Astăzi începe Festivalul Naţional de Teatru

A 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru debutează oficial în această seară – o ediţie a deschiderii lumii teatrului către noi spaţii concrete şi virtuale de manifestare, către noi prietenii, către noi idei.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 21.30, în foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Va fi un eveniment de înaltă ţinută (în ţinută de gală), la care vor fi prezente importante personalităţi ale lumii culturale autohtone şi internaţionale.

Vom fi cu toţii alături de un mare creator al scenei româneşti, Doina Levintza, la Vernisajul Expoziţiei Costumul de teatru – de la schiţă la miracol. Cu o carieră fascinantă ce se împarte armonios pe vasta plajă a scenografiei de teatru, de film, de televiziune, precum şi pe scena modei, neobosita artistă a semnat concepţia scenică a unor spectacole create de unii dintre cei mai mari regizori de teatru români: Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, György Harag, Andrei Şerban, Cornel Todea, Mihai Măniuţiu. Această expoziţie încearcă să evoce traseul remarcabil petrecut sub aripa imaginaţiei, de la idee – la schiţă, pentru a se materializa, în final, în fabulosul costum de teatru. O retrospectivă necesară, cu care Festivalul Naţional de Teatru îşi deschide larg porţile spre lumea concret-magică a teatrului.

Urmează zece zile de sărbătoare, în care artişti din întreaga ţară şi din străinătate vor aduce bucurie pe scenele bucureştene şi în toate locurile de întâlnire pe care Festivalul le-a creat, pentru a împărtăşi emoţia legată de arta teatrului – în cât mai variate şi rafinate moduri de percepere, de cunoaştere, de comunicare.

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se desfăşoară în perioada 24 octombrie – 2 noiembrie 2014. În cele 10 zile de festival vor avea loc 83 de reprezentaţii ale unor spectacole din Bucureşti şi din ţară, precum şi alte evenimente: expoziţii, conferinţe, lansări de carte, spectacole de teatru radiofonic, spectacole de teatru de televiziune.

Oidip, spectacol sold-out la FNT

Trupa Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu se va afla în turneu la Bucureşti, în perioada 26 – 31 octombrie, pentru a prezenta spectacolele Mozart Steps şi Oidip în cadrul selecţiei oficiale a Festivalului Naţional de Teatru (FNT).

După premiera oficială de la Teatrul Naţional Radu Stanca din 5 octombrie şi reprezentaţia specială din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, spectacolul Oidip, după Sofocle, în regia lui Silviu Purcărete, care semnează şi scenariul, va avea două reprezentaţii la Teatrul Bulandra (Sala Toma Caragiu): miercuri, 29 octombrie, la ora 21.00, şi joi, 30 octombrie, la ora 18.00. La numai o săptămână după punerea în vânzare a biletelor, organizatorii au anunţat că ambele reprezentaţii sunt sold-out.

Oidip este o întoarcere, cum spune regizorul, la mai vechile sale preocupări pentru tragic. Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor şi a nefericirii, în spiritul marilor maeştri, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă.

Scenografia: Dragoş Buhagiar; Light Design: Dragoş Buhagiar şi Silviu Purcărete; Muzica originală: Vasile Şirli.

În distribuţie: Constantin Chiriac, Mariana Mihu, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emöke Boldizsár, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu, Cristina Ragos.

Scenă din spectacolul Mozart Steps

Publicul bucureştean va avea, de asemenea, ocazia să vadă o creaţie în care actorii TNRS explorează zona teatrului-dans în spectacolul Mozart Steps, luni, 27 octombrie, la ora 20.30, la Centrul Cultural Ion Manu Otopeni.

Mozart Steps este un spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu, care combină muzica occidentalului Mozart şi muzica orientală, egipteană. Nu mai puţin de 30 de performeri vor evolua pe scenă, atât actori de la secţia română şi secţia germană ale Teatrului Naţional din Sibiu, cât şi studenţi de la Secţia de Actorie a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu.

