Autodafé la Raiffeisen Bank Iaşi

Make Florin Goldstein

Un om şi-a dat foc, vineri, în sediul Raiffeisen Bank din centrul Iaşiului, după ce a strigat: „Mi-aţi luat banii copiilor mei şi mi-aţi luat casa!”, conform relatării de pe site-ul bzi.ro, care a postat şi un filmuleţ, în care medicii SMURD îl luau cu Salvarea.

În josul filmuleţului, în timp ce medicii îl aşezau pe bărbat pe targă, a apărut reclama: „O viaţă agitată devine o viaţă bogată cu Creditul DIVERS [aici era numele băncii]. Ai cea mai bună ofertă, să poţi fi tot ce vrei să fii”.

Desigur, nimeni nu a vrut să glumească într-atât de oribil, sarcasmul macabru se datorează computerelor care, indiferent de „content”, sunt programate să afişeze reclamele, conform unui algoritm.

Dar faptul sintetizează modul nostru de viaţă automatic.

Omul care şi-a dat foc din disperare nu a obţinut nimic nici pentru sine (ba chiar, acum după ce că rămăsese fără bani şi fără casă, a mai rămas şi fără figură şi e în spital), nici pentru noi, ci doar a tulburat niţel liniştea publică şi a creat ceva neplăceri: şefa băncii a folosit un extinctor să nu se împrăştie flăcările în sediu; SMURD-ul şi pompierii s-au deplasat la faţa locului, prilejuind creşterea Produsului Intern Brut; trecătorii întorceau capul să se uite, din mers; şi nici unul dintre noi nu-i dăm dreptate disperatului.

Creditarea merge înainte.

Precum trecătorii.

În timp ce omul îşi dădea foc, Guvernatorul Băncii Naţionale lansa o monedă jubiliară, în cinstea celor douăzeci şi cinci de ani împliniţi de la constituirea Serviciului Român de Informaţii.

Nu am văzut filmuleţul acestei festivităţi.

Dacă ar fi fost difuzat pe internet, atunci poate că algoritmul computerelor ar fi programat afişarea unei reclame de genul: „În sistemul bancar românesc poţi face orice! Potlogari din toate ţările, veniţi, ne-a mai rămas de vândut doar 20%!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.