Au mai rămas patru zile de teatru independent la Festivalul UNDERCLOUD

Ajuns la jumătatea ediţiei a VIII-a, Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD propune, în zilele rămase, un program ofertant de spectacole, atât din secţiunea Concurs, cât şi din categoria celor invitate.

Spectacolul-eveniment al celei de-a doua părţi a Festivalului este Căderea, de Albert Camus, în regia şi interpretarea lui Nico Nitai, programat sâmbătă, 29 august, la ora 18.00.

Niko Nitai a adaptat Căderea de Camus într­-un spectacol de ambianţă de „café­théâtre”, în care localul şi publicul devin părţi integrante din spectacol. Într-­un stil spontan, în care umorul şi improvizaţia disimulează cu dexteritate filosofia autorului, fiecare spectator devine la un moment dat interlocutorul exclusiv al protagonistului. Dezbaterea deschisă de după spectacol, în care problemele personale se confruntă cu problemele societăţii globale, a devenit o tradiţie pentru publicul din Israel, unde Căderea a depăşit 3.000 de reprezentaţii.

Cătălin Babliuc în Box FM

Căderea a fost în turneu în Rusia, Germania, Finlanda şi România, jucându­-se de 40 de ani, şi a fost inclus în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv spectacol.

Cea de-a doua parte a Festivalului cuprinde încă cinci spectacole din secţiunea Concurs: Box FM, în regia lui Radu Iacoban, Secretul fericirii de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, Cont(r)ACTe de Mike Bartlett, în regia lui Cristi Juncu, Kean de J.P. Sartre şi W. Shakespeare, în regia lui Mihai Niţu, Happy End de Zsolt Poszgai, în regia lui Alexandru Bogdan.

La categoria spectacole invitate, în afară de Căderea, Festivalul UNDERCLOUD propune Noi. Nouă. Ne. Ni – Studii despre iubire, în regia lui Chris Simion, Cabaretul cuvintelor, în regia lui Alexandru Nagy, Ashes Afar (participant la Edinburgh Festival Fringe 2015) de Andreea Borţun, în regia lui Bobi Pricop, Carpathian Garden (Premiul pentru Cel mai bun spectacol Undercloud 2014), în regia lui Radu Iacoban, şi Artă de Yasmina Reza, în regia lui Cristi Juncu.

Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor în Carpathian Garden

Din categoria evenimente conexe, vineri, 28 august, de la ora 19.00, are loc lansarea cărţii lui Octavian Saiu, Hamlet şi nebunia lumii, iar duminică, 30 august, la ora 19.00, Matei Vişniec îşi lansează cartea Omul din care a fost extras răul. Sâmbătă, 29 august, după spectacolul Căderea cu Nico Nitai, spectacol al Teatrului Karov din Tel Aviv, vor avea loc discuţii cu publicul, la care participă Nico Nitai, Matei Vişniec şi Octavian Saiu.

În prima jumătate a Festivalului s-au jucat spectacolele din Focus Republica Moldova: Nekrotitanium, Sex & Perestroika, ambele în regia Luminiţei Ţîcu, şi Bash/ Piesele zilelor din urmă, în regia lui Mihai Fusu. De asemenea, s-au jucat şase spectacole din secţiunea Concurs, un spectacol-lectură, Sonata Kreutzer, în regia lui Chris Simion, şi s-a proiectat documentarul In Debt We Art, în regia lui Daniel Popa. Programul a conţinut şi un colocviu ţinut de Octavian Saiu, care, alături de invitaţii săi, Matei Vişniec, Chris Simion şi Ioana Marchidan, a vorbit despre situaţia teatrului independent în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.