Aton Transilvania a intrat în insolvenţă

Una dintre cele mai mari investiţii germane din judeţul Timiş e pe cale să devină istorie, după ce Tribunalul Braşov a hotărât, săptămâna trecută, deschiderea procedurii generale de insolvenţă a societăţii Aton Transilvania, cu sediul în localitatea Carani. Timp de cinci ani, grupul de firme care avea ca asociat unic grupul german Aton GmbH, şi care ar fi investit peste 200 de milioane de euro în Timiş, a acumulat datorii de milioane de euro la bugetul de stat, firme partenere, persoane fizice şi primării. Colac peste pupăză, la conducerea societăţii a fost instalat un „mandatar”, în loc de administrator.

Societatea Aton Transilvania a avut ca asociat unic firma Aton GmbH, din Germania, şi un capital social de 15 milioane de euro, până acum câteva luni, când acţionarii germani au decis să se retragă din firmă. Ei au cesionat părţile sociale către societatea Theta GmbH, persoană juridică germană, cu un capital social de 25.000 de euro. Ulterior, Theta a cesionat părţile sociale către firma Rochleigh Ventures Ltd, din Cipru, cu un capital social de 5.000 de euro, din care 1.000 de euro capital vărsat, iar administrator este Christos Liasi.

De aici ar avea de recuperat statul român mai multe milioane de euro, iar firmele private foste partenere, primăriile din Timiş, precum şi persoanele fizice care au dat societăţii Aton Transilvania, în arendă, mii de hectare de teren agricol ar avea şi ele de recuperat alte milioane de euro. În teorie, pentru că ele trebuie să se aşeze grijuliu la „coada” masei credale şi nu se ştie dacă mai apucă vreun euro.

Tribunalul Braşov a hotărât, prin sentinţa publică dată în dosarul 6221/30/2009, insolvenţa societăţii Aton Transilvania, iar ca administrator judiciar provizoriu a fost desemnată Casa de Insolvenţă Transilvania, filiala Braşov. Instanţa a fixat şi termenul-limită pentru depunerea declaraţiilor de creanţă, data de 19 octombrie 2011, iar trermen-limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului definitiv al creanţelor, ziua de 7 noiembrie 2011. De asemenea, a fost stabilită şi data de 11 noiembrie 2011 pentru adunarea creditorilor.

Finanţele timişorene au pus sechestru asigurator pe o parte din bunurile societăţii Aton Transilvania, ca să recupereze sumele datorate la bugetul de stat. Atât la Aton, cât şi la celelalte societăţi unde investitorii germani erau asociaţi majoritari sunt controlate acum de inspectorii financiari. La începutul săptămânii, acelaşi Aton a scăpat de o executare silită pentru o datorie de peste 10 milioane de euro, pentru că societatea intrase în insolvenţă.

Încolţită de creditori, dar şi cu sume de recuperat, conducerea societăţii pare optimistă şi susţine că va repune pe linia de plutire firma. „În cazul nostru, insolvenţa este cea mai bună formă de reorganizare. S-a discutat şi cu principalii creditori, şi cu băncile şi credem că vom putea relansa Aton. Se vor plăti datoriile. Se va încasa ce e de încasat şi se va lucra la lumina zilei. Misiunea mea este să reorganizez grupul, dar să şi pun premisele dezvoltării”, spunea Anca Ioan, împuternicită ca mandatar la Aton Transilvania, printr-o decizie discutabilă luată de vechiul şi noul asociat unic.

Între timp, reprezentanţi ai mai multor bănci, precum şi alţi creditori au luat cu asalt Oficiul Registrului Comerţului, de pe lângă Tribunalul Timiş, pentru a solicita informaţii la zi, legate de ultimele schimbări apărute în cadrul structurii societare de la Aton Transilvania, ţinute la secret de asociaţii firmei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.