Astăzi se deschide Bookfest

Organizat de Asociaţia Editorilor din România, cel mai important salon de carte din România se va desfăşura în Complexul Expoziţional Romexpo între 1 şi 5 iunie.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc astăzi, la ora 12.00, în cadrul unei ceremonii la care au confirmat participarea Excelenţa Sa Tamar Samash, ambasadorul Statului Israel, Sergiu Nistor, consilierul prezidenţial pentru Cultură, Corina Şuteu, ministrul Culturii, Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, şi Igor Şarov, viceministrul Culturii din Republica Moldova, alături de Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.

Păstrând tradiţia anilor trecuţi, Bookfest va avea şi în acest an un Invitat de Onoare prestigios, Israelul. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezenţa Israelului la Bookfest, “Never stop dreaming”, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise Vizitatorii sunt invitaţi să-şi aştearnă visurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer. În cei 68 de ani ai săi, Israelul modern nu a încetat să viseze. Israelienii aduc cu ei cele mai frumoase poveşti ale lumii din portofelul viselor.

La Standul Israelului, cei interesaţi vor putea găsi şi o bogată ofertă de cărţi în limba ebraică, arabă şi engleză, precum şi ediţii în limba română ale unor cărţi israeliene cunoscute.

„Suntem extrem de fericiţi că Statul Israel este invitatul de onoare al ediţiei din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest. Considerat drept unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România, acesta constituie un prilej excelent pentru publicul român de a cunoaşte mai îndeaproape autori israelieni de renume mondial, cât şi de a se familiariza, în premieră, cu nume noi. Iubitorii de carte vor putea explora universurile felurite imaginate de scriitorii israelieni şi vor avea şansa de a se întâlni şi a interacţiona cu unii dintre aceştia. Vă aşteptăm aşadar la standul nostru inedit, al cărui concept ne îndeamnă să nu ne oprim niciodată din visare”, a declarat Excelenţa Sa Tamar Samash, Ambasadoarea Statului Israel în România.

„Este o ocazie remarcabilă pentru publicul Bookfest, dar şi pentru editorii români să sărbătorească în acest an literatura israeliană, o forţă de necontestat în peisajul editorial contemporan. O mai bună cunoaştere a resorturilor interne ale acestei literaturi ne va putea ajuta şi pe noi să devenim mai eficienţi în promovarea propriilor noastre valori literare”, a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.

Organizatorii pregătesc o mulţime de surprize, inclusiv pentru cei mici, cărora li se va acorda în acest an o atenţie deosebită şi care vor fi răsfăţaţi cu un număr mai mare de standuri cu cărţi şi activităţi pentru copii, dat fiind că Bookfest începe chiar de Ziua Copilului, pe 1 iunie.

O altă noutate pentru această ediţie este vizita unei importante delegaţii de editori germani care sunt aşteptaţi la Bookfest 2016 pentru întâlniri profesionale cu colegii din România. Vizita face parte din proiectul România – invitat de onoare la Târgul de Carte de la Leipzig 2018, coordonat de Ministerul Culturii. Întâlnirile profesionale sunt programate în primele două zile ale Salonului Internaţional de Carte 2016.

Editura Polirom aduce numeroase lansări de carte, mese rotunde, dezbateri…

La standul Editurilor Polirom şi Cartea Românească, unde se anunţăreduceri de până la 50%, sunteţi aşteptaţi cu peste 1.000 de titluri (300 de titluri noi de la ediţia anterioară a târgului), toate aflate la reducere (15-25%), pachete promoţionale, titluri-surpriză şi literatură pentru copii (reducere 50%). Cele mai aşteptate traduceri şi cărţile celor mai îndrăgiţi autori români se vor găsi la standul nostru. Noutăţi în prestigioasele serii de autor Polirom (Marta Petreu, Aurora Liiceanu, Andrei Oişteanu), în cele mai îndrăgite colecţii ale editurii (Historia, Plural, Biblioteca Polirom, Fiction Ltd., Ego. Proză, Hexagon. Istorie, Hexagon. Cartea de călătorie, Top 10+ etc.), dar şi în colecţiile Proză şi Poezie de la Cartea Românească.

Vă dau întâlnire la stand: Simona Antonescu, George Bălăiţă, Bogdan Costin, Ion Dichiseanu, Claudiu M. Florian, Dan Grigore, Desirée Halaseh, Constantin Iftime, Nora Iuga, Aurora Liiceanu, Cătălin Mihuleac, Ioan T. Morar, Radu Niciporuc, Andrei Oişteanu, Andreea Paul, Gabriel Pătraşcu, Marta Petreu, Cornel George Popa, Alina Purcaru, Dia Radu, George State, Nicolae Strâmbeanu, Alex Văsieş, Ion Vianu.

Scriitoarea israeliană Zeruya Shalev îşi va întâlni cititorii la Scena, pavilionul C4 – un eveniment de neratat, organizat de Polirom şi Ambasada Israelului în România.

Cu prilejul Centenarului DADA, a fost pregătit volumul aniversar Şapte manifeste DADA. Lampisterii • Omul aproximativ, de Tristan Tzara, ediţie cartonată, cu desene de Francis Picabia, versiuni româneşti, prefaţă şi note de Ion Pop.

Noi titluri semnate de Nadia Anghelescu, Radu Cosaşu, Matei Vişniec, Umberto Eco, Orhan Pamuk, Norman Mailer, José Saramago, Burhan Sonmez, Florian Illies sau Yann Martel.

Ediţia aniversară Întoarcerea huliganului, de Norman Manea, publicată cu prilejul împlinirii a 80 de ani, va putea fi achiziţionată de la standul celor două edituri.

Câştigătorii Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2015 – George State şi Gabriel Pătraşcu – îşi vor lansa volumele premiate.

Volumul câştigător al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2016, Vîrstele jocului. Strada Cetăţii, de Claudiu M. Florian, va fi semnalat la această ediţie a Târgului.

Scriitoarea israeliană Zeruya Shalev vine la Bookfest 2016

Joi, 2 iunie, la ora 18.00, la Scena din Pavilionul C4, Romexpo Bucureşti, Zeruya Shalev, una dintre cele mai importante scriitoare israeliene, îşi va întâlni cititorii din România. Întâlnirea este prilejuită de apariţia în limba română a romanului Durere, colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba ebraică şi note de Gheorghe Miletineanu.

Invitaţi, alături de autoare: Simona Sora, Mihaela Dedeoglu, Bogdan-Alexandru Stănescu. Moderator: Marius Constantinescu.

Un eveniment organizat de Editura Polirom şi Ambasada Israelului în România.

Una dintre cele mai importante voci israeliene ale momentului, peste tot în lume, Zeruya Shalev face parte din delegaţia de scriitori – alături de Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Rony Oren şi Gil Hovav – invitaţi la cea de-a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

În urmă cu zece ani, Iris, eroina din romanul scriitoarei israeliene, a fost victima unui atentat terorist (la fel ca autoarea romanului, rănită în explozia provocată de un atentat sinucigaş, în 2004). Viaţa lui Iris fusese şi până atunci o înlănţuire de dureri şi tristeţi surde, pe jumătate uitate: un tată mort în războiul de Yom Kippur, o mare iubire pierdută în adolescenţă, o viaţă de familie intrată în rutină. Trupul sfârtecat aduce o durere nouă şi răspândită în fiecare fibră, care nu se lasă ştearsă nici după un deceniu, iar din ea se nasc, pe neaşteptate, alte şi alte spaime şi dureri. Cea mai teribilă se dovedeşte groaza de a lua o decizie: să-şi urmeze iubitul din tinereţe, revenit ca prin minune lângă ea, sau să rămână lângă copii, ei înşişi prinşi într-o plasă de suferinţe şi nefericiri?

