Audieri masive în dosarul referendumului

Peste 100 de persoane din Vrancea, Gorj și Teleorman au fost aduse, vineri, cu autocarele, la Curtea Militară de Apel din Bucureşti, pentru a fi audiate în calitate de martori în dosarul privind presupuse fraude la referendumul din 2012, în care sunt judecaţi Liviu Dragnea şi alte peste 70 de persoane.

UPDATE Şedinţa de judecată a început în jurul orei 09.00, iar primii martori care au dat declaraţii au fost cei din Teleorman şi Vrancea. Din judeţul Vrancea au fost citaţi să dea declaraţii în dosarul referendumului 81 de persoane, dintre care 42, din localitatea Suraia, au fost aduse cu mandat de aducere. Din judeţul Teleorman au fost citate să dea declaraţii vineri 46 de persoane.

Oamenii au mai fost audiați ca martori şi în 2012, anchetatorii stabilind atunci că mai mulţi alegători din cele două localităţi nu veniseră la secţiile de votare, dar figurau prezenţi pe listele electorale.

La termenul din 3 octombrie, judecătorii instanţei supreme au stabilit ca în 24 octombrie să fie audiaţi toţi martorii, pentru că mulţi dintre aceştia sunt persoane în vârstă sau cu probleme grave de sănătate, care nu ar trebui „puse pe drumuri” în perioada rece a anului.

Vineri dimineaţă, un ofiţer a strigat de pe un tabel numele celor persoanelor pentru care a existat mandat de aducere, acestea urcând în ordine în trei autocare. Majoritatea celor audiaţi sunt persoane în vârstă, ei susţinând că nu au votat la referendumul din 2012, dar că figurau ca prezente la vot.

Autocarele au fost escortate de o maşină de poliţie, dar şi de o ambulanţă, având în vedere că majoritatea celor aduşi la audieri sunt oameni în vârstă.

Procesul nu are loc vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa care judecă dosarul referendumului, ci la Curtea Militară de Apel, unde este mai mult spaţiu.

În acest dosar care se judecă la instanța supremă au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.