agapi şi comentate de fiicele lor – şi cum a luat sfârşit regimul comunist? – va fi proiectat filmul 1989 urmat de o discuţie cu Judith Urban, Consul al Republicii Federale Germane la Sibiu, martor direct al evenimentelor redate de film.

ASTRA junior

În aşteptarea începerii ASTRA Film Festival

Taraful din Clejani vine şi el la Sibiu

O noutate a ediţiei din 2015 este că seară de seară, trupe renumite vor susţine concerte care vor întregi atmosfera de sărbătoare din săptămâna 5–11 octombrie. Roots Revival, Blue Nipple Boy, Surorile Oşoianu, Tiptil, Taraful din Clejani, Fanfara Transilvania, HolddalaNap, Fanfara 10 Prăjini, Trei Parale, Peste Pădure au pregătit spectacole live pentru toate gusturile, mozaicul de genuri muzicale potrivindu-se perfect cu diversitatea programului AFF.

În căutarea timpului pierdut

Secvenţă din Cu sau fără tine

Viflaim

Astra Film Festival 2015, Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu, este organizat de Astra Film – CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunii Europene – prin programul Creative Europe – Media

Partener principal: Institutul Cultural Român.

Parteneri: Consulatul Republicii Federale Germania, Ambasada Spaniei, Ambasada Elveţiei, Centrul Ceh.

Sponsori: Takata, Marquardt, HBO, Autohaus Huber.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.