Atacuri ransomware vs. telefoane inteligente

Atacurile malițioase de tip ransomware au ca țintă albumele cu poze, muzica și documentele stocate în memoria internă a dispozitivului. Aceastea îi ușurează de bani, cu lejeritate, pe tot mai mulți utilizatori de smartphone și tablete, fără garanția că plata taxei de răscumpărare le va reda accesul asupra datelor criptate de aplicația malware, scrie go4it.ro.

În acest caz, potrivit raportului Kaspersky Lab despre programele de tip malware din T1 2017, răspândirea atacurilor cu ransomware este departe de a se diminua, iar volumul acestui tip de malware pentru dispozitivele mobile a crescut de peste 3,5 ori în timpul primelor luni din an. Numărul fișierelor mobile ransomware detectate a ajuns la peste 200.000 în această perioadă, după atacul „Wanna Cry“, comparativ cu 61.832, pe parcursul trimestrului anterior. De altfel, numărul programelor ransomware care vizează orice dispozitiv electronic, sistem și rețele, a continuat să crească. În T1 au apărut noi familii de criptori și peste 55.000 de noi versiuni ale unor programe anterioare.

Ransomware-ul Congur (cel care afectează telefoanele inteligente și tabletele cel mai frecvent) este un program care blochează, setând sau resetând codul PIN (ori parola) de pe dispozitiv, astfel încât este nevoie ca atacatorii să aibă drepturi de administrator asupra dispozitivului. Mai mult decât atât, unele versiuni de malware profită de aceste drepturi pentru a-și instala propriul fișier în sistem, de unde este aproape imposibil de îndepărtat.

În momentul în care acesta începe să atace, troianul solicită drepturi de administrator, colectează informații despre gadget, incluzând datele de pe GPS și istoricul apelurilor efectuate, și încarcă datele de pe server. Pe baza informațiilor primite, serverul poate răspunde cu o comandă de blocare a dispozitivului.

Cum diminuăm riscul de infectare?

Conform experților de la Kaspersky Lab, trebuie să folosim o soluție eficientă de securitate și să ne asigurăm că programele de securitate sunt actualizate. Să scanăm periodic softul, pentru a detecta o posibilă infectare. Trebuie să fim prudenți atunci când folosim mediul online. Niciodată nu introduceți date personale pe un site, dacă există fie și cea mai mică suspiciune sau nelămurire în privința lui. Într-un final, trebuie făcut un backup periodic în ceea ce privește informațiile importante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.