Atentat terorist pus la cale de „refugiaţi”, dejucat în Germania

Trei sirieni au fost arestaţi în Germania sub acuzaţia că pregăteau un atentat în numele organizaţiei Stat Islamic. Planul suspecţilor era ca doi dintre ei să se arunce în aer, iar alţi doi să tragă la întâmplare în trecători. Oraşul vizat era Dusseldorf.

Suspecţii au vârste cuprinse între 25 şi 31 de ani. Au fost arestati în apropiere de Berlin, în landul Renania de Nord-Westfalia, respectiv în landul Baden-Wurttemberg. Al patrulea suspect este arestat în Franţa, iar autorităţile germane au cerut extrădarea lui. Procurorii spun că suspecţii nu au vreo legătură cu posibile acţiuni teroriste în Franţa, cu ocazia Campionatului European de Fotbal.

“Potrivit investigaţiilor, cei patru plănuiau să comită un atac in Germania în numele organizaţiei Stat Islamic”. Doi dintre suspecţi se alăturasera organizaţiei în 2014, iar liderii grupării le-au ordonat să comită un atac in Dusseldorf.

“Doi atacatori trebuiau să-şi detoneze vestele cu explozibil pe Heinrich-Heine-Allee, în Dusseldorf”, spun procurorii. “După asta, ceilalţi atacatori urmau să ucidă cât mai mulţi trecători, folosind arme de foc şi explozibili”.

Doi dintre suspecţi, Saleh A. si Hamza C., au intrat în Turcia în 2014, venind din Siria. Apoi au sosit în Germania, via Grecia, în martie, respectiv iulie 2015. Anul trecut, Germania a primit 1,1 milioane de refugiaţi, majoritatea venind din Turcia şi Grecia. Un alt suspect, Abd Arahman A.K., a sosit în Germania în octombrie 2014. El este cel care a primit ordinul comiterii unui atentat.

În august 2015, Statul Islamic a ameninţat Germania şi Austria cu o serie de atentate. De atunci, în Germania s-au înregistrat doar două atacuri cu armă albă împotriva poliţiştilor, unul comis de o fată de 15 ani şi altul de un irakian de 41 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.