Aşteptăm la DNA fabrica de cherestea!

Mii de persoane s-au mobilizat în urma unui mesaj postat pe Facebook şi au ieşit în stradă pentru a-şi exprima indignarea faţă de tăierile ilegale de păduri. Ei vor schimbarea Codului silvic astfel încât defrişările ilegale să nu mai fie posibile în România.

În jurul orei 18.00, aceştia au plecat din faţa intrării în Parcul Herăstrău, din Piaţa Charles de Gaulle din Capitală, şi au pornit în marş, urmând să ajungă în Piaţa Victoriei, la Palatul Cotroceni şi, în final, la Palatul Parlamentului.

Update: Protestul împotriva defrișărilor ilegale s-a încheiat în jurul orei 21,00, organizatorii anunțând un nou protest pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului.

Mitingul s-a încheiat fără ca protestatarii să solicite o întrevedere cu ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, care își exprimase, pe Facebook, disponibilitatea de a discuta cu o delegație a lor, au declarat pentru Agerpres surse din minister.

Foto: Greenpeace Romania

Au răspuns la acest apel şi cetăţeni din mai multe oraşe ale ţării, proteste similare având loc şi în Alba-Iulia, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Drobeta-Turnu Severin, Focşani, Galaţi, Iaşi, Mangalia, Piteşti, Ploieşti, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Sighişoara, Târgovişte, Timişoara şi Vaslui.

În Capitală, protestatarii au bannere pe care se pot citi mesaje precum: Uniţi salvăm pădurile!, Aşteptăm la DNA fabrica de cherestea!, „Semnează petiţie de-clic.ro”, „Defrişările sunt crimă”, „Pădure pe butuci”, „Partidele ne taie pădurile”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema defrișărilor ilegale va fi discutată în următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

„Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați”, a scris șeful statului pe Facebook.

„Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani. Astfel, în anticamera despăduririlor abuzive – retrocedările ilegale de păduri – îi avem acum pe îndosariaţii Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta!), Dan Şova, „Prinţul” Paul, Tudor Chiuariu, Valeriu Stoica etc., dar o complicitate cu cei însetaţi de lemnul românesc ne indică şi gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie. Vă aşteptăm aşadar la intrarea în Parcul Herăstrău de la Piaţa Charles de Gaulle”, se arată într-o postare pe Facebook.

Pe 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care președintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifică Codul Silvic, adoptând astfel propunerea legislativă în forma trimisă spre promulgare.

Joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a declarat că speră ca săptămâna viitoare Codul Silvic să treacă de Camera Deputaților.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.