„Zeruya Shalev face lucrul la care se pricepe cel mai bine: scrie poveşti de familie pline de dragoste, poveşti ale iluziei şi eliberării în care răzbate intensitatea emoţională, invitând cititorii să se lase purtaţi de firul întâmplărilor parcurse. Celebrare a durerii, romanul este o revelaţie inspirată de rolul ei în viaţa noastră afectivă” (Haaretz)

„Romanul Zeruyei Shalev înfăţişează ipostazele ideii de a trăi în Israel. Durere este cel mai bun roman al autoarei.” (Der Spiegel)

„Durere nu este doar un roman despre vina ce însoţeşte aproape orice nouă iubire între adulţi, ci şi despre nevoia de a renunţa la dragoste.” (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Zeruya Shalev s-a născut în anul 1959 în Kinneret, Israel. A absolvit un masterat în domeniul studiilor biblice şi a lucrat ca redactor la Editura Keshet. A publicat mai multe romane, un volum de poezii şi o carte pentru copii. Titlurile sale sunt foarte apreciate de critica literară şi traduse în întreaga Europă. Dintre volumele publicate menţionăm: Viaţa amoroasă (1997), bestsellerul Soţ şi soţie (2000; Polirom, 2008, 2012), Thera (2005; Polirom, 2010) şi Fărîme de viaţă (2011; Polirom, 2012), pentru care în 2014 i-a fost decernat Premiul Femina étranger. Zeruya Shalev este de asemenea câştigătoare a Premiului de Aur şi a Premiului de Platină ale Asociaţiei Editorilor, a Premiilor Corine (2001), Amphi (2003), ACUM (obţinut de trei ori, în 1997, 2003 şi 2005), Wizo (2007) şi a Welt Literaturpreis (2012). Durere este cel de-al cincilea roman al ei.

Nou în Seria de autor Aurora Liiceanu: “Ea şi El. Biografia unei relaţii”

Ea e o femeie trecută de prima tinereţe. El e un bărbat care a lăsat la rândul lui în spate anii tinereţii, căsătorit, cu copii. La prima vedere, nimic nu anunţă dragostea plină de pasiune care îi va lega mai bine de zece ani. La capătul acestor ani însă El o părăseşte pe Ea, pentru a se întoarce la soţia lui. Aurora Liiceanu analizează relaţia celor doi, încercând să explice ce s-a întâmplat cu fiecare. Dacă Ea îşi spune direct povestea, El este prezent doar prin scrisorile trimise – scrisori lungi, aproape pagini de jurnal –, care dezvăluie ce făcea, ce simţea şi ce gândea cînd era singur sau cu Ea. Autoarea reconstituie astfel lumea lui ca să înţeleagă lumea ei, iar Ea va putea limpezi ceva din multiplele ei euri, în timp ce El va fi folosit, amintit, discutat. Fără să ştie.

Din cuprins: Fugind de toamnă, ca păsările călătoare ne-am lăsat duşi de vîntExistă euri paralele; cînd sîntem noi singuri şi noi cu cineva iubit?Nu toate fetele frumoase ştiu că sînt frumoaseGîndurile pot trece pîrleazuriTimpul şi viseleDespre misterul cîrligelorEa, cea îndrăgităFantasme şi duplicitate: El

Ea şi El. Biografia unei relaţii va fi lansată la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2016, sâmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom.

Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române.

De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au mai apărut: Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru poveşti (2010, 2011), La taifas (2010, 2012),Viaţa nu-i croită după calapod (2011), Cuvinte încrucişate (2012), Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii (2013), Legături de sînge. Povestea Ioanei (2013), Soacre şi nurori. La cine este cheia? (2014), Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor (2015), Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc (1948-1998) (2015) şi Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri (2015).

Andrei Oişteanu: “Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură”

Unul dintre cele mai aşteptate volume ale anului, Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură a apărut în Seria de autor Andrei Oişteanu.

Volumul Sexualitate şi societate, apărut în ediţie ilustrată, va fi lansat în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2016, sâmbătă, 4 iunie, de la ora 13:00. Invitaţi, alături de autor: Mircea Cărtărescu şi Mircea Anghelescu.

O abordare comparativă a unui domeniu delicat, în care, apelând la numeroase aspecte inedite din istoria şi cultura României şi a lumii, autorul evidenţiază persistenţa în mentalitatea colectivă, fie şi în forme simbolice şi metaforice, a unor modele mentale şi comportamentale.

„Pe 8 aprilie 1967, la împlinirea vîrstei de 56 de ani, Emil Cioran îşi nota în jurnal următoarele: «În tot ce am scris, nu i-am adus sexualităţii omagiul pe care îl merită». Nu voi spune că am scris prezenta carte doar ca un omagiu adus sexualităţii, ci şi în încercarea de a înţelege delicatele şi misterioasele ei mecanisme şi modul în care ele influenţează (şi sînt la rîndul lor influenţate de) mecanismele sociale, morale şi culturale. Este vorba de sexualitatea omului, cel mai rasat animal din punctul de vedere al Culturii şi, tocmai de aceea, cel mai ratat animal din punctul de vedere al Naturii. Compunînd această lucrare, nu am plecat de la o teză prestabilită şi nici de la un plan premeditat. Ea s-a alcătuit cumva organic. Am scris această carte în aceeaşi măsură în care ea m-a scris pe mine. Poate aşa se explică relativa eterogenitate stilistică a volumului, cu treceri uneori spontane de la rigoarea academică la exprimarea eseistică, cu grad mai mare de libertate”, mărturiseşte autorul.

Andrei Oişteanu este cercetător, membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Română), conferenţiar la Facultatea de Litere (Universitatea din Bucureşti) şi preşedinte al Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor. Cărţi publicate: Grădina de dincolo. Zoosophia (1980, 2012); Motive şi semnificaţii mito-simbolice în cultura tradiţională românească (1989); Cutia cu bătrîni (roman) (1995, 2005, 2012); Mythos & Logos (1997, 1998); Cosmos vs Chaos: Myth and Magic in Romanian Traditional Culture (1999); Imaginea evreului în cultura română (2001, 2004, 2012, Premiul Uniunii Scriitorilor din România – Asociaţia Bucureşti; Marele Premiu al ASPRO); Das Bild des Juden in der rumänischen Volkskultur (2002); Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească (2004, 2013); Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu (2007, 2014); Il diluvio, il drago e il labirinto (2008); Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures (2009, Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Române); Konstruktionen des Judenbildes (2010); Narcotice în cultura română (2010, 2011, 2014, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România); Les Images du Juif: Clichés antisémites dans la culture roumaine (2013); Rauschgift in der rumänischen Kultur (2013).

Institutul Cultural Român la Bookfest: de la “Todiebook” la “Descriptio Ponti Euxini”

Corespondenţe literare pariziene, teatru fotografiat, Marea Neagră în hărţi de epocă, ecouri platoniciene la Brâncuşi şi contribuţii româneşti, la exegeza shakesperiană – apariţiile recente de la Editura ICR acoperă o arie culturală largă, în registre compatibile deopotrivă cu instruirea şi cu delectarea.

Institutul Cultural Român va fi prezent la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, desfăşurat în perioada 1 – 5 iunie 2016 la Romexpo, cu un program de evenimente consistent şi o ofertă editorială proaspătă. La standul Institutului (stand C10, pavilionul C4) vor putea fi răsfoite – şi cumpărate cu o reducere de 30% – cele mai noi apariţii de la Editura ICR, precum şi revista Lettre Internationale.

