Austeritate, austeritate, austeritate

Faimosul moto/logo, mai nou, al Republicii Franceze şi care face să umfle pieptul cetăţenilor din ţara soră de gintă latină care-i fugăreşte pe romii români este „Liberté, égalité, fraternité”. Sună frumos pe baricade sau la un pahar de Pernod, „la zinc” – la bar, cum ar veni, în bistrourile franceze băutul în picioare e mai ieftin decât cel şezut la o masă, cum îi place românului, la taifas la o tacla şi „una mică” -, dar în irealitatea noastră reală cea de toate zilele este o gogoaşă.

Nu mai ţine. De unde atâta egalitate şi fraternitate, chiar dacă preşedintele declară senin că îi place să fie înjurat şi asta ar însemna şi libertate? Dar oamenii vor altceva. Vor să trăiască mai bine, decent – un cuvânt deja devenit indecent prin excesiva lui utilizare aiurea-n tramvai/autobuz/avion – şi dacă s-ar putea să nu înjure pe nimeni. De unde până unde această bucurie de a înjura şi de a fi înjurat? Plus că fişa postului primei funcţii în stat presupune armonizarea părţilor şi livrare de încredere. Nu doar de observaţii, critici, gâlceavă, bombăneală, atacuri sub centură, dos de palme, glumiţe şi mişto, când e cazul sau nu. Lipsa de încredere în autorităţile statului vine şi din lipsa de încredere actuală în cel mai iubit şi votat dintre pământenii ţării. Ce să facă un guvern Emil Boc remaniat, când nimeni nu ştie de ce ministrul X a fost schimbat şi ministrul Y a rămas ferice şi cu frica-n sân, pe post? Toată vânzoleala aceasta cu evaluarea miniştrilor şi remanierea guvernului a fost o glumă proastă. Încheiată cu zece minute de oră de dirigenţie în care Traian Băsescu a beştelit nişte ministere care au dat prime şi nu s-au aliniat la mult hăulitele măsuri de austeritate. Austeritatea a devenit cuvântul de ordine. Chiar dacă în sine e doar o vorbă, nu ştim cu exactitate şi măsurile de redresare economică ce ar trebui luate şi cele de relansare a economiei. Plan, proiecte, strategii, ceva acolo, de sămânţă, ceva? Nimic, ioc, doar mutre încruntate şi admonestări ca să fim austeri. Altfel ne ia mama dracului cu austeritate cu tot. Măsurile preconizate cu voce austeră sunt doar cele de strâns cureaua! Cine să mai înghită astfel de îndemnuri spuse/livrate cu ton ferm şi apăsat de şeful statului român la depunerea jurământului de credinţă de către noii miniştri intraţi în noul guvern al vechiului Emil Boc. Să nu uităm un detaliu. Tot ne mândrim cu credinţa noastră în Dumnezeu, şi cuvioase cruci pravoslavnice sunt executate la vedere de cei care depun jurământul. Frumos şi creştineşte. Doar că ni se pare o impietate să pui Constituţia peste Biblie şi să juri pe amândouă odată! Cine jură pe Biblie nu mai are nevoie să mai jure pe nimic! Pe Constituţie ar trebui să jure doar cei care sunt atei sau de alte religii. Altfel e un fel de blasfemie. În fine, la noi merge oricum.

Dacă austeritate nu e, nimic nu este.

P.S. Prietenul Mircea Cărtărescu îl beşteleşte rău de tot pe Dan Diaconescu, într-un cotidian bucureştean. Absolut corect. Omul merită aprecierile lui Mircea Cărtărescu cu vârf şi OTV îndesat. Doar că. Doar că pe la postul acela noroios şi mocirlit au trecut duios şi Traian Băsescu, şi Emil Boc şi toate cadânele PDL-iste, de ambe sexe, din conducerea partidului, şi nu Crin Antonescu de care nu mai poate respira de revoltă şi furie distinsul nostru confrate. Ne aducem aminte însă că a luat un substanţial Premiu Naţional (în euro sau dolari, nu mai ţinem minte exact anul, doar cifra de 25.000) de la ticăloşii ăia de liberali, care, prin mâna murdară – cum ar veni – a ministrului Culturii, i-au înmânat distincţia/premiul pe scena Ateneului Român. Oare atunci nu cumva erau murdari banii ăia liberali şi trebuiau refuzaţi, cu vehemenţa cu care, azi şi acum, sunt denunţaţi liderii PNL şi PSD? Nu avem răspuns, trăim în austeritatea cugetărilor. Fără premii şi bani. Parcă nu se face, Mircea!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.