Autorul „găurii din steag” ia ţara la pas

Plecat din România la 19 ani, Andrei Codrescu a avut nevoie de un sfert de secol pentru a reveni. Dar prima lui întoarcere în ţară a fost legată de relatarea căderii comunismului „de la faţa locului”. Evenimentele din decembrie 1989 le-a redat în „Gaura din steag”, volum declarat de New York Times „Notable Book of the Year“ (1991).

Potrivit unui comunicat de presă, Editura Curtea Veche îl aduce pe scriitorul american de origine română Andrei Codrescu într-un turneu ce va include conferinţe şi dezbateri legate de centenarul DADA, precum şi lansarea unei noi cărţi de poezii, în cinci oraşe din ţară.

În perioada 27 septembrie – 14 octombrie autorul se întâlneşte cu publicul la Bucureşti, Zalău, Craiova, Cluj-Napoca şi Sibiu.

Debutul turneului are loc marţi, 27 septembrie, începând cu ora 18.30, la Institutul Cultural Român din Bucureşti (Aleea Alexandru 38), unde va avea loc evenimentul „O seară cu Andrei Codrescu”, care va include două evenimente: lansarea noului volum „The Art of Forgetting/ Arta uitării”, apărută la editura Școala Ardeleană şi o conferinţă dedicată sărbătorii Dada din acest an, „Centenarul Dada văzut prin Ghid dada pentru postumani. Tzara şi Lenin joacă şah.” (Curtea Veche Publishing). Alături de autor vor lua cuvântul Nicolae Manolescu, critic literar, şi domnul Radu Boroianu, directorul Institutului Cultural Român.

Scriitorul va ajunge mai apoi în Craiova, unde pe 29 septembrie, începând cu ora 16.30, se va întâlni cu publicul la Muzeul de Artă în Sala Oglinzilor (str. Calea Unirii 15). La evenimentul „Avangarda şi avangardismul” vor participa, alături de autor, scriitorii Carmen Firan şi Adrian Sângeorzan şi academicienii Dumitru Radu Popescu şi Gheorghe Păun. Evenimentul va fi urmat de o altă întâlnire vineri, 30 septembrie, tot la Muzeul de Artă, în Sala Oglinzilor, unde începând cu ora 11.30 va avea loc lansarea cărţii „The Art of Forgetting/ Arta Uitării” şi decernarea Premiului Tudor Arghezi – Opera Omnia. Premiul îi este oferit autorului Andrei Codrescu pentru întreaga activitate literară de către Editura Scrisul Românesc. Întâlnirile autorului cu publicul de la Craiova au loc în cadrul ediţiei cu numărul XI a Colocviilor „Scrisului Românesc”.

Cititorii din Zău vor avea ocazia să se îl asculte pe Andrei Codrescu şi să intre în dialog cu acesta marţi, 4 octombrie. Detalii vor fi disponibile în curând.

A patra localitate unde Andrei Codrescu se va întâlni cu publicul este Cluj-Napoca. Primul eveniment literar din Cluj este lansarea cărţii „The Art of Forgetting/Arta Uitării”, care va avea loc pe 5 octombrie 2016, în cadrul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania. Vor participa alături de autor scriitoarea Ruxandra Cesereanu, poetul Marius Conkan, şi directorul editurii Școala Ardeleană, Vasile Dâncu. O a doua întâlnire cu publicul va avea loc vineri, 7 octombrie, începând cu ora 17.00 la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”, în sala Popovici. De această dată evenimentul se va desfăşura sub forma unei conferinţe aniversare despre mişcarea Dada. Conferinţa va fi prezentată de scriitoarea Ruxandra Cesereanu.

Turneul continuă la Sibiu în data de 10 octombrie, unde începând cu ora 18.00 se va desfăşura un dialog între Andrei Codrescu şi Radu Vancu la Librăria Habitus (Piaţa Mică 4). Discuţia va avea ca punct central volumul „The Art of Forgetting/Arta Uitării”.

Scriitorul Andrei Codrescu se va întoarce în Bucureşti pentru alte două întâlniri cu publicul.

Primul eveniment va avea loc la Librăria Bizantină (Str. Bibescu Vodă 20) joi, 13 octombrie, începând cu ora 19.00. La această întâlnire cu publicul discuţia se va concentra în jurul câtorva volume traduse în limba română la Curtea Veche Publishing ale autorului: “Lecţia de poezie”, “Ghid dada pentru postumani. Tzara şi Lenin joacă şah”, “Gaura din steag. Povestea unei reveniri şi a unei revoluţii” şi “Prof pe drum”. Alături de autor va participa şi Cosmin Ciotloş, critic literar.

O a treia întâlnire cu publicul din Bucureşti va avea loc la Facultatea de Litere vineri, 14 octombrie. Mai multe detalii vor fi disponibile în curând.

Accesul la toate întâlnirile cu Andrei Codrescu este liber, în limita locurilor disponibile.

Eseurile sale care analizează dezintegrarea comunismului au apărut în The Disappearance of the Outside (1991), Zombification (1994) şi The Dog with a Chip in His Neck (1996), ultimele două la editura St. Martin’s Press. Andrei Codrescu este comentator la National Public Radio, fondator al publicaţiei Exquisite Corpse: A Journal of Books & Ideas şi a predat literatură la Louisiana State University în Baton Rouge. În România i-au fost traduse şi publicate, de-a lungul anilor, mai multe volume, printre care: “Domnul Teste în America” (1993), “Contesa sângeroasă”, (1999), “Mesi@” (1999, 2006), “Casanova în Boemia” (2005). La Curtea Veche Publishing, în seria „Andrei Codrescu“, au fost publicate până în prezent “Prof pe drum” (2008), “Gaura din steag. Povestea unei reveniri şi a unei revoluţii” (2008), “Ghid Dada pentru postumani. Tzara şi Lenin joacă şah” (2009), “Ay, Cuba! O călătorie socio-erotică” (2012) şi “Lecţia de poezie” (2014).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.