Volumul 111 Scrisori din Paris de Lucian Raicu, prefaţat de Petre Răileanu, cuprinde o selecţie de scrisori nepublicate până acum dintre cele peste 500 citite de reputatul critic la microfonul RFI începând cu 1993. Cartea este însoţită de un CD (editat de RFI România) care conţine înregistrări ale câtorva scrisori, în lectura autorului.

Lucian Raicu (1934-2006) este unul dintre cei mai importanţi critici literari români postbelici. Din 1986 s-a stabilit împreună cu soţia sa, scriitoarea Sonia Larian (1931-2016), la Paris, unde a colaborat cu cronici la Radio France Internationale. Scrieri: Liviu Rebreanu (1967), Structuri literare (1973), Gogol sau fantasticul banalităţii (1974; Avec Gogol, Lausanne, 1992), Critica – formă de viaţă (1976), Nicolae Labiş (1977), Practica scrisului şi experienţa lecturii (1978), Reflecţii asupra spiritului creator (1979), Printre contemporani (1980), Calea de acces (1982), Fragmente de timp (1984), Scene din romanul literaturii (1985), Journal en miettes cu Eugène Ionesco (1993), Scene, reflecţii, fragmente (1994). Postum a fost publicată antologia O sută de scrisori din Paris (2010).

„Principala calitate a lui Lucian Raicu, pe care o posedă într-un grad excepţional şi care ar putea fi definită prin cuvintele inteligenţă, capacitate analitică, perspicacitate, determină nu numai întreaga structură a criticii sale, ci şi obiectul şi finalitatea ei. Instrumentul îşi creează, în acest caz, domeniul asupra căruia se exercită un spaţiu de pătrundere nelimitat. Din care suprafeţele sînt, bineînţeles, excluse. Pentru criticul preocupat întotdeauna doar de partea ascunsă, mai greu accesibilă a operei, o cantonare, fie şi de moment, în locul comun sau într-un plan al evidenţei devine insuportabilă. (…) O altă calitate de prim ordin a criticii lui Lucian Raicu este marea disponibilitate a expresiei. Criticul are nu numai serii de idei, ci şi serii de cuvinte, gata în orice moment să le «îmbrace» pe cele dintîi, fără nici o urmă de crispare, cu o uşurinţă ce ţine de har, de talent, în fraze precise, limpezi, cursive, «rotunde». Stilul, deşi «sec», place, are un farmec al său, specific, ce ţine probabil de modul «ascuţit» al rostirii, de proprietatea termenilor, de adecvarea netrudnică a expresiei”, apreciază Valeriu Cristea.

Descriptio Ponti Euxini – Marea Neagră în patru secole de cartografie/ The Black Sea in Four Centuries of Cartography

Ediţie de Ovidiu Dumitru şi Adrian Năstase

„Prezentul atlas, alcătuit dintr-o suită de şaptezeci şi patru de hărţi, îşi propune să surprindă o istorie în mişcare, o cultură în imagini, prezentând nişte lucrări cartografice relevante pentru evoluţia geologică, demografică şi culturală la Marea Neagră, precum şi pentru delimitările teritoriale de-a lungul istoriei acesteia. Pe lângă hărţi, găsim o serie de explicaţii oferite de istorici, geologi şi geografi, pentru o mai bună înţelegere a importanţei spaţiului prezentat”, explică Ovidiu Dumitru.

Lucrarea valorifică piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, unul dintre puţinele muzee cu specific cartografic din Europa şi din lume, şi în colecţia particulară a prof. univ. dr. Adrian Năstase. Prezentarea respectă evoluţia istorică a realizărilor cartografice referitoare la spaţiul Mării Negre în aproape patru secole de cartografie. Ţărm estic al lumii lui Ahile şi Ulise, Pontul Euxin – Marea Neagră este spaţiul de legătură dintre Europa, Asia şi Orientul Mijlociu. Dincolo de poziţia sa geografică, Marea Neagră se află în centrul unui sistem geopolitic eterogen, zonă de interferenţă a unor complexe regionale şi subregionale de securitate – Europa de Est, Caucazul de Sud şi Orientul Mijlociu – cu orientări geopolitice centrifuge.

“Gábor Tompa: din opera unui regizor: de la Trei surori la Livada de vişini”

Albumul, o ediţie trilingvă (română-engleză-maghiară) prefaţată de George Banu, cuprinde imagini din spectacole puse în scenă de Gábor Tompa în perioada 2013-2015: Livada de vişini de A. P. Cehov (Teatrul Naţional Maribor, Slovenia), Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), UbuZdup! (Alfred Jarry / Gábor Tompa, Teatrul National Cluj-Napoca), Noul locatar de Eugène Ionesco (Teatrul Nottara, Bucureşti), Moartea lui Danton de Georg Büchner (Seul Arts Center, Coreea de Sud) şi Astă seară se improvizează de Luigi Pirandello (La Jolla Playhouse, San Diego, SUA). Imaginile sunt semnate de profesionişti reputaţi: Mihaela Marin, Nicu Cherciu, Biró István, Jim Carmody, Martin Kámen, Damjan Švarc.

„Tompa este un regizor ce afirmă teatralitatea ca dat prioritar, ca asumare a unei arte reticente faţă de realism şi organic. El preferă, cum spunea Louis Aragon, «adevărul artificiului», le mentir vrai – acea conştiinţă a «falsului scenic» ca drum spre gând şi conştiinţă. Fotografiile o atestă, înrudirea cu Ionesco şi Beckett e flagrantă: scena se constituie în spaţiu ludic, ironic, anti-iconic. O lume aparte, policromă, cu peruci şi veşminte colorate, cu haine peticite, pantofi scâlciaţi şi deşeuri sufocante. Aici totul e convenţie, strategie teatrală pentru a parveni, pentru a comunica neliniştea existenţială. Teatrul absurdului rămâne domeniul privilegiat al acestui regizor intelectual. El cultivă seducţia jocului fără a camufla – dimpotrivă – spaima de vid. Vid al sentimentelor, al cuvintelor, al actelor… dar în acelaşi timp un vid propice umorului ca soluţie de salvare” , scrie George Banu.

“Rodin, Meunier, Brâncuşi şi cultura clasică”

Urmărind parcursul elenistului Mario Meunier din poziţia de secretar al lui Rodin la aceea de apropiat al lui Brâncuşi, lucrarea lui Cristian-Robert Velescu oferă o perspectivă documentată asupra operei marelui sculptor român şi construieşte totodată un tablou captivant al lumii artistice pariziene de început de secol XX.

Cristian-Robert Velescu, critic şi istoric de artă, scriitor, predă istoria artei la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. A publicat lucrări dedicate modernităţii româneşti şi europene, dar şi avangardei istorice: Brâncuşi iniţiatul (Editura Editis, Bucureşti, 1994); Concepte ale poeticii lui Constantin Brâncuşi (Edit. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1999), Formă şi semnificaţie în arta românească modernă – exemplul lui Brâncuşi (Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2002), Brâncuşi inedit – însemnări şi corespondenţă românească (coeditor cu Doina Lemny, Humanitas, Bucureşti, 2004 ); Victor Brauner d’après Duchamp sau drumul pictorului către un suprarealism „bine temperat” (Institutul Cultural Român, 2007), Avant-gardes et modernités – Brancusi, Duchamp, Brauner, Voronca, Tzara & comp.(Institutul Cultural Român, 2013). Este autor al unor cataloage de expoziţii, al căror curator a fost: Ion Ţuculescu (catalog al expoziţiei retrospective), Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă / Muzeul Colecţiilor de Artă, 1999 ; Lili Pancu 1908-2006Pictură – grafică (catalog al expoziţiei retrospective), Bucureşti, Muzeul oraşului Bucureşti, 2010. Autor a numeroase studii şi texte critice, publicate în albume, reviste şi cataloage, din ţară şi din străinătate.

