Autorităţile române, neputincioase în cazul românilor sclavi în Suedia

Posibilităţile de intervenţie ale personalului consular al Ambasadei României de la Stockholm în cazul grupului de 100 de cetăţeni români aflaţi în Suedia la cules de fructe de pădure sunt limitate, fiind vorba de un conflict de muncă al acestora cu firma angajatoare, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea.

„Fiind vorba de un conflict de muncă între cetăţenii români şi firma angajatoare, posibilităţile de intervenţie ale personalului consular sunt limitate. Personalul consular nu poate interveni pe lângă firma angajatoare pentru a formula pretenţii în numele cetăţenilor români. În conformitate cu legislaţia în vigoare, o misiune diplomatică nu poate interveni în urgentarea soluţionării cazurilor semnalate”, a precizat oficialul MAE.

Ea a precizat că muncitorii români nemulţumiţi au contactat Ambasada României de la Stockholm şi li s-a comunicat limita de competenţă în domeniu. „Facem precizarea că misiunile diplomatice române din străinătate, inclusiv cea de la Stockholm, nu sunt responsabile şi nici nu dispun de resursele necesare pentru asigurarea cheltuielilor de cazare şi întreţinere ale cetăţenilor români care se deplasează în afara graniţelor ţării”, a subliniat oficialul MAE, adăugând că rămâne la negocierea dintre lucrători şi angajator dacă aceştia vor reveni în România sau vor accepta condiţiile de lucru.

Potrivit sursei citate, la 24 august, între 85 de lucrători români din grupul de 100 şi firma angajatoare s-a declanşat un conflict de muncă. Grupul respectiv de culegători a refuzat deplasarea în pădure şi a blocat un drum secundar de acces cu paturi şi alte obiecte din spaţiul de cazare. Ceilalţi 15 cetăţeni români şi-au desfăşurat activitatea normal. Protestarii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de plată şi solicită acoperirea de către firma angajatoare a costurilor de întoarcere în România, circa 75 de euro de persoană, precum şi acordarea pentru fiecare lucrător care decide să plece a unei sume suplimentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.