Astra poate aduce României 2 echipe în Liga Campionilor

Dublele dintre Astra-Dinamo Zagre, Astra-FC Salzburg şi Dinamo Zagreb-FC Salzburg pot fi decisive pentru viitorul echipelor de club din România.

Suntem în pole position

La ora actuală în clasamentul coeficienţilor UEFA, România se află pe locul 15, al doilea şi ultimul care permite începând cu sezonul european 2016/17 înscrierea a două echipe în preliminariile Ligii Campionilor şi a trei echipe în Europa League. Situaţia în zona locurilor care permit accederea a două echipe în Liga Campionilor este următoarea:

14. Cehia: 27.375 (1 echipă din 4)

15. România: 24.299 (2 echipe din 4)

16. Austria: 22.925 (1 echipă din 4)

17. Cipru: 21.700 (2 echipe din 5)

18. Croaţia: 21.250 (2 echipe din 4)

Cehia este greu de ajuns, chiar dacă mai are o singură echipă în cursă, pe Sparta Praga. Praghezii au o grupă cu Slovan Bratislava, Young Boys Berna şi SSC Napoli. În mod normal, Sparta poate face minim 6 puncte şi Cehia îşi va consilida poziţia a 15-a.

Marea Bătălie se dă între România şi Austria. O bătălie care se va da în grupa D, unde Astra va juca contra singurei echipe austriece rămase în cupele europene, FC Salzburg. O dublă crucială. Chiar dacă este la distanţă ceva mai mare, şi dublele dintre Astra şi Dinamo Zagreb şi FC Salzburg şi Dinamo Zagreb sunt şi ele decisive pentru sezonul 2016/17. A doua echipă croată, NK Rijeka are o misiune dificilă cu FC Sevilla, Standard Liege şi Feyenoord, dar poate să strângă 3 sau 4 puncte.

Cipru nu trebuie subsetimat dar nu credem că Apoel Nicosia va face mai mult de 4 puncte în grupă cu Barcelona, PSG şi Ajax (în Liga Campionilor), iar pe Apollon Limassol o credităm cu maxim 9 puncte în grupa cu M’gdadbach, Zurich şi Villarreal. Ori cu (maxim) 13 puncte în teren, 2,6 puncte la coeficient, Cipru va ajunge 24.300 şi nu crede, că poate întrece România.

Doar dacă Steaua şi Astra se comportă mizerabil şi nu scot (împreună decât două sau trei puncte), atunci sunt şanse mari să ne întreacă şi Austria şi Croaţia.

Speranţe şi pentru 2017

Dacă în schimb, Steaua şi Astra vor scoate puncte multe şi Sparta Praga va evolua slab, iar în sezonul 2015/16 ne vom comporta mai bine decât echipele din Cehia şi Elveţia atunci din sezonul 2017/18, campioana României va merge direct în grupele Ligii Campionilor şi vicecampioana în preliminarii. Locul 13 este ultimul loc care înscrie 1 echipă în grupe şi una în preliminarii.

Situaţia în „zonă este următoarea:

12. Cehia: 23.875

13. Elveţia: 23.675

14. România: 21.133

15.Grecia: 20.500

Trebuie să menţionăm însă că în 2015, Grecia şi Elveţia vor avea câte o echipă direct în grupe şi una în preliminarii în Liga Campionilor, ceea ce conferă un avantaj mare pentru cele două ţări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.