Hamlet and the Madness of the World

Traducere în limba engleză a volumului Hamlet şi nebunia lumii (Editura Paideia, 2014) este realizată de Samuel Onn.

„Octavian Saiu, cu o profundă înţelegere a universului shakespearian şi a fenomenului teatral dintr-o perspectivă internaţională, are argumente excelente pentru a scrie despre impactul scenic al piesei cu subtilitate analitică şi originalitate a interpretărilor”, scrie Stanley Wells.

„Astăzi, când urgia din Lear se retrage ca un tsunami şi lasă în urmă prăpădul dezumanizării, singura piesă în care ne regăsim e Hamlet – cu toată nebunia dezlănţuită de acolo, pe care patru secole de posteritate au camuflat-o pentru a ne lăsa nouă voluptatea amară de a o trăi pe propria piele. Hamlet este contemporanul nostru, pentru că e nebun. Şi ca el suntem cu toţii. Personajul acesta nu mai e de mult prinţul renascentist care-şi contemplă natura interioară. Nici eroul răzvrătit care încearcă să salveze lumea. Este doar profilul spart al omului din acest început de mileniu. Hamlet suntem noi”, afirmă Octavian Saiu.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Japonia şi Portugalia şi a fost Visiting Fellow la University of London. A susţinut numeroase conferinţe în cadrul unor importante manifestări teatrale şi academice internaţionale. În 2013 a fost moderatorul Conferinţelor Beckett at the Festival din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh. Este autorul volumelor: În căutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012) şi Teatrul e vis (Paideia, 2013). A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.

“Todiebook”

O carte-obiect realizată de artistul de origine română Cristian Todie, lansată la Salonul Cărţii de la Paris în luna martie a acestui an, Todiebook, va fi prezentată miercuri, 1 iunie, de la ora 13.30, la standul ICR, de artistul Cristian Todie şi de Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român. Obiect de artă interactiv, care nu poate fi „îngropat“ într-o bibliotecă, lucrarea deschide, potrivit spuselor artistului, „o cale spre o realitate paralelă“.

Sâmbătă, 4 iunie, de la ora 12.00, la cafeneaua Julius Meinl din cadrul Bookfest, va avea loc, sub egida revistei Lettre Internationale, dezbaterea RO-MÂNIA. Agresivitatea discursului contemporan. Participă acad. Nicolae Manolescu şi prof.univ. Adrian Mihalache.

Tot în cadrul Bookfest, ICR organizează miercuri, 1 iunie, de la ora 17.00, pe scena Arena, un Concert al Corului de Copii Radio, dirijor Voicu Popescu, împreună cu pianista Magdalena Faur.

Curtea Veche Publishing pregăteşte “Poveşti de vacanţă”

Editura a pregătit pentru cititori reduceri de preţ de până la 80% la toate volumele, cu excepţia noutăţilor de la târg, cărţi la preţuri unice (5 – 10 lei), noi volume şi întâlniri cu unii dintre cei mai cunoscuţi autori contemporani.

Pe 1 iunie este sărbătorită Ziua Copilului la Curtea Veche, unde veţi avea parte de o mulţime de surprize: reduceri de minim 50% la aproape toate volumele dedicate copiilor, ateliere de povestit şi ilustrat în jurul volumelor De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură de Adina Rosetti şi Cristiana Radu şi Mandale dacice, vol 2 de Mădălina Corina Diaconu şi Mihai Ionuţ Grăjdeanu.

Cunoscutul poliţist Marian Godină revine în atenţia cititorilor, de data aceasta cu o carte pentru copii: În misiune cu Marian, un volum ilustrat şi plin cu poveţe pentru cei mici, dedicat educaţiei rutiere, care va avea lansarea sâmbătă, 4 iunie, începând cu ora 16:00.

Editura vă propune ca la aceasta ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest să vă pregătiţi de vară cu Poveşti de Vacanţă. Aveţi posibilitatea de a alege din multiple domenii, printre care: beletristică, eseistică, dezvoltare personală şi profesională, sănătate şi nutriţie şi multe altele.

Printre numeroasele noutăţi aduse în atenţie prin lansări de carte se numără volumele Cea mai frumoasă poveste vol. II, de Adrian Cioroianu, Exilul Regelui de Diana Mandache, Dosarul Lenin. Vraja nihilismului, cel de-al doilea volum semnat de Marius Stan şi Vladimir Tismăneanu, Euro-Falia de Armand Goşu, Copilul Invizibil de Gáspár György, Iulie însângerat de Simon Geissbühler, şi Jilţ şi caldarâm de Ervin-Zoltan Székely.

Miercuri, 1 iunie între orele13:00 şi 14:00 – Călătorie în lumea întrebărilor fantastice: De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură. Atelier de povestit şi ilustrat pentru copii cu vârste între 5 şi 10 ani. Evenimentul, sprijinit de SLooP şi SLooP Fruli, include un moment muzical şi o sesiune de face painting. Vor participa: Adina Rosetti (autoare), Cristiana Radu (ilustratoare), Alex Ștefănescu (actor).

Între 16:00 şi 17:00 – Conferinţă de presă – În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare! de Marian Godină.

Sâmbătă, 4 iunie, orele 11:00 – 12:00 – Prezentare de carte Iulie însângerat de Simon Geissbühler. Vor participa: Anne-Lise Cattin Hennin (reprezentantul Ambasadei Elveţiei în Bucureşti), Alexandru Florian (director al Institutului Elie-Wiesel), Andrei Muraru (istoric) şi Cătălin Strat (redactor-şef Curtea Veche Publishing).

Între 12:00 şi 13:00 – Lansare de carte – Cea mai frumoasă poveste vol. II Prezintă volumul: Adrian Cioroianu (autor), Grigore Arsene (director Curtea Veche Publishing), Ion M. Ioniţă (redactor-şef revista Historia), Constantin Corneanu (istoric)

Între 15:00 şi 16:00 – Lansare de carte Dosarul Lenin. Vraja nihilismului de Prezintă volumul: Vladimir Tismăneanu (autor), Marius Stan (autor), Grigore Arsene (director Curtea Veche Publishing), Mircea Mihăieş (critic literar), Eugen Negrici (critic literar)

17:00-18:00 – Lansare de carte Exilul Regelui

Prezintă volumul: Diana Mandache (autoare), Andrei Muraru (istoric), Andrei Raţiu (preşedinte Fundaţia Raţiu)

18:00 – 19:00 – Lansare de carte Euro-Falia

Vor participa: Armand Goşu (autor), Teodor Baconschi, Sever Voinescu (redactor-şef Dilema Veche), Dan Perjovschi (artist), Cătălin Strat (redactor-şef Curtea Veche Publishing)

Duminică, 5 iunie

Între 12:00-13:00 – Prezentare de carte Copilul invizibil de Gáspár György

14:00 – 15:00 – Lansare de carte Jilţ şi caldarâm

Vor participa: Ervin-Zoltan Székely (autor), Doina Jela (scriitoare), Ion Bogdan Lefter (istoric literar), Josif Klein Medeşan (traducător)

Grupul Editorial Trei

Grupul Editorial Trei vă aşteaptă cu lansări de carte şi surprize pentru cititori. Cărţile editurilor Trei, Pandora M şi Lifestyle Publishing au reducere de până la 50%. De asemenea, peste 100 de titluri vor avea preţ promoţional 10 lei.

