„Aţi făcut din sfînta lege/ Un rahat de n-ai ce-alege”

Dacă noi am trăi într-o societate sănătoasă şi liberală, şi dacă mătuşa Paraschiva de la Hangu-Neamţ ar mai fi pe acest pămînt românesc, ea, mătuşa Paraschiva, ar fi, cu o minimă dispensă de studii, potrivită pentru a fi ministru al justiţiei, sau pentru a ocupa orice altă funcţie în sistemul nostru judiciar.

De ce spun asta? Pentru că, adesea, în vacanţele mele ca student sau ca judecător, în lungi partide de cosit şi adunat pe coastele Bolătăului, discutînd noi anumite speţe şi întîmplări judiciare, ea îmi spunea vorbele din titlu.

La care eu nu aveam tupeu să o contrazic, ba chiar eram nevoit să mă arăt de acord cu ea.

Mi-au venit aceste idei zilele acestea, cînd am citit că o persoană a fost condamnată la vreo 30 de ani pentru ceva falsuri, din cauză că un cod penal făcut de teoreticieni fără legătură cu sălile de judecată şi nesupus nici unei dezbateri publice sau parlamentare a născut monstruozităţi. Evident, nefiind singurul caz.

Problema, soluţia?

Problema este că în România totul este hiperteoretizat şi complet desprins de realitate, că între sus şi jos nu este nici un fel de legătură reală.

Soluţia, pe cît de dură şi dureroasă, pe atît de simplă: trebuie anulate aceste coduri, revenit la cele anterioare, pentru că marele şi inegalabilul penalist Vintilă Dongorzoz, autorul codului „comunist” din 1969, se zvîrgoleşte puternic în culcuşul lui de veci, şi purces la elaborarea unor coduri penale noi, concepute cum trebuie. În sensul că nu oamenii de ştiinţă în domeniu ne lipsesc, ci legătura lor cu viaţa reală şi procedurile normale şi sănătoase, adică: proiect lucrat îndelung, cu participarea şi a practicienilor – judecători, procurori, dezbatere publică, profesională şi parlamentară, proba practicii timp de un an-doi, în sfîrşit, adoptarea finală, şi, în sfîrşitul sfîrşitului, supunerea la veto-ul mătuşii Paraschiva de la Hangu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Jud. Gheorghe Morosanu 3 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.