Aurescu: România nu e un stat mare, nu are o armată foarte mare, oamenii sunt instrumentele sale

România nu este un stat foarte mare, nu are o armată foarte, mare, astfel că oamenii şi proiectele lor sunt instrumentele folosite pentru a-şi asigura viitorul şi securitatea, a declarat, joi, secretarul de stat Bogdan Aurescu, la o conferinţă pentru elevii de liceu dedicată diplomaţiei, transmite MEDIAFAX.

„Cred că este foarte bine ca tinerii chiar de la nivelul liceului să înceapă să înveţe despre diplomaţie şi despre relaţiile internaţionale pentru că profesia de diplomat este o profesie complexă şi are nevoie de pregătire foarte bună, pe de o parte, dar şi de identificarea din timp util – şi asta o face fiecare pentru el însuşi – a chemării pentru această profesie. Din acest punct de vedere, eu îmi aduc aminte că abia în anul II de facultate, când am studiat drept internaţional, m-am gândit că aş dori să devin diplomat. De aceea, este foarte bine dacă elevii de liceu ajung din timp să intre în contact cu aceste probleme foarte complexe. Iată, chiar aici în jurul României există un climat extrem de dinamic şi de fluid care necesită până la urmă profesionişti foarte bine pregătiţi”, a declarat Aurescu, la conferinţa la cea de-a III-a ediţie a Conferinţei Lauder de Diplomaţie şi Afaceri Internaţionale pentru elevii din învăţământul preuniversitar, organizată de Fundaţia Ronald. S. Lauder Romania-Complexul Educaţional Lauder-Reut.

Secretarul de stat în MAE le-a povestit celor aproximativ 150 de elevi de la mai multe şcoli din Bucureşti despre „importanţa pe care o au relaţiile internaţionale pentru România, dreptul internaţional, celelalte instrumente pe care le poţi folosi ca să aperi obiectivele de interes naţional”.

„Până la urmă, România nu este un stat cu o talie foarte mare, nu este un stat cu o armată foarte mare, instrumentele pe care România le foloseşte şi le-a folosit deja în timp sunt oamenii, inteligenţa abordărilor, diversele proiecte şi iniţiative pe care le putem imagina şi aceste instrumente pe care le folosim cu mintea: dreptul internaţional, standardele internaţionale, organizaţiile internaţionale, parteneriatele strategice pe care le are România, acestea sunt până la urmă investiţii în viitorul şi în securitatea României”, a mai spus oficialul român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.