Sunt foarte multe recomandări pentru lecturile estivale. Carieră malefică, de Robert Galbraith (aka J.K. Rowling), este o apariţie foarte aşteptată, la fel ca şi Cartea clanului din Baltimore, de Joel Dicker, Convinge-mă! — un nou thriller de Lee Child şi Cotloane întunecate de Ruth Rendell.

Dintre delicatesele literare vă recomandăm patru volume excepţionale. În Împărăţia cerurilor, Emmanuel Carrère îşi imaginează începuturile creştinismului şi urmăreşte parcursul şi învăţăturile apostolilor Luca şi Pavel. Simon Sebag Montefiore vă propune, în Colecţia de Istorie, povestea de dragoste imperială dintre Ecaterina cea mare şi Potemkin.

Al doilea volum al tetralogiei napolitane a Elenei Ferrante, Povestea noului nume, de la Pandora M, continuă istoria celor două prietene-adversare, Lila şi Elena. Iar în Povestea cea bună, de la Trei, laureatul Nobel pentru literatură J.M. Coetzee dialoghează cu psihoterapeuta Arabella Kurtz despre nevoia umană de a imagina poveşti.

Pentru cei pasionaţi de psihologie vom avea, la standul Trei, volumul Află adevărul, continuarea bestsellerului Spy the lie, în care foşti agenţi CIA ne învaţă cum să convingem pe oricine să facă mărturisiri complete. Seria de psihologie practică pentru părinţi este completată de volumul Mamă, sunt tachinat! Cum să-ţi ajuţi copilul să facă faţă vieţii sociale, care face o pereche grozavă cu Ghidul de supravieţuire pentru adolescenţi, scris chiar de o adolescentă, de la Pandora M.

Colecţia PanDA de la Pandora M este o companie ideală pentru vacanţa micilor cititori. Elefantul Elmer, ursul Pom Pom, pisoiul Max, mica prinţesă, Jack şi celebra pisică MOG îi vor încânta pe copiii între 3 şi 7 ani cu năzdrăvăniile lor. Cititorii un pic mai mari se vor delecta cu aventurile micului geniu inventator Frank Einstein, vor descoperi secretele cosmosului în Profesorul Astro Cat şi frontierele Universului şi vor afla răspunsuri la întrebările lor despre lume din Filosofia pentru copii, bestseller absolut în toate ţările în care a apărut.

Această ediţie a Bookfest coincide cu sărbătoarea de 1 Iunie, aşa că multe dintre evenimente vor fi dedicate copiilor şi adolescenţilor, sub umbrela Bookfest Junior. Pandora M îi aşteaptă pe micii cititori cu ateliere creative şi o tombolă având ca premii ursuleţi panda şi pisicuţe MOG din pluş, cărţi, jucării, obiecte-surpriză, vouchere pentru cursuri educaţionale şi invitaţii la piese puse în scenă de actorii Teatrului Ion Creangă.

“Povestea cea bună”

Plecând de la operele unor mari scriitori ca Dostoievski sau Cervantes sau de la importanţi psihanalişti precum Freud sau Melanie Klein, dialogul pe care îl poartă J.M. Coetzee şi Arabella Kurtz ne oferă o înţelegere profundă asupra poveştilor pe care le spunem despre vieţile noastre.

Apărută la Editura Trei, cartea celor doi autori este un fascinant dialog între un laureat Nobel şi o psihoterapeută despre nevoia umană de a imagina poveşti.

Lucrând de unul singur, scriitorul este singurul responsabil pentru povestea pe care o spune. Pe de altă parte, terapeutul colaborează cu pacientul, ajutându-l să-şi spună povestea vieţii. Ce fel de adevăr încearcă să reveleze poveştile create de pacient şi terapeut: adevărul obiectiv sau cel subiectiv şi schimbător al amintirilor explorate şi retrăite în siguranţa oferită de relaţia terapeutică?

„Discuţiile din această carte au ca subiect practica psihoterapiei psihanalitice şi ce înseamnă aceasta într-un context social şi filosofic mai larg. Ele fac referiri la procese individuale sau de grup, atât în cadrul, cât şi în afara contextului clinic. Având în vedere că, în timpurile noastre laice şi în lumea occidentală, psihoterapia şi idealul de dezvoltare personală au devenit o parte din spiritul vremii, sperăm că acestea vor fi considerate relevante şi pentru cititorii din afara domeniului terapiei.

Discuţiile pleacă de la ideea că un terapeut care explorează practica terapiei are ceva de câştigat din compania unui străin de disciplina psihologiei, în cazul de faţă, a unui scriitor şi critic literar simpatizant al domeniului. La suprafaţă, psihoterapeutul şi romancierul au multe în comun, cel puţin în ceea ce priveşte obiectul interesului lor. Amândoi sunt profund preocupaţi de natura şi experienţa umană, precum şi de posibilităţile de creştere şi dezvoltare umană.

Desigur, limbajul este mediul de lucru şi al scriitorilor, şi al psihoterapeuţilor. Ambii se ocupă cu explorarea, descrierea şi analizarea experienţei umane, cu găsirea sau inventarea unor structuri lingvistice şi narative în care să cuprindă experienţa şi poate cu limitele extreme ale experienţei.

Angajamentul intelectual reflectat de aceste discuţii a început în 2011 şi arată, pe de o parte, interesul unui terapeut faţă de un corp de lucrări romaneşti în care procesele interne sunt transmise dintr-un punct de vedere radical diferit de cel psihologic (de exemplu, relatarea succintă, energică a rezistenţei mentale a lui Michael K. la opresiune, în Viaţa şi vremurile lui Michael K1) şi, pe de altă parte, interesul unui scriitor pentru aprofundarea unei forme post-religioase de dialog terapeutic.

Aceste discuţii sunt oferite într-un spirit interdisciplinar, precum şi în spiritul explorării. Ele nu urmează întotdeauna un fir linear al gândirii. Uneori se repetă şi se contrazic, revin asupra unor preocupări insistente sau urmează un fir al gândirii fără să ştie unde vor ajunge. Cei doi interlocutori speră astfel că, pe alocuri, pot deschide o perspectivă nouă sau diferită asupra practicii psihoterapiei psihanalitice şi asupra proiectului psihoterapeutic în formele sale sociale mai largi”, mărturisesc J.M. Coetzee şi Arabella Kurtz.

J.M. Coetzee este un celebru romancier, eseist, lingvist şi traducător, născut în Africa de Sud. A fost primul autor care a primit de două ori Booker Prize, iar în 2003 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatură.

Arabella Kurtz este specialistă în psihologie clinică şi practică psihoterapie psihanalitică la Tavistock Clinic. În prezent, este profesor emerit la Universitatea din Leicester.

La această ediţie a târgului Bookfest, Israel este ţara invitată, iar Dror Mishani, autorul romanului Dispariţia, publicat de Editura Trei, se va întâlni cu cititorii săi la târgul de carte, sâmbătă, 4 mai, la ora 17.00, la standul Israelului din Pavilionul C4.

