Ăștia bagă țara-n bălării

Nimeni nu ne mai poate întrece. Numai noi ne putem face mai rău de băcănie. Drept pentru care, nu mai avem a ne face iluzii sau a ne revolta. Acesta este potențialul nostru. Atît poate da PSD-ul. Iar PSD-ul este de departe cel mai puternic partid. Are 15-20% peste PNL. Doar n-o să-i cerem lui Nicușor Dan să rezolve problema. Are PSD-ul majoritate în Parlament? Are! Dominaţia mediocrității este netă, face undeva un 55-60%. Plus un alt 40% mediocritate în opoziție și gata. Am terminat resursele. S-a dus Liviu Dragnea la Iohannis și au discutat despre situaţia de criză. Periculoasă pentru țară, a zis el, dar mai ales periculoasă pentru mediocritatea clasei politice. Au rezolvat-o repede, în stil PSD. După vizita măreață de la Washington, toată poleiala președintelui s-a șters. Parcă la întoarcere ar fi fost contaminat de PSD și de Liviu Dragnea, nu de spiritul incomod, imprevizibil al Casei Albe. Klaus Iohannis a revenit la anvergura dîmbovițeano-sibiană a politicii sale și ne-a dat pe mîna celui mai pitoresc personaj dintre eșecurile lumii politice.

S-a gîndit Iohannis că nu mai este nimic de făcut? S-a resemnat și el sau se grăbea să plece la Sibiu sau în vacanță? Chiar numai atît poate țara pe care o conduce? Sau numai atît înțelege el din lumea politică? Dacă tot a acceptat ca Mihai Tudose să formeze guvernul, fiind între puținii care ar mai putea să stea drepți (nu drept) și în fața președintelui, și a lui Liviu Dragnea, nu era de bun-simț să îl întrebe de oamenii cu care ar vrea să conducă România? Şi cu care să pună la cale ce? Nu era normal să dialogheze nițel despre priorități și despre cîțiva oameni serioși cu care să proptească guvernarea?

Citim propunerile de miniștri anunțate de Mihai Tudose. Presupun că omul era treaz cînd a scris o asemenea listă. Ar fi trebuit să își dea seama că nu merge cu ei într-o excursie, ci trebuie să conducă o țară care este blocată din cauza proastei infrastructuri, din cauza unei justiții aflate la remorca politicii. Şi multe altele. Vi se pare că Liviu Dragnea și Klaus Iohannis au fost chinuiți măcar un minut sau două de asemenea gînduri? Citiți și recitiți lista propunerilor pentru Guvernul României și atunci veți înțelege cît de mult le pasă celor doi de țara în care trăiesc și care le plătește lefurile. Componența guvernului ne arată la centimă nivelul de patriotism, de seriozitate și de responsabilitate al amîndurora. Cultura română ajunsă pe mîna unuia care dormea printr-un birou de la TVR și care înainte trecuse prin presă ca gîsca prin apă. Apărarea să devină obiectul muncii pentru cel care a supravegheat spectaculos Serviciul Român de Informații. Şi fără să se supravegheze măcar pe sine, a izbutit să îngroape și scandalul Coldea, și dezvăluirile lui Ghiță, și afacerile acestuia cu SRI. Şi toate cele care i-au încăput pe mînă. Să dai Apărarea în grija unui urechist de profesie mi se pare la fel de iresponsabil cu a pune o capră la divizia de rachete antirachetă.

Cel mai hazos mi se pare cazul viceprim-ministrului Ciolacu, prieten de nădejde al președintelui PSD. Dar, cînd Dragnea era mic și la tineret și rătăcit prin tufișuri după fuste, Ciolacu era deja bine instalat lîngă teroristul Omar Hayssam. Îi derula afacerile, îl însoțea la vînătoare, îi pregătea viitorul. Iar bietul Hayssam punea umărul la buna desfășurare a vizitelor prezidențiale, sprijinea PSD-ul. Ceea ce ne arată că resursele de cadre ale partidului duc pînă în cele mai întunecate afaceri de partid și de stat.

Nu are rost să frunzărim biografia sau CV-urile celor două doamne cu ifose din partid, Lia Olguța Vasilescu şi Rovana Plumb. Poartă cu trufie marca aceleiași cooperative politice afirmate mai ales în campania de dezmembrare a economiei românești. Nu are rost să trecem pe la fiecare. Ne-am îngrozi. Cîte date penale și cîte semne de mediocritate violentă nu ne-ar împiedica să îi recomandăm pentru aceste funcții importante pentru viața noastră! Numai Liviu Dragnea și cei din spatele său, numai Klaus Iohannis și binomul pe care se sprijină nu-și dau seama că un asemenea echipaj nu poate duce corabia decît în bălării.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.