Atacul de la Boston: Maratoniștii care terminaseră cursa nu mai au picioare

America a fost cutremurată iar de noi atacuri teroriste! Trei oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 144 au fost răniţi în urma a două explozii ce au avut loc la doar câţiva metri de linia de sosire a maratonului din Boston. Bilanţul victimelor creşte de la o oră la alta iar administraţia federală a Statelor Unite a mobilizat toate resursele necesare pentru a gestiona situaţia din Boston.

Mărturii şocante sunt postate pe reţelele de socializare. Jurnaliştii britanici de la Daily Mail au adunat cele mai impresionante mesaje: „Eram la linia de finish, când sportivii veneau bucuroşi spre finalul cursei. Dintr-o dată am auzit o bubuitură uriaşă, apoi, maratoniştii, care terminaseră de alergat, s-au trezit acum că nu mai au picioare”, spunea unul din oameni.

„Am văzut pe asfalt, în bălţi de sânge, adidaşi, care încă mai aveau carne în ei”, a declarat un alt martor.

Poliţiştii încearcă să caute făptaşul responsabil pentru acest masacru. Forţe de ordine sunt inclusiv în spitalele în care au fost internate victimele, deoarece consideră că atacatorul s-ar putea ascunde printre răniţi.

Bombă concepută pentru a răni cât mai mulți oameni

Ororile atacului de la Boston s-au văzut cel mai bine în spitalele din oraş, unde medicii au fost nevoiţi  recurgă la mai multe amputări de membre şi  se confrunte cu o situaţie similară celei de pe un teatru de operaţiuni militare. 

Trei persoane au murit în urma atacului, printre ele şi un copil de opt ani. 17 persoane sunt în stare critică, dintr-un total de 144 de răniţi

Medicii au precizat  au extras din corpurile celor răniţi multe bile de rulment, sugerând astfel  bombele de la Boston au fost concepute în mod special pentru a ranbi cât mai multe persoane. Medicii au fost nevoiţi recurgă la cel puţin zece amputări de mambre inferioare, ceea ce indică  bomba a fost plasată la nivelul solului, unde forţa deflagraţiei a fost cea mai puternică

„Majoritatea victimelor au fost rănite de fragmente de metal. Am extrase multe bile de rulment, însă nu putem spune dacă au fost plasate intenţionat sau au fost parte a mediului din jurul bombei, în momentul exploziei”, spune chirurgul Peter Fagenholz. 

Doi fraţi care se aflau printre spectatori în momentul exploziei şi-au pierdut fiecare câte un picior, de la genunchi în jos. ’’Nici în cele mai negre coşmaruri nu mi-am imaginat  se poate întâmpla aşa ceva’’, spune Liz Norden, mama celor doi, citată de Boston Globe. 

Theresa Panter, una dintre participantele la maratonul de Patriot’s Day de la Boston, descrie astfel scena de coşmar. ’’Când am auzit explozia şi am văzut reacţia spectatorilor am fost doar puţin speriată. Apoi am fost împinsă de un spectator şi apoi de un oficial al Boston Athletic – s-a năpustit peste mai mulţi dintre noi şi ne-a împins mai departe de locul exploziei.’’ 
Soţul sportivei, medic de profesie, aflat printre spectatori: ’’Am văzut cel puţin şapte persoane căzând în jurul meu – corpurile lor m-au protejat de explozie. O doamnă a murit acolo, iar un domn şi-a pierdut ambele picioare. Cele mai multe răni au fost produse în zona picioarelor. Nu pot să-mi dau seama de ce a murit acea femeie. Nu avea nicio rană în zona toracelui.’’ 

Reacţii internaţionale 

Ambasadorul Arabiei Saudite la Washington a condamnat ferm atacul de a Boston. ’’Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o crimă crudă care contravine valorilor umanităţii’’, a spus ambasadorul Adel bin Ahmed al-Jubeir. Până acum, singurul suspect reţinut în cazul atacurilor este un cetăţean saudit care deţinea o viză de studii şi s-a aflat la locul exploziilor. Autorităţile insistă însă  precizeze  nu-l consideră pe saudit, rănit şi el de explozie, un suspect. 

Liderii talibanilor din Pakistan au negat implicarea în vreun fel în atacul de la Boston. Purtătorul de cuvânt al grupării, Ahsanullah Ahsan, a intervenit telefonic pentru aceste precizări, dintr-o locaţie rămasă necunoscută

Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat: ’’Pentru  a suferit de pe urmă atacurilor teroriste ce au produs victime civile ani de zile, poporul nostru simte mai bine durerea şi suferinţa produsă de asemenea incidente’’, a spus Karzai, care şi-a exprimat condoleanţele şi compasiunea pentru „familiile victimelor şi pentru poporul american”.

Preşedintele Vladimir Putin a publicat pe site-ul Kremlinului un comunicat în care îşi exprimă condoleanţele şi prin care anunţă  este gata  ofere sprijin pentru investigarea atacului. Rusia ’’este gata  ofere asistenţă’’ autorităţilor americane, se arăta în comunicat. Autorităţile de la Moscova au anunţat  vor spori măsurile de securitate dure prevăzute deja pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi, din 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.