Cine este atacatorul de la Paris

Un bărbat a deschis focul, joi seară, pe bulevardul parizian Champs-Elysées. Atacul s-a soldat cu moartea unui poliţist şi rănirea gravă a altor doi. Atacatorul a fost și el ucis.

„Belgianul” era francez

Update: Atacatorul de la Paris Karim Cheurfi, în vârstă de 39 de ani, era un recidivist obsedat de ideea de a ataca fortele de ordine, relatează AFP. Acesta fusese reținut în 23 februarie, fiind suspectat că vrea să cumpere arme pentru a ucide polițiști. A fost însă eliberat din lipsă de probe.

Karim Cheurfi

Update: Autorul atacului armat de joi, din centrul Parisului, era cetăţean francez, nu belgian, aşa cum s-a sugerat iniţial, a declarat au anunțat autoritățile belgiene. ISIS l-a identificat pe atacator drept Abu Yousif al-Belgiki – „Belgianul” în arabă.

Update: Poliţia franceză a percheziţionat locuinţa din Chelles a lui Karim Cheurfi, condamnat pentru atacarea unui poliţist în 2001. Churfi este suspect în cazul atacului armat de pe Champs-Élysées, soldat cu uciderea unui poliţist şi cu rănirea gravă a altor doi. Cel de-al doilea suspect căutat de autorităţile franceze pentru atac s-a predat autorităţilor belgiene şi este reţinut la Anvers, conform unor informații.

Update: Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul armat, potrivit unui comunicat publicat de organul său de propagandă, Amaq, scrie AFP.

„Autorul atacului de pe Champs Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul şi este unul dintre combatanţii (organizaţiei) Stat Islamic”, a scris Amaq.

Update: Poliţia franceză a emis un mandat de arestare pentru un al doilea suspect în atacul armat de pe Champs Elysee, de joi noapte, soldat cu moartea unui poliţist şi rănirea gravă a altori doi, arată un document obţinut de Reuters.

Update: Doi candidați la prezidențialele din Franța, lidera de extremă dreapta Marine Le Pen și conservatorul François Fillon, au anunțat joi seară anularea deplasărilor lor prevăzute vineri.

Update: Cancelarul german, Angela Merkel, și-a exprimat compasiunea față de victime și familiile acestora.

„După atacul asupra polițiștilor la Paris”, Angela Merkel a prezentat condoleanțe președintelui Franței, François Hollande, a scris pe contul său de Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului federal, Steffen Seibert, citând-o: „Compasiunea mea pentru victime și familiile acestora”.

Mai devreme, Ministerul de Externe de la Berlin a dat asigurări într-un mesaj de Twitter că Germania rămâne „cu fermitate și hotărâre alături de Franța”.

„Vești șocante de la Paris. Deplângem victimele și rămânem cu fermitate și hotărâre alături de Franța”, a scris ministerul pe contul său de Twitter.

Potrivit mandatului de arestare, bărbatul a venit joi cu trenul în Franţa, din Belgia. Mandatul de arestare avertizează că suspectul este periculos. Nu este clar dacă este vorba despre atacator sau despre un complice.

Update: Un individ, care a fost închis timp de 15 ani pentru că a încercat să omoare trei persoane, inclusiv doi poliţişti, este considerat drept presupusul autor al atacului de la Paris, potrivit site-ului cotidianului Le Parisien.

Publicaţia afirmă că documentele de înmatriculare ale vehiculului utilizat de atacator sunt pe numele lui Karim C, un bărbat în vârstă de 39 de ani, care în 2003 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a încercat să ucidă trei persoane. În 2005, sentinţa acestuia a fost redusă cu cinci ani.

Poliţia franceză efectuează percheziţii în oraşul Chelles, din departamentul Siene-et-Marne, la domiciliul presupusului autor.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă amprentele suspectului ucis în cursul atacului se potrivesc cu cele ale deţinătorului documentelor de înmatriculare ale vehiculului.

Primele informații de joi seară

ACTUALIZARE:

Doi poliţişti au fost împuşcaţi joi seara, la Paris, pe bulevardul Elysées, care a fost închis în prezent de autorități. Potrivit CNN, unul dintre cei doi poliţişti a murit.

Surse din poliţie spun că persoana care a deschis focul asupra poliţiştilor a fost ucisă. Autorităţile avertizează cetăţenii să evite zona Champs-Elysées.

ACTUALIZARE:

BFMTV transmite în direct imagini de pe faimosul bulevard al Parisului.

Incidentul are loc la doar trei zile înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa.

ACTUALIZARE:
Incidentul s-a produs în jurul orei locale 21.00, în fața unui magazin Marks & Spencer. Poliția a intervenit în prima fază, după care au ajuns la fața locului doi membri ai Brigăzii speciale de intervenția, iar un elicpoter a survolat apoi zona.

ACTUALIZARE:
Mai mulți martori oculari și o parte a presei franceze susțin însă că ar fi fost cel puțin doi atacatori.