Tot sâmbătă, 4 iunie, dar de la ora 11.00, la Scena Arena din Pavilionul C1 este lansat volumul 2 din BOOKĂTĂRIA DE TEXTE ŞI IMAGINI. Povestiri scrise, desenate, condimentate, sărate şi dulci pentru toate vârstele… coordonată de Stela Lie & Florin Bican. Cartea este publicată de Editura Pandora M în parteneriat cu Faber Studio şi Clubul Ilustratorilor.

Duminică, de la ora 15.00, Chris Simion se întâlneşte cu cititorii săi la Scena Arena din Pavilionul C1, pentru lansarea volumului În fiecare zi Dumnezeu se roagă la mine.

Propuneri ale Editurilor Aramis şi Minerva la Bookfest

Editurile Aramis şi Minerva vor participa la cea de-a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care va avea loc între 1 şi 5 iunie, în Complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti.

Cele două edituri îi vor întâmpina în fiecare zi pe cititori cu peste 500 de titluri, cu reduceri de 25-70% şi preţuri speciale de 3 şi 5 lei.

Dintre noutăţile propuse cu această ocazie se detaşează:

Cartea Miracol în lumea emoţiilor. O poveste despre emoţiile mele, o poveste despre mine, de Dragoş Iulian Matei, Bianca Niţă şi Paula-Steluţa Dobrinoiu. Povestea este construită pe baza cercetărilor şi metodelor unor psihologi şi neurologi precum Daniel Goleman, Paul Rasmussen, Christophe André şi François Lelord.

În colecţia Bunica ne citeşte poveşti, care îi introduce pe cei mici în lumea minunată a basmelor clasice: Cartea junglei, Prinţesa şi broscoiul, Bucle-Aurii şi cei trei ursuleţi, Aladin şi lampa fermecată, Ocolul pământului în 80 de zile.

Având ilustraţii atrăgătoare, cărţile îşi deapănă poveştile într-un mod simplu şi pe înţelesul copiilor. Din această colecţie mai fac parte: Alice în Țara Minunilor, Crăiasa Zăpezii, Hänsel şi Gretel, Degeţica, şi Rapunzel.

În colecţia Știu să citesc cu litere mari de tipar este oferită celor mai mici dintre cititori, şcolarilor începători, o serie de poveşti clasice repovestite cu farmec şi umor: Cei trei purceluşi, după James Orchard Halliweell-Phillipps, Lupul şi cei 7 iezi şi Scufiţa roşie, după Fraţii Grimm. Textele accesibile şi ilustraţiile mari şi atractive fac din parcurgerea cărţilor o activitate plăcută şi antrenantă.

În colecţia Jocuri pentru copii inteligenţi, sunt pregătite, pentru copii de la 3 ani la 7 ani şi peste, cinci cărţi de activităţi de tipul uneşte punctele, găseşte diferenţele, alege perechile potrivite, cuvinte încrucişate şi labirinturi.

În colecţia Descoperă cuvintele misterioase din poveste, am pregătit: Sinbad marinarul, Răţuşca cea urâtă, Cenuşăreasa şi Gulliver în ţara liliputanilor; copiii se vor amuza asociind cuvintele imaginilor corespunzătoare.

În colecţia Biblioteca şcolarului au fost atent selecţionate texte necesare studiului elevilor. Noile apariţii editoriale sunt: Fram, ursul polar, de Cezar Petrescu, Nuvele şi Poveşti, de Ioan Slavici, Poveşti, de Hans Christian Andersen.

Colecţia mai cuprinde titlurile: Comedii. Chiriţele, de Vasile Alecsandri, Din lumea celor care nu cuvântă, de Emil Gârleanu, Fabule, de Grigore Alexandrescu, Momente şi schiţe, de Ion Luca Caragiale, Poezii, de Mihai Eminescu, Poezii. Balade şi idile, de George Coşbuc, Poezii. Balade vesele şi triste, de GeorgeTopârceanu, Poezii. Pasteluri şi legende, de Vasile Alecsandri, Poveşti, de Petre Ispirescu, Poveşti, povestiri, de Ion Creangă.

În noul format al colecţiei Biblioteca pentru toţi, cărţi cu care am crescut şi pe care le putem oferi şi copiilor noştri: Nuvele, de Ioan Slavici, Poezii, de George Coşbuc, Poezii, de Octavian Goga, Poveşti de Petre Ispirescu, şi Peripeţiile Fanchettei, de Honoré de Balzac.

Tot în această colecţie de suflet au apărut şi volumele: Comedii, de Vasile Alecsandri, Ion, de Liviu Rebreanu, Nuvele, de Ion Luca Caragiale, Pădurea spânzuraţilor, de Liviu Rebreanu, Poezii, de Mihai Eminescu, Poezii. Pasteluri şi legende, de Vasile Alecsandri, Poveşti, amintiri, povestiri, de Ion Creangă.

Limba română. Ortografie şi punctuaţie, de Petru Bucurenciu şi Olivia Trifan, este un instrument util elevilor din clasele V-VIII şi cadrelor didactice, dar şi oricărui vorbitor de limba română preocupat de modul în care se exprimă, pentru sistematizarea şi consolidarea cunoştinţelor necesare exprimării corecte.

“Miracol în lumea emoţiilor”

Sâmbătă, 4 iunie, de la ora 11.00, Editura Aramis vă invită la evenimentul de lansare a cărţii Miracol în lumea emoţiilor. O poveste despre emoţiile mele, o poveste despre mine, de Dragoş Iulian Matei, Bianca Niţă şi Paula-Steluţa Dobrinoiu. Lansarea va avea loc în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

Miracol visează să fie un super-erou iubit de toată lumea şi cu mulţi, mulţi prieteni. Iar când o dorinţă este atât de mare, ceva în Marele Cosmos se întâmplă… un lucru atât de misterios şi special, încât viaţa lui Miracol e pe cale să se schimbe definitiv. Trebuie doar să adoarmă ca să călătorească într-o lume neobişnuită şi fascinantă, care îi depăşeşte orice închipuire: lumea sa interioară.

Sub îndrumarea lui Miracol şi a celorlalte personaje, cititorii sunt provocaţi să intre într-un joc de explorare a propriului Eu. Cartea se adresează copiilor, părinţilor şi cadrelor didactice care doresc să-şi descopere emoţiile, gândurile, intuiţia, curajul şi să le folosească într-o manieră pozitivă.

Proiectul reuneşte trei autori care şi-au construit povestea pe baza cercetărilor şi metodelor unor psihologi şi neurologi precum Daniel Goleman, Paul Rasmussen, Christophe André şi François Lelord.

Dragoş Iulian Matei a lucrat în ultimii cinci ani cu copii şi părinţi din toate mediile sociale susţinând zeci de spectacole şi activităţi pentru înţelegerea emoţiilor, pe care le-a studiat din punct de vedere psihologic, neurologic şi antropologic. Dedică această carte copiilor care locuiesc în Centrul pentru primire în urgenţă a copilului abuzat şi copiilor care locuiesc la SOS Satele Copiilor România.

Bianca Niţă a participat la crearea unor spectacole educative şi ateliere pentru copii. Este implicată într-un proiect ce presupune crearea de jocuri software pentru dezvoltarea educaţiei emoţionale a copiilor într-un mod inovativ. Este pasionată de cărţi, artă, teatru, dans şi natură.

Paula-Steluţa Dobrinoiu este psiholog şi psihoterapeut cu o experienţă de lucru cu copiii de peste 10 ani. Sensul în viaţă i l-a dat rolul de mamă, fiica ei fiind cea care o sfătuieşte uneori. Este pasionată de citit, muzică şi natură. Se conduce după credinţa că „viaţa e frumoasă aşa cum este ea“.

