Terorismul lovește pe străzile Spaniei (Video)

Un vehicul a lovit, joi, pietoni pe Bulevardul La Rambla din oraşul spaniol Barcelona, ucigând 13 oameni și rănind peste 100. Tot joi, șapte persoane, printre care un polițist, au fost rănite în Cambrils de atacatorii care i-au lovit cu mașina, înainte ca Poliția să-i împuște mortal pe acești.

Update: Numărul românilor răniți în atentat a crescut (detalii aici)

Update: A treia arestare în legătură cu atacul de la Barcelona

Update: Nou atac: Teroriști uciși la Cambrils

Update: Ultimul bilanț al victimelor la Barcelona: Treisprezece persoane au murit, iar alte peste 100 au fost rănite, dintre care unele sunt în stare gravă. Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat trei zile de doliu național.

Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi.

Update: Un român a fost rănit în atentat. Cetăţeanul român a fost spitalizat, iar potrivit informaţiilor disponibile la acest moment, starea sa este stabilă, a transmis MAE.

Update: ISIS revendică atentatul terorist. Casa regală spaniolă a condamnat sângerosul atentat şi i-a numit pe autori ”asasini, simpli criminali care nu ne vor teroriza”. ”Întreaga Spanie este Barcelona. Las Ramblas va fi din nou al tuturor”, adaugă palatul regal într-un comunicat postat pe Twitter.

Update: Două persoane au fost arestate, însă niciunul nu este șoferul camionetei. Acesta a fugit după atac. Unul dintre suspecții arestați este marocan, iar celălalt este un spaniol din Melilla, un oraş spaniol care se învecinează cu Marocul. Un bărbat a fost împușcat mortal de polițiști după ce a forțat un baraj rutier și a lovit cu vehiculul un agent, însă se pare că acest incident nu este legat de atentat. Poliția a afirmat că există o legătură între atentat și o explozie soldată cu un mort și un rănit într-o locuință din Alcanar, joi dimineața.

Update: Cel puţin 13 persoane au fost ucise în atentatul cu o dubă la Barcelona, iar alte peste 50 au fost rănite, a anunţat joi un oficial catalan, relatează The Associated Press.

Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn a făcut acest anunţ pe Twitter.

Poliţia regională evacua, joi seara, magazinele şi barurile din cartierul istoric Las Ramblas.

Forţele de ordine au trecut la această operaţiune după ce au anunţat că au arestat un suspect în atac, pe care-l ”tratează drept un terorist”.

Update: Driss Oukabir Soprano (foto), un marocan, este unul dintre arestați.

Update: Un al doilea vehicul a fost găsită într-o mică localiate, Vic, în Catalonia, au anunţat autorităţile locale pe Twitter, relatează Reuters.

Poliţia a izolat zona şi inspecta vehiculul, a anunţat Consiliul Municipal.

Presa spaniolă a scris că o a doua dubă a fost închiriată de atactori ca vehicul de evacuare.

Update: Un suspect în atentatul cu o dubă, la Barcelona, a fost arestat, potrivit postului public spaniol de televiziune RTVE, transmite The Associated Press.

Bărbatul s-a baricadat într-un bar, înconjurat de poliţie, potrivit unui post local.

Postul Tv3 a anunţat că un paşaport spaniol al unei persoane de origine marocană a fost găsit la locul atacului, soldat cu cel puţin un mort potrivit poliţiei.

Un reprezentant al Guvernului regional a anunţat că toate festivităţile publice programate la Barcelona au fost suspendate temporar.

Update: Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, este ţinut la curent cu evenimentele produse în oraşul Barcelona, anunţă Casa Albă.

„Preşedintele Donald Trump este la curent cu situaţia din Barcelona şi monitorizează situaţia”, a transmis Casa Albă.

Potrivit presei spaniole, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA avertizase de câteva luni autorităţile spaniole despre riscurile teroriste.

Serviciile de securitate au extins măsurile de securitate în tot oraşul Barcelona

Update: Poliția din Catalonia: O persoană a murit şi alte 32 au fost rănite în atacul terorist de la Barcelona. Zece răniţi sunt în stare gravă. „Se confirmă ipoteza unui atac terorist. A fost activat protocolul pentru astfel de situaţii”, a transmis Poliţia. Surse citate de cotidianul El Mundo susțin însă că cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite.

Serviciile de securitate au extins măsurile de securitate în tot oraşul Barcelona după atacul cu vehicul de pe Bulevardul La Rambla, dar deocamdată nu se cunoaşte motivul agresorului, relatează cotidianul La Vanguardia.

„Numeroase persoane au fost lovite de un individ cu o autoutilitară, pe Bulevardul La Rambla din Barcelona. Multe persoane au fost rănite”, a transmis Poliţia regională (Mossos d’Esquadra).

Zeci de ambulanţe şi vehicule ale poliţiei au fost trimise la locul incidentului.

Nu este clar care este motivul pentru care individul a lovit pietonii.

Incidentul a avut loc în zona Pieţei Catalunya din Barcelona. După ce a lovit aproximativ zece pietoni, autoutilitara de culoare albă s-a oprit în unul dintre chioşcurile care despart zona pietonală de pe Bulevardul La Rambla de benzile pe care circulă maşinile.

Autorităţile au instituit un perimetru de securitate în zona incidentului rutier, închizând inclusiv unele staţii de metrou.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.