„Atentat la sănătatea publică”

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical și Asociația Dăruiește Viață au anunțat într-un comunicat că au înaintat împreună un memoriu către Președinția României, Guvernul României și Ministerul Sănătății, în care prezintă o analiză a situației „de gravitate extremă”, legată de conformitatea unor substanțe dezinfectante, utilizate în majoritatea spitalelor din țara noastră, cerând să se ia măsuri.

„Din perspectiva naturii riscurilor la care sunt expuși pacienții și a amplitudinii situației de risc suntem de părere că impactul acestei posibile falsificări de produs, marca Hexi Pharma, asupra ecologiei mediului de spital, dezvoltarea și răspândirea germenilor multirezistenți întrunește condițiile declarării situației de urgență! Subliniem că este realmente un atentat la sănătatea publică dacă se dovedește că la Hexi Pharma acesta era modul de lucru! Trebuie să amintim și faptul că firma în cauză a demonstrat suficientă rea credință și prin ignorarea opiniei publice, omițând să dea public declarații atunci când o anchetă mediatică a fost lansată în legătură cu produsul Thor, utilizat la maternitatea din Pitești. Datorită presiunii mediatice firma și-a schimbat denumirea din Universitar Farma în Hexi Pharma”, se spune în memoriu.

Textul complet al memoriului

***

MEMORIU

Privind consecințele deosebit de grave ale utilizării de substanțe dezinfectante improprii în mediul spitalicesc din România

În atenția specială a Președintelui României — Domnului Klaus Iohannis

Către

GUVERNUL ROMÂNIEI — În atenția Domnului Prim Ministru Dacian Cioloș

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII — În atenția Domnului Ministru al Sănătății Patriciu Achimaș Cadariu

Stimate domnule Președinte,

Stimate domnule Prim Ministru,

Stimate domnule Ministru,

Permiteți-ne să vă adresăm prezentul Memoriu (‘Memoriu’) în virtutea atribuțiilor specifice, desemnate prin Constituția României ale Președintelui României, de mediator al conflictelor dintre autoritățile publice și cetățeni și ale atribuțiilor specifice ale Guvernului României, de conducere generală a administrației publice în favoarea ocrotirii drepturilor fundamentale ale omului, valoare esențială a oricărui stat democrat.

În cuprinsul acestui Memoriu vă prezentăm o analiză a situației de gravitate extremă, ce face obiectul dezbaterii publice, legată de conformitatea unor substanțe dezinfectante, utilizate în majoritatea spitalelor din țara noastră.

Înțelegem, din surse mediatice, că există în acest moment suspiciuni rezonabile, care au dus la declanșarea unei anchete oficiale a organelor penale, în legătură cu comiterea unor fapte penale, având drept încadrare, la momentul declanșării anchetei, la art. 352 CP, ‘zădărnicirea combaterii bolilor’ și art 357 CP referitor la falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse, în cazul de fată fiind vorba de suspiciunea de falsificare a produselor necesare igienizării în mediul spitalicesc.

Fără a încerca ingerința în procesul penal, vă solicităm ca, în paralel, să analizați necesitatea declanșării unei ample anchete administrative, care să aibă în vedere analiza aprofundată, interdisciplinară a utilizării unor substanțe improprii de igienizare.

Un prim aspect, pe care trebuie să îl identifice spre analiză o asemenea comisie, constă în gradul de siguranța oferit pacienților din spitalele în care s-au utilizat aceste substanțe improprii, mai exact, identificarea corectă a riscurilor la care sunt expuși pacienții și actul medical prestat în aceste unități.

Tot din presă, ne-am informat despre declanșarea, de către Ministerul Sănătății (MS), a unei operațiuni de (re)verificare a stării de igienă în spitalele din țara noastră, aspect care este binevenit doar dacă depășește limitele autoimpuse ale unei testări de rutină a prezenței florei microbiene în aceste unități și dacă ar avea în vedere, în mod imperios, aspecte esențiale, legate de siguranța pacientului.

În legătură cu analiza situației existente, am dori să subliniem câteva aspecte pe care le considerăm importante, pentru a obține o analiză fidelă a situației de mare risc la care este expus mediul spitalicesc:

(1) Existând suspiciunea că firma Hexi Pharma a modificat concentrația dezinfectantului aceasta nu a mai livrat produsele care au câștigat licitațiile. Acest aspect de neconformitate va fi clarificat de anchetă oficială, dar considerăm că ar trebui dispuse, de urgență, măsuri de siguranță, de confiscare și punere sub sechestru a depozitelor în care se regăsesc substanțele comercializate de această societate, cu dispunerea imediată a unor expertizări biochimice a produselor în cauză;

(2) Dispunerea de urgență și intempestivă a unor teste de sanitație într-un număr cât mai mare din spitalele care se presupune a fi afectate. Această măsură trebuie efectuată în același timp cu operațiunea pe care o sugeram la primul punct, întrucât testele de sanitație făcute în prezent pot să fie negative, fapt care nu este menit să reflecte respectarea concentrațiilor de produs impusă în proceduri;

(3) Riscuri majore ce se impun a fi analizate

(a) Expunerea germenilor de spital la concentrații reduse, biocide pentru germenii sensibili dar care, este dovedit, favorizează selectarea de tulpini rezistente și la antibiotice și la dezinfectante (dovedit pentru germeni ca Pseudomonas sau stafilococ).