Invitaţi: Constanţa Irimia, Lina Toma, Alina Asimionesei şi elevul Elias Asimionesei

Editura Herald lansează “Peregrin în centrul lumii”

Duminică, 26 mai, la Festivalul Internaţional al Cărţii „Axis Libris”, de la Galaţi, a avut loc o dublă lansare a scriitorului Vasile Andru. Este vorba de volumele Peregrin în centrul lumii, apărut la Editura Herald şi Opt chipuri ale singurătăţii, apărut la Editura Eikon.

„Mutatis mutandis, am găsit în tine un spirit din categoria rară a lui Deepak Chopra. Aceea care nu separă ficţionalul beletristic de cel sapienţial. Care scrie romane cum ar scrie reflecţii şi texte doctrinare, în toate fiind el, un luminat care face din textul sacru problemă personală şi din orice problemă personală lucru al Universului. Tu eşti şi în cartea ta, Maestrul. Existent pentru ceilalţi care au nevoie de el. Nu un medic, ci un partener care îi explică, le explică şi chiar le conturează condiţia, dăruindu-le ce poate pentru a supravieţui prin viciile relevante”, scrie Marian Popa.

Vasile Andru s-a născut la 22 mai 1942, în satul Bahrineşti, în nordul Bucovinei. Studii universitare la Iaşi, absolvite în 1965. Timp de şapte ani a fost lector universitar. A părăsit catedra şi s-a consacrat scrisului şi practicii sapienţiale. În 1975 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor şi s-a stabilit în Bucureşti. Din 1980 este redactor principal la revista Viaţa Românească. În 1990 este ales şeful Secţiei de proză a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti.

Face stagii de documentare antropologică la Roma (1989) şi la Paris (1990, 1991). Călătorii de studii în India, cu bursa Sivananda (1992, 1996). Centrul Sivananda din Trivandrum-India i-a conferit titlul de master în filosofia Vedanta. Participă la simpozioane internaţionale de istoria religiilor şi de psihologie.

În 1990, întemeiază Centrul de Practică Isihastă din Bucureşti. Face trei călătorii la Muntele Athos. O efemeră rezidenţă în Noua Zeelanda (1999, 2000), unde elaborează volumul Revelaţia Polineziei. Participări culturale la New York (2006, 2007) şi Tokyo (2010). Între 2001-2011 face parte din Juriul internaţional Balkanika pentru promovarea culturii est-europene.

A publicat 30 de cărţi. Volume literare (selectiv): Iutlanda posibilă (1970), Mirele (1975), Arheologia dorinţelor (1977), Noaptea împăratului (1979), Turnul (1985), Muntele Calvarului (1991), Păsările cerului (1999), Cel mai îndepărtat paradis (2001), Grădinile ascunse (2006).

Cărţi pe tema optimizării umane şi „jurnale” sapienţiale: Viaţă şi semn (1989), India văzută şi nevăzută (1993), Mistici din Carpaţi (1998), Psihoterapie isihastă (2000), Isihasmul sau meşteşugul liniştirii (2002), Întâlniri cu maeştri şi vizionari (2001), Exorcismele (2004), Surâd deci exist (2010), Istorie şi taină la Sfântul Munte Athos (2014).

“Peregrinatio, o meditaţie în mişcare

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu… când rămân mai mult de trei săptămâni într-un ţinut îndepărtat, descopăr ca oamenii acelui loc îmi sunt rude. Îi simt rude. Astfel, peregrinarea, care la origine înseamna „străinie”, devine sfârşitul înstrăinării.

Iar locurile noi pot deveni patrii alternative. Patria e o stare mentală, o trezie. Orice loc în care meditez este un acasă.

Peregrinus, în limba latiă, înseamna «străinul». În sens propriu, dar mai ales în sens figurat. Străin lumii mărunte şi chinuite. Străin de stresul sărăciei şi al viitorului. «El nu este din lumea aceasta».

Din latinescul peregrinus au rezultat două cuvinte: pelerin şi peregrin. Sinonime, dar numai parţial. Ambele spun mult mai mult decât călătorie, fie ea şi culturală, sapienţială.

Peregrinare, pe lângă sensul paradoxal dat de noi mai sus (sfârşitul înstrăinării”), înseamnă şi «meditaţie în mişcare». Modelul clasic de meditaţie îţi cere să stai înţepenit şi să-ţi goleşti minea de gânduri. Dar iată că există şi meditaţia în mişcare, când mintea se goleşte de gânduri marunte prin îndreptarea spre un singur punct de existenţă, atracţia sau magnetismul locurilor consacrate.

Am folosit în titlul cărţii de faţă termenul peregrin, şi nu pelerin, pentru că pelerinul este mai cu seamă evlavios, caută numai moaşte şi stăreţii, numai temple şi biserici. Toate drumurile sale duc la un sfânt sau la o mânăstire. („Ce drum este acela care la capăt nu are o biserică?” întreaba un personaj din filmul Pokazanie.) Celălalt cuvânt – peregrinul – duce cu gândul la încă ceva: la un caăat de drum îndepărtat, la capătul lumii, la Antipozi sau la mayaşi, se află aproapele tău, fratele tău, ruda”.

Lansările Editurii Vremea la Bookfest 2016

Editura Vremea vă aşteaptă de miercuri până duminică între orele 10.00 şi 20.00 (vineri şi sâmbătă între 10.00 şi 21.00) în pavilionul C1, la standul A06, şi vă invită la numeroase lansări de carte:

Miercuri, 1 iunie, ora 18.00, la Cafeneaua literară Bastion, Pavilion C1, Arta conversaţiei cu Ileana & Romulus Vulpescu. Dialoguri peste timp, de Ion Jianu

Invitaţi: Ileana Vulpescu, Ion Jianu, Silvia Colfescu

La ora 18.30, Cafeneaua literară Bastion, Articole din Cuvântul lui Nae Ionescu, de Mihail Sebastian, antologie şi prefaţă de Miruna Lepuş

Invitaţi: Sorin Lavric, Miruna Lepuş, Anca-Irina Ionescu, Silvia Colfescu

Joi, 2 iunie, ora 18.00, Cafeneaua literară Bastion, Creştinătatea arabă orientală, de Juan Pedro Monferrer Sala, traducere de Anca-Irina Ionescu, editor coordonator Ioana Feodorov

Invitaţi: Ioana Feodorov, Anca-Irina Ionescu, Silvia Colfescu

La ora 18.30, Cafeneaua literară Bastion, Pavilion, Bucureşteni risipiţi. Am plecat care când şi cum am putut, de Dan Cassasovici

Invitaţi: Dan Casassovici, Silvia Colfescu

La ora 19.00, Cafeneaua literară Bastion, Lacrimi de Ceacâr, de Tessa Nadir

Invitaţi: Michael Hăulică, Tessa Nadir, Silvia Colfescu

La ora 19.30, Cafeneaua literară Bastion, Educaţie şi pace, de Maria Montessori, traducere de Anca-Irina Ionescu

Invitaţi: Georgeta Filitti, Mariana Uliţă, Anca-Irina Ionescu, Miruna Lepuş

Vineri, 3 iunie, ora 18.30, Cafeneaua literară Bastion, Turnul de veghe. Jurnal de exil 2005-2007, de Constantin Eretescu

Invitaţi: Bedros Horasangian, Constantin Eretescu, Silvia Colfescu

La ora 19.00, Cafeneaua literară Bastion, Amintiri răzleţe, Dan Căpăţână

Invitaţi: Dan Căpăţână, Alex. Ștefănescu, Silvia Colfescu

Sâmbătă, 4 iunie, 13.00, Cafeneaua literară Bastion, Cavalerul resemnării, de Vintilă Horia, traducere de Ileana Cantuniari