În distribuţie: Veronica Arizancu, Florin Coşuleţ, Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Daniel Plier, Vlad Robaş, Marius Turdeanu, Liviu Vlad, Arina Ioana Trif, Anca Pitaru şi studenţii Vlad Bacalu, Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Iulia Pop, Tudor Răileanu, Maria Soilică, Cristi Timbuş, Maria Tomoiagă, Alexandra Şerban, Teodora Voineagu.

Turneul este susţinut de BRD Groupe Société Générale, partener de tradiţie al Teatrului din Sibiu şi al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Lansări de cartea de teatru

Sâmbătă, 25 octombrie, la ora 16.00, la Ceainăria ArCuB, Fundaţia Culturală Camil Petrescu – revista Teatrul azi vă invită, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, la lansarea unor cărţi de căpătâi din seriile Camil Petrescu şi Mari regizori ai lumii.

Cetatea literară (revista), colecţie completă în ediţie anastatică

Romancier, dramaturg, teoretician de teatru, filosof, poet, Camil Petrescu a fost şi un redutabil spirit polemic al epocii interbelice, dimensiune ilustrată cu asupra de măsură de bogata sa activitate publicistică. Nici prima, nici cea din urmă gazetă înfiinţată, condusă şi, adesea, scrisă aproape în întregime de el, Cetatea literară prezintă o valoare excepţională şi pentru faptul că, în cuprinsul ei, poate fi regăsit Falsul tratat pentru uzul autorilor dramatici, document de istorie teatrală şi, totodată, exemplu de polemică inteligentă şi civilizată. Tot aici au fost publicate poeziile ce vor fi incluse în volumul Transcendentalia, dar şi Scrisorile doamnei T (devenite, ulterior, capitol în Patul lui Procust). Tipărită în 12 numere (decembrie 1925 – decembrie 1926), format tabloid, Cetatea literară i-a avut printre colaboratori pe Tudor Arghezi, Ion Barbu, Hortensia Papadat-Bengescu, Liviu Rebreanu ş.a.

Ediţie realizată cu prilejul aniversării a 120 de ani de la naşterea lui Camil Petrescu (9/22 aprilie 1894), tipărită cu sprijinul Editurii Cheiron.

Camil Petrescu – Comentarii şi delimitări în teatru

Cele două volume reunesc întreaga operă teoretică referitoare la teatru a excepţionalului om de cultură care a fost Camil Petrescu. Includ studiile de referinţă: Modalitatea estetică a teatrului, precum şi articole de întemeiere teoretică (1940–1957), materiale referitoare la directoratul său la Teatrul Naţional din Bucureşti (februarie–decembrie 1939) şi la Seminarul de regie experimentală (1945–1946). Toate – expresii mai mult sau mai puţin închegate ale năzuinţei sale „spre o formulă teoretică a cărei putere magică ar da certitudine trasmiterii acelui preţios secret al creaţiei de artă.”

Ediţie îngrijită, note şi prefaţă de Florica Ichim.

Prezintă criticul de teatru Mircea Morariu.

Tadeusz Kantor – Scrieri despre teatru

După un volum şi mai multe studii despre Tadeusz Kantor, apare, în sfârşit, în spaţiul nostru cultural, prima selecţie din cele mai importante texte semnate de legendarul artist vizual şi om de teatru polonez. Lectura în suită cronologică a manifestelor, eseurilor şi comentariilor se dovedeşte extrem de importantă pentru înţelegerea gândirii şi practicii sale radicale, surprinzând evoluţia conceptelor-cheie pe care Kantor le-a inventat, dezvoltat, reformulat fără încetare, până spre finalul vieţii (1990).

Selecţia textelor a fost realizată de Krzysztof Pleśniarowicz, fost director al Cricotecii de la Cracovia – Centrul de Documentare despre Arta lui Tadeusz Kantor şi curator al celei mai ample ediţii de până acum a Scrierilor lui Kantor, finalizată în patria artistului abia la începutul acestui secol, care semnează şi prefaţa şi notele.

Ediţia română apare cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Volum tipărit cu sprijinul Editurii Cheiron.

Prezintă Anca Măniuţiu, eseistă şi critic de teatru, şi Leszek Biały, directorul adjunct al Institutului Polonez din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.