(b0 Concentrațiile mici favorizează și formarea sau menținerea de biofilme pe suprafețe (inclusiv endoscoape sau cada de baie a unui pacient cu arsuri, de ex.) care nu mai pot fi sterilizate. Iar biofilmele sunt cauza majoră de răspândire a infecțiilor nosocomiale!

(4) Analiza amplitudinii situației de risc, generată, pe de o parte, de numărul mare al unităților medicale care au încheiat aceste contracte pentru achiziția acestor substanțe și răspândirea lor pe întreaga arie geografică a țării, fiind în cauză 350 de spitale din cele aproximativ 423 din țară, unde au fost livrați direct dezinfectanții contrafăcuți, și, pe de altă parte, și nu mai puțin important, achiziționarea și de către firmele de curățenie a acelorași substanțe.

Din perspectiva naturii riscurilor la care sunt expuși pacienții și a amplitudinii situației de risc suntem de părere că impactul acestei posibile falsificări de produs, marca Hexi Pharma, asupra ecologiei mediului de spital, dezvoltarea și răspândirea germenilor multirezistenți întrunește condițiile declarării situației de urgență!

Subliniem că este realmente un atentat la sănătatea publică dacă se dovedește că la Hexi Pharma acesta era modul de lucru! Trebuie să amintim și faptul că firma în cauză a demonstrat suficientă rea credință și prin ignorarea opiniei publice, omițând să dea public declarații atunci când o anchetă mediatică a fost lansată în legătură cu produsul Thor, utilizat la maternitatea din Pitești. Datorită presiunii mediatice firma și-a schimbat denumirea din Universitar Farma în Hexi Pharma.

Mai sus, am prezentat motivele pentru care doar testele de sanitație solicitate de MS nu pot să dovedească prin ele însele decât cel mult faptul că spitalele au făcut curățenia de Paști.

O abordare profesionistă însă, presupune un plan care să aibă în vedere toate aspectele legate de siguranța pacientului, adică cel puțin cele enumerate mai sus.

Considerăm că toate aceste demersuri trebuie îndeplinite în condiții de transparență totală și credibilitate. Fapta este de o gravitate extremă, nemaiîntâlnită în vreunul din statele europene. Intenționam să facem cunoscută această situație organismelor europene și întrevedem că România va fi obligată să indice modalitatea în care a gestionat această situație.

Prin urmare, solicităm să aveți în vedere:

1) Analiza necesității declarării situației de urgentă, conform dispozițiilor OUG 21 / 2004.

2) În cadrul măsurilor întreprinse drept măsuri de urgentă, înființarea unei comisii independente, interdisciplinare formate din experți din domeniile sănătății — inclusiv epidemiologi, microbiologi, infecționiști, medici cu experiență din mai multe specialități, din domeniul juridic experți în investigarea criminalității economice și din domeniul medical, care să analizeze această problemă de profunzime, cu elaborarea unui plan de măsuri, coordonat cu planul de combatere a infecțiilor nosocomiale al MS, plan a cărui aplicare nu poate aștepta încă 6 luni.

30 Implementarea urgentă, de către MS, a unui plan de măsuri de urgență pentru a reduce la minimum riscurile pentru fiecare pacient în parte! Concret: proceduri clare de inventariere și gestionare a stocurilor, identificarea stocurilor utilizabile, analize de compoziție a biocidelor, în curs în acest moment, efectuate după proceduri oficiale și în Laboratoare acreditate, eliminarea riscurilor de persistență de biofilme, dacă spitalele au stocuri suficiente de materiale și substanțe pentru prevenția infecțiilor nosocomiale. Și acestea sunt doar câteva dintre posibilele obiective ale analizei comisiei, a cărei înființare o propunem.

Ca o ultimă precizare, vă rugăm să nu ignorați, așa cum s-a întâmplat până în prezent, cu mai toți reprezentanții autorităților publice din acest stat, problemele de sănătate publică ce afectează mediul spitalicesc și care, în ultimul timp, au semnalizat o criză majoră de sistem.

Infecțiile nosocomiale demantelate în spațiul public de tragedia din clubul Colectiv, cazurile numeroase de sindrom hemolitic uremic la sugar și copilul mic, dintr-o anumită zonă geografică, epidemia de gripă cu letalitate ridicată de anul acesta, peste care se adaugă declanșarea acestei anchete, sunt suficiente motive să nu mai putem aștepta analize sterile, măsuri cosmetizante, luni de zile pentru aplicare unui plan cu gestație prelungită și să solicităm și, pe această cale, mobilizarea tuturor forțelor societății pentru abordarea problemelor identificate la nivel de țară pretins europeană.

Sperăm ca demersul nostru să fie perceput așa cum îl dorim, și anume, drept un impuls real al societății civile spre combaterea unei situații de risc genocidal. Demersul de fată provine din partea unor asociații care s-au remarcat prin acțiuni emblematice în privința (re) construirii sistemului medical românesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.