Invitaţi: Sorin Lavric, Cristian Bădiliţă, Ileana Cantuniari, Silvia Colfescu

Sâmbătă, 4 iunie, 13.30, Cafeneaua literară Bastion, Preţul aurului. Sinceritate incomodă, de Maria Olaru, prefaţă de Cătălin Tolontan

Invitaţi: Maria Olaru, Monica Tatoiu, Alin Petrache, Cristian Țopescu, Cătălin Tolontan, Vasile Arhire, Bogdan Burileanu, Silvia Colfescu

La 14.30, Cafeneaua literară Bastion, Scrisori de la Lia primite şi comentate de Iacint Manoliu sau cum se câştigă o medalie olimpică de aur, de Iacint Manoliu

Invitaţi: Iacint Manoliu, Cristian Țopescu, Tiberiu Stama, Dan Serafim, Laura Badea, Silvia Colfescu

La ora 15.00, Cafeneaua literară Bastion, Exilul interior. Dan Er. Grigorescu-Negropontes, de Crisula Ștefănescu, Ariana Negropontes

Invitaţi: Ruxandra Beldiman, Silvia Colfescu

La ora 15.30, Cafeneaua literară Bastion, Justiţiarul, de Sergiu Someşan

Invitaţi: Sergiu Someşan, Tudor Călin Zarojanu, Oliviu Crâznic, Silvia Colfescu

Duminică, 5 iunie, 12.00, Cafeneaua literară Bastion, Poveştile unei doamne din Bucureşti. Tatiana Mărgescu, de Victoria Dragu Dimitriu

Invitaţi: Tatiana Mărgescu, Silvia Colfescu

La ora 13.00, Scenă Pavilion, Bucureştii în sărbătoare, de Lelia Zamani, prefaţă de Silvia Colfescu

Invitaţi: Stelian Tănase, Lelia Zamani, Silvia Colfescu

La ora 13.30, Scenă Pavilion, Icoane şi fotografii de bucureşteni, de Nicolae Vătămanu

Invitaţi: Octavian Buda, Alice Constantinescu, Silvia Colfescu

La ora 14.00, Cafeneaua literară Bastion, Istoria vieţii mele, de Teodor Vârnav, prefaţă de Șerban Cioculescu, ediţie îngrijită de Rodica Pandele Peligrad

Invitaţi: Adrian-Silvan Ionescu, Rodica Pandele Peligrad, Silvia Colfescu

La ora 14.30, Cafeneaua literară Bastion, Popas în amintiri. România 1910-1974, de Petru Vignali

La ora 15.00, Cafeneaua literară Bastion, Viaţă şi moarte în Gulag, de Codruţ Constantinescu

Invitaţi: Codruţ Constantinescu, Teodor Baconschi, Silvia Colfescu

La ora 15.30, Cafeneaua literară Bastion, Salutări de la unu, de Tudor Călin Zarojanu

Invitaţi: Tudor Călin Zarojanu, Silvia Colfescu

La ora 16.00, Cafeneaua literară Bastion, Arhitecţi în recluziune, de Vlad Mitric-Ciupe, prefaţă de Sorin Lavric

Invitaţi: Sorin Lavric, Vlad Mitric-Ciupe, Silvia Colfescu

Editura Humanitas

Peste 30 de lansări, mai mult de 1000 de titluri la raft, întâlniri cu cei mai îndrăgiţi autori.

Humanitas vă aşteaptă la Bookfest cu cele mai importante cărţi ale verii 2016, titluri mult aşteptate ale autorilor români şi ediţiile în limba română ale câştigătorilor premiilor Pulitzer, Nobel şi Marele Premiu al Academiei Franceze din 2015. La cele peste 30 de evenimente Humanitas ce se vor desfăşura în standul editurii, la standul Israelului, ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, aveţi prilejul de a va întâlni cu Ana Blandiana, Fania Oz-Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Ciprian Măcesaru, Cosmin Ciotlos, Tatiana Niculescu Bran, Dan-Lilviu Boeriu, Radu Vancu, Ioan Stanomir.

Evenimentele Humanitas în cadrul programului Israel, ţara invitată de onoare cuprind întâlniri cu istoricul Fania Oz-Salzberger, coautoare, alături de Amos Oz, a bestsellerului Evreii şi cuvintele, mese rotunde, dezbateri, la care vor participa, alături de istoricul israelian, specialişti în domeniul filozofiei religiei şi al religiei comparate, critici literari şi scriitori. De asemenea, Editura Humanitas va lansa cu acest prilej o minunata antologie de povestiri ale deţinătorului Premiului Nobel pentru literatura Shmuel Yosef Agnon, Tâlcul tuturor faptelor. Povestiri hasidice.

Toate cele peste 1.000 de titluri vor avea reducere de la 10% la 35%, iar ediţiile de colecţie vor putea fi cumpărate la preţuri speciale valabile numai la Bookfest.

Miercuri, 1 iunie: Humanitas Junior

La ora 13.30: Campionatul poveştilor, atelier de povestit şi desenat cu scriitoarea Ioana Nicolaie: Lewis Carroll, Alice în Ţara Minunilor, Lucy şi Stephen Hawking, George şi codul indescifrabil

Joi, 2 iunie, la ora 17.30: Maria, Regina României, Ţara pe care o iubesc. Memorii din exil.

Participă: Dan C. Mihăilescu, Georgeta Filitti, Maria Berza

La ora 18.00: Islamul şi violenţa. Adonis în dialog cu Houria Abdelouahed

Participă: Sever Voinescu, Doru Castaian, Laura Sitaru

La ora 18.30: Jonathan Haidt, Mintea moralistă. De ce ne dezbină politica şi religia?

Participă: Teodor Baconschi, Ana Maria Florea, Doru Castaian, Lidia Bodea

Vineri, 3 iunie

La ora 16.00 (la standul Israelului): Dezbatere cu tema Credinţa. Erezie şi exil, pornind de la romanul istoric Uimitoarea istorie a lui Sabbatai Mesia, de Andrei Cornea.

Participă: Andrei Cornea, Ioana Pârvulescu, Răzvan Voncu.

La ora 17.00, Franz Kafka, Scrisoare către tata

Participă: Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Denisa Comănescu

La ora 17.30 (la standul Israelului): Shmuel Yosef Agnon, Tâlcul tuturor faptelor. Povestiri hasidice

Participă: Radu Paraschivescu, Madeea Axinciuc, Lidia Bodea

La ora 18.00 (la Scena Agora): Masă rotundă dedicate cărţilor publicate în seria de autor Amos Oz

Participă: Fania Oz-Salzberger, Tania Radu, Ioana Pârvulescu, Madeea Axinciuc, Andrei Cornea, Denisa Comănescu

La ora 18.30: Radu Vancu, Elegie pentru uman.O critică a modernităţii poetice de la Pound la Cărtărescu

Participă: Mircea Cărtărescu, Radu Vancu, Marieva Ionescu

La ora 19.00: Ana Maria Sandu, Cu ochii în 3,14

Participă: Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Dan Stanciu, Mircea Vasilescu

La ora 19.30: Prezentarea universului TAKUMI

Participă: Lidia Bodea, Şerban Georgescu, Ştefan Liiceanu

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu susţinerea Ministerului Culturii. Banca Transilvania este cel dintâi sponsor confirmat al ediţiei2016 a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.