Austria: NEIN renunţării la secretul bancar

Deşi este ameninţată cu înscrierea pe lista tarilor care nu cooperează pentru combaterea evaziunii şi a fraudei fiscale, Austria nu pare deloc decisă să accepte schimbul automat de date bancare. “Austria îşi va menţine secretul bancar”, a afirmat cu hotărâre ministrul de Finanţe de la Viena, Maria Fekter. Creştin-democrata din Austria a făcut declaraţia în timpul reuniunii informale a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care a avut loc la Dublin, scrie Les Echos.

Ministrul de Finanţe din Austria îl contrazice pe premierul de la Viena, social-democratul Werner Faymann, care pare dispus să renunţe la secretul bancar. “Este în joc reputaţia ţării”, a spus Faymann pentru Kleine Zeitung. “Vom participa puternic la combaterea evaziunii fiscale în Europa. Suntem gata să negociem o îmbunătăţire a schimbului de date bancare.”

Însă pentru ministrul de Finanţe, schimbul automat de informaţii bancare “nu este cu adevărat necesar” şi constituie “o imixtiune masivă în viaţa privată”, a cărei respectare este “unul dintre drepturile fundamentale ale UE”. Mai mult, ministrul austriac a cerut efectuarea unui studiu “pentru a vedea până unde poate fi autorizată imixtiunea în viaţa privată a cetăţenilor europeni, nu numai austrieci.” Chiar dacă guvernul de la Viena ar dori să renunţe la secretul bancar, această nu ar fi posibil, susţine ministrul conservator de la Viena. “Secretul bancar este înscris în constituţia austriacă şi, având în vedere că parlamentul nu poate găsi majoritatea pentru modificarea constituţiei, nu văd cum am putea renunţa la el”, susţine Fekter.

În plus, ministrul austriac de Finanţe arată cu degetul către Marea Britanie, când vine vorba despre conformarea la cerinţele Bruxelles-ului. “Marea Britanie are numeroase paradisuri fiacale sub jurisdicţia să directă”, a spus Fekter, cu referire la insulele Guersney şi Hjersey, la Insulele Cayman şi la Insulele Virgine Britanice, “care sunt adevărate puncte fierbinţi ale spălării banilor şi ale evaziunii fiscale.”

Evaziunea fiscală să fie abordată la Consiliul Miniştrilor de Finanţe va avea loc vineri şi sambara. Ministrul de Finanţe al Frântei, Pierre Moscovici, a mai amintit că Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania şi Italia au cerut Bruxelles-ului o nouă legislaţie în domeniu, asemănătoare celei americane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.