ACTUALIZARE:
Bulevardul Champs-Elysées este blocat și poliția recomandă pe Twitter să se evite sectorul respectiv.

ACTUALIZARE:
Stațile de metrou George V, Franklin Roosevelt și Champs-Elysees-Clemenceau au fost închise în urma schimbului de focuri.

ACTUALIZARE:
Amplă mobilizare a forțelor de ordine lângă Arcul de Triumf.

ACTUALIZARE:
Acest atac are loc cu trei zile înaintea primului tur al alegerilore prezidenţiale. Măsurile de securitate dinaintea scrutinului au fost consolidate, în urma unei serii de atacuri în ultimii ani.

ACTUALIZARE:
Potrivit Le Monde, atacatorul s-a dat jos dintr-un automobil și a deschis focul, cu o armă automată, asupra mașinii în care se aflau polițiștii.

ACTUALIZARE:

O purtătoare de cuvânt a poliţiei, Johanna Primevert, a declarat că atacatorul i-a vizat pe poliţiştii care păzeau o zonă din apropierea staţiei de metrou Franklin Roosevelt, o zonă populară în rândul turiştilor, potrivit News.ro.

ACTUALIZARE:
Premierul Bernard Cazeneuve va merge la Palatul Elysée, cel mai probabil pentru o reuniune de criză convocată de președintele Francois Hollande.

ACTUALIZARE:

Autoritățile franceze iau în calcul pista unui atac terorist, conform Digi24.Direcția antiteroristă a Parchetului din Paris s-a autosesizat în această seară.

ACTUALIZARE:
Emmanuel Macron, candidat la preşedinţia Franţei, a reacționat la atacul din această seară. „Toţi aspirăm să ajungem preşedinte al Republicii. Şi prima responsabilitate, prima misiune a preşedintelui este de a proteja. Şi, în această seară, în timp ce noi vorbim aici, ştim că cel puţin un poliţist a fost ucis. Nu ştim cum să calificăm ceea ce s-a întâmplat. Ştim că un altul a fost rănit. Această ameninţare planează asupra noastră. În anii următori, va face parte din cotidian”, a spus Macron.

ACTUALIZARE:
Potrivit BFMTV, atacatorul scrisese pe o rețea de socializare că vrea să ucidă polițiști.

ACTUALIZARE:
Reacția președintelui american, Donald Trump: „În primul rând, exprim condoleanţele ţării noastre pentru poporul francez, se pare că se întâmplă din nou… E un lucru teribil, se întâmplă lucruri teribile în lume, dar se pare că este vorba de un nou atac terorist. Ce se poate spune? Nu se termină niciodată…trebuie să rămânem puternici şi vigilenţi, un lucru pe care l-am spus de mult timp”.

ACTUALIZARE:

François Hollande participă la o reuniune de criză cu premierul Bernard Cazeneuve şi ministrul de Interne Matthias Fekl.

”(Aduc un) omagiu poliţistului ucis pe Champs-Elysées astă seară (joi), mă gândesc la familia sa. Solidaritate cu colegii răniţi şi rudele lor”, a scris şeful Guvernului într-un mesaj postat pe Twitter.

ACTUALIZARE:

François Hollande a declarat că atacul a fost terorist. Toate pistele după care ne ghidăm sunt că a fost un atac terorist, a spus preşedintele francez.

ACTUALIZARE:
„Gândurile noastre merg către familiile victimelor. Vom da dovadă de o vigilenţă absolută în contextul alegerilor. Ne vom proteja cetăţenii”, a spus preşedintele francez.

ACTUALIZARE:

”Este necesar să conştientizăm că forţele noastre de poliţie sunt expuse. Reiterez aici toate angajamentele pe care mi le-am asumat. Totul trebuie să se facă pentru ca aceşti, jandarmi şi militari să-şi exercite misiunea. Concetăţenii noştri sunt protejaţi, ei trebuie să fie, ei vor fi protejaţi”, a subliniat şeful statului francez.

ACTUALIZARE:

În actuala perioada electorală, a spus François Hollande, serviciile de securitate vor fi ”de o vigilenţă absolută”, în vederea asigurării securităţii alegerilor prezidenţiale.

ACTUALIZARE:
Un consiliu de securitate a fost convocat vineri dimineaţă, la ora 8.00.

ACTUALIZARE:
ISIS a revendicat atacul din Paris. Potrivit unui site apropiat ISIS, atacatorul era de origine belgiană.

ACTUALIZARE:

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul armat de joi seara de pe Champs-Élysées,soldat cu moartea unui poliţist, într-un comunicat publicat de organul ei de propagandă Amaq, relatează AFP.

ACTUALIZARE:

”Autorul atacului de pe Champs-Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul şi este unul dintre combatanţii Statului Islamic”, scrie Amaq.

ACTUALIZARE:
50.000 de poliţişti sunt în alertă în toată Franţa, în vederea alegerilor.

ACTUALIZARE:

O turistă străină a fost rănită în atacul produs pe bulevardul parizian Champs-Elysées, informează Le Figaro, care citează surse din cadrul poliției.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Stroe 349 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.