×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 03:38
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
"Aţi făcut din sfînta lege/ Un rahat de n-ai ce-alege"

Dacă noi am trăi într-o societate sănătoasă şi liberală, şi dacă mătuşa Paraschiva de la Hangu-Neamţ ar mai fi pe acest pămînt românesc, ea, mătuşa Paraschiva, ar fi, cu o minimă dispensă de studii, potrivită pentru a fi ministru al justiţiei, sau pentru a ocupa orice altă funcţie în sistemul nostru judiciar.

De ce spun asta? Pentru că, adesea, în vacanţele mele ca student sau ca judecător, în lungi partide de cosit şi adunat pe coastele Bolătăului, discutînd noi anumite speţe şi întîmplări judiciare, ea îmi spunea vorbele din titlu.

La care eu nu aveam tupeu să o contrazic, ba chiar eram nevoit să mă arăt de acord cu ea.

Mi-au venit aceste idei zilele acestea, cînd am citit că o persoană a fost condamnată la vreo 30 de ani pentru ceva falsuri, din cauză că un cod penal făcut de teoreticieni fără legătură cu sălile de judecată şi nesupus nici unei dezbateri publice sau parlamentare a născut monstruozităţi. Evident, nefiind singurul caz.

Problema, soluţia?

Problema este că în România totul este hiperteoretizat şi complet desprins de realitate, că între sus şi jos nu este nici un fel de legătură reală.

Soluţia, pe cît de dură şi dureroasă, pe atît de simplă: trebuie anulate aceste coduri, revenit la cele anterioare, pentru că marele şi inegalabilul penalist Vintilă Dongorzoz, autorul codului "comunist" din 1969, se zvîrgoleşte puternic în culcuşul lui de veci, şi purces la elaborarea unor coduri penale noi, concepute cum trebuie. În sensul că nu oamenii de ştiinţă în domeniu ne lipsesc, ci legătura lor cu viaţa reală şi procedurile normale şi sănătoase, adică: proiect lucrat îndelung, cu participarea şi a practicienilor - judecători, procurori, dezbatere publică, profesională şi parlamentară, proba practicii timp de un an-doi, în sfîrşit, adoptarea finală, şi, în sfîrşitul sfîrşitului, supunerea la veto-ul mătuşii Paraschiva de la Hangu.

Jud. Gheorghe MoroşanuPublicat Luni, 19 iunie 2017
2977
 | 19
 | 8
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Dragos
+1
Corect! Dar esti si dta in casta magistratilor ! Asadar ori te aliniezi si faci cariera, ori nu te aliniezi si vei fi rejectat de casta... Poate cine stie devii jurnalist/scriitor...
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Conu Leonida fata cu reactoinea
+8
Domnule judecator Gheorghe Morosanu, titlul articolului dumneavoastra nu este actual, caci romanii au facut un mare rahat din legi nu der astazi sau de ieri, ci de peste o suta de ani.Cititi cartulia lui Stefan Motas Zeletin intitulata " Din tara magarilor.Insemnari " aparuta pentru proma oara in 1916 si va veti convinge. Va redau doar un scurt citat din capitolul : "Justitia la magari ", citez : Un alt lucru specific măgarilor este puţina frică în faţa legilor. Deşi Ţara Măgarilor este ţara în care pe hârtie se află puzderie de legi, orice măgar dă cu copita în ele şi se poartă mai departe după legile nescrise înrădăcinate în fiinţa măgărească. Studiind legiuirea nescrisă a măgărimii, savantul a descoperit două principii călăuzitoare: Primul: „Orice măgărie, privită în sine, nu alcătuieşte o ruşine, dacă e bine ascunsă. Ea devine o ruşine din clipa în care e dată la iveală şi scuturată sub nasul lumii cinstite.” Din acest principiu teoretic decurg două principii practice: „a) Supus pedepsei nu e cel ce face, ci cel ce dezveleşte o măgărie; şi b) Pedeapsa ce ia dezvăluitorul măgăriei creşte în măsura cu murdăria ce are la suflet făptaşul măgăriei.Al doilea principiu al justiţiei măgăreşti sună astfel: „Orice măgărie, de orice soi şi orice mărime, nu alcătuieşte o vinădacă se poate dovedi că pârâtorul e un mare măgar tot atât de mare ca şi pârâtul.”Aceasta este lumina călăuzitoare ce luminează calea dreptăţii aleşilor ţării." Nu credeti domnule judecator ca astazi este mai actuala ca oricind cartea lui Zeletin?
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
gmbplay
-8
Paraschiva lui Pintea?
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Gmbplay @ gmbplay
+2
Persoana amintita mai sus este chiar mătușă din articol.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
nicu cohen
-3
Sfinta pentru privilegile lui nu pentru noi . Ce surpriza , aparu' un iudecator p-aici , in taverna mohorita in mijlocul celor cu feţe murdare .A coborit din castelul de margean al al deitatilor obfuscatio , s-a ridicat din loja intunecata a firtatilor lui de crima ,a ginditorilor intunericului , a facatorilor de Coduri Codificate prin Frauda si pentru Frauda , in aplicarea prin inselatorie si coercion a unor idei abstracte Anti Naturale designate inrobirii natiunii si proptirii unor grupuri de indivizi Rapaci vintuti masoneriei si vaticanului pentru o zdreanta robă , un blid de mancare si un salariu sale , invesmintat in mantia neagra a minciuni Legii Romane /Roman Lex ....Roman Servus Lex ...
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Frica păzeşte via.
+11
''Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte'' este legea de necontestat de nici una din părţile în conflict pentru că face cu adevărat dreptate. Nu s-ar mai fi ajuns la o pedeapsă imensă pentru o găinărie şi 2-3 ani, cu suspendare, pentru o mega delapidare sau pentru uciderea unor semeni din urcarea la volan sub influenţa alcoolului. Legea trebuie să fie dură ca să descurajeze şi să fie aplicată întocmai, fără părtinire şi fără milă. Şi fără milă pentru judecătorii care-şi uită menirea.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Prostu' Satului
+7
OK domnule judecator, dar care sunt propunerile dumneavoastra?
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
chiar asa...
+10
Si ce tampit mai are incredere in justitie ????Aaaaa....cei cu catuse ...care spun ...am cea mai mare incredere in justitia din aceasta tara....Santem nebuni cu totii ????
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 31 minute