Atitudinea Rusiei, condamnată într-o declaraţie comună România-Polonia-Turcia

Comisiile de politică externă ale Senatului României, Senatului Republicii Polone şi Marii Adunări Naţionale a Turciei au adoptat, miercuri, la Bucureşti, o declaraţie comună prin care se condamnă ferm şi fără echivoc intervenţia militară rusească în Crimeea.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Petru Filip (PSD), la finalul întâlnirii trilaterale care a fost organizată la Bucureşti.

Petru Filip a precizat  că cele trei țări reprezintă „un veritabil avanpost al NATO” în regiune, dar și „o zonă tampon” între NATO și Federația Rusă, atât România, cât și Turcia și Polonia dorindu-și asigurarea stabilității regionale prin soluții pașnice și diplomatice.

„Cele trei țări își doresc stabilitate și implicare directă în ceea ce înseamnă readucerea păcii și stabilității în această zonă devenită sensibilă, sensibilitate pe care Europa nu a mai cunoscut-o de la cel de-al doilea Război Mondial. (…) Important este atât faptul că România, Turcia și Polonia au căzut de acord asupra condamnării în mod ferm și fără echivoc a intervenției rusești în Crimeea, respectiv situația de criză politică și militară din Ucraina, cât și dorința de a găsi cât mai repede soluții pașnice pentru ca Ucrainei să i se recunoască și să i se respecte suveranitatea, integritatea teritorială și dreptul Ucrainei de a-și soluționa liber problemele pe care le are în interiorul țării”, a spus Filip.

Petru Filip a mai precizat că România, Republica Polonă şi Turcia „susţin, fără echivoc, toate măsurile pe care NATO le decide în perspectiva respectării integrităţii şi a păcii şi a siguranţei din această parte a lumii”. În cadrulîntâlnirii, a mai spus Filip,  s-a discutat şi despre lărgirea UE în două direcţii: susţinerea demersului Turciei, Republicii Moldova şi Ucrainei de a deveni membre ale UE şi lărgirea Uniunii în zona Balcanilor de Vest.

La rândul său, senatorul polonez Bogdan Klich a explicat că prin declarația comună semnată la București Polonia își exprimă atât dezaprobarea față de atitudinea Federației Ruse în regiune, cât și dorința de a sprijini Ucraina în demersul său de democratizare.

„Condamnăm ferm acţiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina şi anexarea ilegală a Crimeei”, a mai spus senatorul, referindu-se la concluziile discuţiilor din cadrul întâlnirii de la Bucureşti.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Marea Adunare Naţională a Turciei, Volkan Bozkir, s-a declarat „profund îngrijorat” de cursul evenimentelor din Ucraina şi din Crimeea, în principal, menţionând că Ucraina este vecinul Turciei şi partener strategic şi economic. Acesta a arătat că Turcia are, de asemenea, relaţii strânse cu Federaţia Rusă, care este, la rândul său, vecină şi partener strategic.

„Cu toate acestea, suveranitatea, integritatea şi independenţa Ucrainei trebuie păstrate şi respectate. Schimbarea graniţelor recunoscute internaţional este inacceptabilă pentru Turcia şi nu recunoaştem rezultatele referendumului ilegal din Crimeea”, a spus Volkan Bozkir.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.