Nicio decizie pentru Ursula von der Leyen

Liderii UE nu au ajuns încă la o decizie cu privire la un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a anunţat marţi dimineaţa devreme preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmit agenţiile internaţionale de presă.

„Scopul de astăzi nu a fost de a lua o decizie”, a declarat Michel jurnaliştilor după dineul de lucru al liderilor UE, în pofida aşteptărilor larg răspândite privind un acord rapid. „Acest lucru este planificat pentru săptămâna viitoare”, relatează DPA.

Mai degrabă, a spus Michel, scopul reuniunii de luni a fost „de a avea un schimb de opinii aprofundat”. El a spus că reuniunea de luni a fost „un pas util pentru a pregăti următorul Consiliu European”.

Sprijinul politic pentru von der Leyen ar fi trebuit să pună capăt la luni de speculaţii cu privire la persoana pe care liderii UE ar putea să o nominalizeze pentru funcţia de conducere a blocului, după alegerile pentru Parlamentul European de săptămâna trecută.

Întâlnirea liderilor a fost prima de la alegerile europarlamentare, în urma care s-au înregistrat câştiguri pentru centru-dreapta şi naţionaliştii de dreapta, dar înfrângeri umilitoare pentru preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

La dineul de la Bruxelles, cei 27 de lideri naţionali ai UE au discutat despre cine ar trebui să conducă puternicul organism executiv al Comisiei Europene, cine ar trebui să prezideze reuniunile Consiliului European şi cine ar trebui să ocupe postul de şef al politicii externe.

Era de aşteptat ca aceştia să o desemneze pe Ursula von der Leyen din Germania pentru un al doilea mandat la şefia Comisiei Europene, pe fostul premier portughez Antonio Costa ca preşedinte al Consiliului şi pe şefa guvernului estonian Kaja Kallas ca şefă a diplomaţiei.

Un trio format din von der Leyen, Costa – un socialist veteran – şi liberala Kallas ar asigura un echilibru politic şi geografic între funcţiile de conducere, consideră Reuters.

Dar actualul preşedinte al Consiliului European, Charles Michel, a declarat că au nevoie de mai mult timp.

„A fost o conversaţie bună, (ea) merge în direcţia bună, cred eu. Dar nu există niciun acord în această seară”, a declarat el reporterilor după cină.
Michel a spus că partidele politice paneuropene au făcut propuneri cu privire la posturi şi că va fi nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge la un acord. El nu a oferit detalii despre aceste propuneri.

Liderii urmează să ia o decizie oficială în cadrul unui summit care va avea loc la 27-28 iunie. Von der Leyen va avea nevoie de sprijinul Parlamentului European, care va vota în prima sa sesiune din 16 iulie.

Întreaga Comisie formată din 27 de membri, inclusiv şeful politicii externe, are nevoie, de asemenea, de sprijin parlamentar.

Liderii au discutat, de asemenea, despre următorul ciclu legislativ de cinci ani, cu accent pe valorile comune, apărare şi competitivitate economică. Aceştia urmează să îşi confirme orientările privind „agenda strategică” în cadrul summitului de la sfârşitul lunii iunie.

În curând, liderii ar trebui să primească un raport al lui Mario Draghi, fost premier italian şi preşedinte al Băncii Centrale Europene, privind stimularea perspectivelor economice ale UE. Într-un discurs ţinut vineri, acesta a declarat că blocul comunitar are nevoie de energie mai ieftină şi de o uniune a pieţelor de capital pentru a orienta economiile private către investiţii.

Informaţiile iniţiale

Liderii celor 27 de ţări membre ale UE dezbat luni seara la Bruxelles atribuirea „top jobs”, cele mai înalte posturi din UE, cu o posibilă reconfirmare a Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene, după alegerile pentru Parlamentul European, informează AFP.

Această reuniune informală este o primă întâlnire pentru şefii de stat şi de guvern din ţările UE după scrutinul din 6-9 iunie marcat de o ascensiune a extremei drept în mai multe ţări, între care Franţa şi Germania.

Un Consiliu European este prevăzut să se reunească în 27-28 iunie, dar un consens pare deja să se contureze cu privire la cele patru posturi principale în UE.

