Austeritatea lui Ponta: Nu se taie din salarii, dar din posturi da

Premierul Victor Ponta a declarat duminică seara că reducerea cu 15% a cheltuielilor la nivelul ministerelor şi autorităţilor centrale poate presupune şi diminuări ale numărului de posturi „ocupate inutil”, şi poate fi operată deoarece în 2010 şi 2011, când în alte sectoare de activitate se făceau disponibilizări, în ministere şi autorităţi au fost angajaţi mulţi oameni.

„Am spus, pot fi reduse, ca să putem să angajăm absolvenţi la sănătate, la educaţie, la poliţie. Pot fi reduse cheltuielile cu personalul, nu tăind salarii, dar mergând în fiecare instituţie centrală şi văzând câte posturi sunt neocupate, câte posturi sunt ocupate inutil, de unde se cheltuie prea mult, cu deplasări în străinătate, cu tot felul de alte lucruri. Aşa a apărut acea reducere de 15%”, a spus Ponta la Antena 3.

Întrebat dacă este vorba doar de cheltuieli sau şi de posturi, Ponta a răspuns: „Poate fi vorba şi de posturi”.

El a amintit că, la începutul anului, a cerut miniştrilor ca, până la 31 martie, să precizeze exact cuantumul cheltuielilor de personal necesare.

„Eu, din ianuarie – dar acum se apropie momentul 31 martie, ca limită – eu, din ianuarie le-am spus colegilor mei din toate ministerele, din autorităţile centrale: uitaţi-vă şi veniţi să-mi spuneţi de ce cheltuieli de personal nu aveţi nevoie. Dacă îmi spuneţi că aveţi nevoie de tot în minister, în agenţie, în autoritate mi-e greu să cred, pentru că s-au angajat în ultimii ani, când se dădeau afară zece mii de poliţişti şi erau blocate posturile la sănătate şi educaţie… să ştiţi că în ministere, în autorităţi, în 2010-2011, s-au angajat oameni, o mulţime”, a spus premierul.

Întrebat de unde vede ca fiind tăiat acel procent de 15%, Ponta a răspuns: „Din cheltuieli de personal, fie din posturi, fie din cheltuielile de orice alt tip pe care fiecare ministru şi fiecare şef de autoritate le poate găsi. Nu se taie salarii sau, oricum, nu umblăm la spitale, la şcoli, pentru că vorbim de autoritatea centrală, ministere, autorităţi, agenţii şi oficiale teritoriale deconcetrate ale acestor autorităţi centrale”.

Surse oficiale au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX că premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor să prezinte, în perioada următoare, propuneri pentru reducerea cu 15% a cheltuielilor cu personalul şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, solicitarea fiind formulată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.