Augustin Zegrean şi Iulia Motoc, două „capre negre”

Pentru a afla cine i-a determinat pe oficialii de la Bruxelles să scrie în raportul de ţară că presa reprezintă un pericol la adresa instituţiilor Statului Român nu trebuie decât să ne amintim de o decizie luată de CSAT la jumătatea anului 2010. La vremea respectivă, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condus de Traian Băsescu, stabilea următorul lucru: campaniile de presă făcute „la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora”, constituie una dintre vulnerabilităţile României. Concluzia CSAT a fost inclusă în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, care fost trimisă în Parlament.

Traian Băsescu trebuie să fie tare nemulţumit că oficialii de la Bruxelles s-au mişcat atât de greu, pentru că altfel presa ar fi fost de mult redusă la tăcere. Cu o presă mută, Guvernul PDL nu ar fi căzut, alegerile locale şi generale ar fi fost câştigate, prin mijloace specifice, de partidul lui Traian Băsescu, iar Opoziţia de la vremea respectivă nu ar fi îndrăznit să încerce să-l demită pe preşedintele României.

Curtea Constituţională este una dintre instituţiile care, în opinia Comisiei Europene, sunt hărţuite de presa cea rea. Curtea Constituţională, unul dintre stâlpii de susţinere ai regimului Băsescu, este condusă de Augustin Zegrean. Într-o ţară în care s-au tăiat pensii şi salarii, iar majoritatea veniturilor asigură doar traiul de la o zi la alta, Augustin Zegrean câştigă, anual, 1,93 miliarde de lei vechi din salarii, iar din pensie obţine venituri de 1,28 miliarde de lei vechi. Şi asta în condiţiile în care angajaţii de la stat trebuie să aleagă între salariu şi pensie. Totodată, domnul Zegrean nu ar avea ce să caute la Curtea Constituţională, dat fiind faptul că acesta este posesorul unui „certificat de încadrare în grad de handicap”, care nu-i permite să mai lucreze. Oriunde, nu doar la Curtea Constituţională.

Colega lui Augustin Zegrean de la Curtea Constituţională, Iulia Motoc, postează toată ziua pe Facebook videoclipuri şi fel de fel de citate, ca o piţipoancă de mall. În plus, doamna Motoc postează comentarii de natură politică, în ciuda faptului că un judecător de la Curtea Constituţională are obligaţia să se abţină de la astfel de lucruri. Mai nou, doamna Motoc, încurajată de raportul Comisiei Europene, îndeamnă multinaţionalele să nu mai încheie contracte de publicitate cu televiziunile trustului Intact, pe motiv că acestea „violează drepturile omului”.

Conform Comisiei Europene, presa este oaia neagră a democraţiei româneşti, iar angajaţii din instituţiile Statului Român sunt nişte monumente ale naturii. Un fel de capre negre, pe care nu ai voie să le atingi nici măcar cu un cuvânt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.