Aurul de la Geamăna a intrat în zodia fostei iubite a lui Alexandru Mazăre

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a anunţat pe 3 august că a acordat licenţa de concesiune privind exploatarea resurselor de minereuri polimetalice şi auro-argentifiere din perimetrul Geamăna-Colţii Lăzarului unui SRL din municipiul Deva, Blueberry Ridge Minerals. Această companie se află în proprietatea unui cetăţean american Ernest John Dahlman III, iar administratorul este Emanuela Gavrilă, fosta iubită a lui Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre. Compania figurează la Ministerul Finaţelor cu zero angajaţi şi cu pierderi în ultimii ani. Blueberry Ridge Minerals a fost înfiinţată în 2011, an care a coincis, întâmplător sau nu, cu începerea relaţiei între Ema Gavrilă şi Dahlman III. „Locuim împreună la New York, ne iubim şi asta contează, dar nu ne gândim nici la căsătorie, nici să facem un copil”, spunea la vremea respectivă Ema Gavrilă.

Pe vremea când avea relaţia cu Alexandru Mazăre, pe atunci senator PSD, Ema Gavrilă şi-a încercat norocul la Primăria Costineşti, mai întâi din partea PSD şi apoi ca membru PC. N-a avut şanse. După ce l-a cunoscut pe „cowboy”-ul american, planurile Emei s-au schimbat. E şi normal dacă ne uităm la CV-ul acestuia. Ernest John Dahlman III, zis şi Ernie, s-a născut în 1969, a fost chief executive office la Pacific Imperial Railroad, co-fondator la Cowen Securities, unde a servit ca preşedinte. A început cariera ca funcţionar în 1992 la Nash, Weiss and Co. şi a lucrat ca trader pentru Reilly şi a deţinut funcţia de manager la Grupa până când compania a fost achiziţionată de Fleet Bank. A plecat pentru a înfiinţa compania de consultanţă Dahlman Rose, predecesoarea Dahlman Capital. Cu firma Blueberry Ridge Minerals, care are ca obiect de activitate explorarea şi exploatarea metalelor, Dahlman şi iubita sa au încercat să obţină concesiunea de la Geamăna-Colţii Lăzarului în 2004, conform BN24, însă au fost descalificaţi. Au reuşit un an mai târziu.

Perimetrul Geamăna-Colţii Lăzarului se află amplasat în aşa-numitul Patrulater Aurifer, din Munţii Apuseni, o regiune foarte bogată în aur şi argint. Locul se află la doi paşi de Roşia Poieni, unde din 1997 s-a extras cupru, şi la aproape 10 de Roşia Montană. Localitatea Geamăna a ajuns faimoasă în Europa datorită imaginilor cu turla unei biserici care parcă cere ajutor lui Dumnezeu, ieşind din lacul care a înghiţit întregul sat pentru a se crea iazul de decantare pentru exploatarea cuprului realizată de societatea Cupru Min SA din Abrud. Pentru ca apa să fie neutralizată în acest iaz compania minieră cheltuie zilnic mii de euro, fără a avea o perspectivă concretă în ceea ce priveşte ecologizarea reală a mediului înconjurător.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.