Atacul de la aeroport: o nouă lovitură dată turismului din Turcia

Industria turismului din Turcia era în criză încă dinainte de atacul sinucigaș care a ucis zeci de persoane de la Istanbul. Atacul terorist, care a vizat terminalul aeroportului internațional, va accentua și mai mult problemele.

“Acest atac va afecta economia turismului din Turcia iar comunitatea de afaceri își va pune și mai mult în serios problema dacă țara este un loc sigur pentru vizite și pentru business”, a declarat Soner Cagaptay, director al Programului de Cercetare din Turcia de la The Washington Institut, pentru CNN. Numărul de vizitatori străini în Turcia a scăzut cu 23% în primele cinci luni, conform statisticilor guvernamentale. Acesta este efectul altor atentate teroriste ce au avut loc în Turcia, la Istanbul și Ankara, în ultimele luni, dar și a răcirii relațiilor dintre Ankara și Moscova. Dar vărsarea de sânge de la aeroportul din Istanbul, unul dintre cele mai aglomerate din lume, este o lovitură grea.

„Aeroportul Ataturk este principalul punct de intrare pentru 30 de milioane de oameni care vizitează Turcia în fiecare an. Este de asemenea centrul Turkish Airlines, marcă devenit internațională, și poartă de acces pentru afacerile din Istanbul”, susține Cagaptay. Călătoriile și turismul au contribuit direct la formarea a 5% din PIB-ul Turciei pe 2015, potrivit unui raport al World Travel și Tourism Council. La asta mai adăugăm impactul asupra unor alte sectoare, precum cel al construcțiilor. Industria turismului din țară a crescut rapid în ultimul deceniu. Numărul de vizitatori a crescut cu 200% între 2002 și 2014, ca urmare a investițiilor puternice. 2014 a fost anul de vârf. De atunci a început declinul iar vizitatorii din statele vestice bogate au început să stea departe de Turcia. Nemții, germanii, englezii și americanii care au ales să vină în Turcia în primele cinci luni ale anului 2016 au fost cu 20% mai puțini decât în perioada similară a lui 2015. Numărul de vizitatori ruși a scăzut și mai dramatic – cu mai mult de 80%. Acesta este rezultatul deciziei luate de Moscova în toamna trecută de a interzice agențiilor de turism să vândă călătorii în Turcia și de a opri cursele charter către Antalya sau alte zone. Rusia a impus interdicția ca a parte a unui val de sancțiuni economice îndreptate împotriva Ankarei după ce armata turcă a doborât un avion rus în apropiere de granița țării cu Siria, în noimembrie 2015. Turcia a declarat atunci că avionul a încălcat spațiul aerian și a refuzat să își ceară scuze, până la începutul acestei săptămâni când președintele Erdogan a oferit condoleanțe familiei pilotului rus decedat. Această mișcare diplomatic este de natură se redeschidă canale pentru mai mulți ruși care doresc să revină în Turcia, astfel încât să revitalizeze turismul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.