„Cred că lucrurile pot avansa eficient. În orice caz, este dorinţa mea”, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron în cursul summitului G7 în Italia, unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz şi Ursula von der Leyen.

O opinie similară a fost exprimată de cancelarul german: „O majoritate politică este pe cale să se formeze. Am sentimentul că nu serveşte la nimic să amânăm şi că lucrurile pot fi decise rapid”, a declarat Olaf Scholz sâmbătă postului de televiziune ARD.

Reuniunea urma să înceapă la ora locală 18:00 (16:00 GMT). Preşedinta Comisiei Europene în exerciţiu trebuia să participe la începutul discuţiilor între lideri, dar s-a eclipsat în momentul dineului unde va fi abordată problema „top jobs”, între care funcţia pe care o ocupă.

Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. Ursula are liber la funcție, ceilalți sunt umplutura că sa nu fie singura la candidatura. Dar, și Ursula va rămâne pe funcție la modul real până la aproximativ 68-69 ani, apoi, Dumnezeu cu mila pentru ea, ori e pe arătură mental ca Trump, Biden sau Putin, ori un grav accident încât, bilanțul propriei vieți îl face la pat daca e conștientă de câte porcarii a făcut în funcție pentru o perioadă lungă și s-a sfârșit domnia acestei Ur.sula la UE. Rămân acesti doi indivizi care se vor certa sau contrazice de la funcția ocupată cât și practica in funcția respectivă. Vom vedea finalitatea acțiunilor.

  2. Rog sa luam o decizie cat mai urgenta, sa nu mai fierbem pe venerabila. Toaleta de brutarie nu seamana cu toaleta de circ.

  3. Toată garnitura actuală a UE trebuie să plece.. Categoric.. Să se ia frumușel de mănuțe și in pas cadențat să intre la pîrnaie,. Au mulți ani de executat..

  4. Ca-n orice dictatură care se respectă (dictatura ‘democrației’) posturile se stabilesc în spatele ușilor închise, ups, în cadrul unor ‘întâlniri informale’.

  5. In toata splendoarea vedem mizeria politica ce colcaie si la Brussels..
    D-aia nu ii e pic de rusine dlui nostru Haos Werner Iohannis.. nici dlui Marcel… nici dlui Nicu..
    Toti niste j…..i!

  6. Așa funcționează sistemul de valori „freedom and democracy”; pentru funcțiile de la vârful colhozului UE, te desemnează unii (pe la Washington)…

  7. Posturile de la Bruxelles nu se „dezbat” ci se numesc de la Washington iar în Europa doar se pun ordinele în aplicare

  8. Daca-i vorba de Ursula si de celelalte patachine, cred ca mai potrivite ar fi niste „blow jobs” …

  9. Trecandu-ti numele pe lista votantilor si semnand ca ai fost prezent, nu ai facut decat sa legitimezi realegerea Ursulei la al XXVIII-lea congres. Ai inteles, gustere? Tot pe tovarasa asta o puneau oricum, dar acum are si legitimare, ca s-a votat democratic!
    Pana cand nu vei intelege, gustere care tot inghiti la momeli, ca democratia e doar o fatada pentru o dictatura comoda a celor din culise, vei continua sa „alegi” intre ciocan si nicovala, sau cum era bancul, cu alifie sau fara alifie.
    Nu citi, nu te informa, stai pe facebook si uita-te la televizor mancand fast-food delicios, si vei fi fericit- chiar daca incet-incet nu mai ai nimic…Dar ai vazut ce goluri frumoase a dat Romania la euro? Ei…?

  10. Încă cinci ani cu simptome de vomă pentru europeni..
    De unde așa chin pentru Bătrână Europă

  11. Și merită să fie iar șefă Unssula15% mai ales că există suspiciuni rezonabile despre posibila apariție a unei noi pandemii, de data asta mai violentă, cu virusul X, sută la sută aviar, care se trasmite de la vacă la om. Cine să negocieze cu Alfred Bourla prin SMS cumpărarea de noi vaxxxinuri la preț frumos? Trebuie o persoană cu experiență pentru asta iar persoană cu cea mai bogată experiență la nivelul UE nu este alta decât Unssula15%. La noi, nimeni altul decât Câtzu. Vom fi pe mâini sigure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.