×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:13
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Studii, intenţii, vorbe
Autostrada aflată în comă de 11 ani mai bifează un episod

Un tronson de pe Autostrada Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni, cel mai scump proiect de infrastructură rutieră din ţară, va fi scos la licitaţie pentru proiectare şi execuţie până la finele acestui an, conform ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc. Este vorba de porţiunea între Tg. Neamţ şi Iaşi. "Dăm drumul la Târgu Neamţ – Iaşi. Dacă obţinem Acordul de Mediu, putem lansa achiziţia chiar la finalul semestrului doi pentru proiectare şi execuţie", a declarat Cuc într-un interviu acordat DCNews.

Oficialul Guvernului a aspus că există buget alocat pentru toată autostrada Tg. Mureş-Iaşi şi că urmează să fie "desuspendat" din nou contractul pentru studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureş – Ditrău, blocat din cauza unor "aspecte" semnalate de Curtea de Conturi. Autostrada care poate scoate Moldova a adunat timp de 11 ani nenumărate studii de prefezabilitate şi fezabiliate care s-au dovedit fără nicio utilitate şi care au consumat resurse importante financiare, de ordinul milioanelor de euro. Un ultim exemplu îl reprezintă contractul de servicii pentru Proiectul „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu – Mureş – Ditrău” semnat în data de 20 mai 2015. În perioada 15 iulie 2015 – 30 septembrie 2016 contractul a fost suspendat din cauza lipsei de finanţare. Deşi pe data de 20 noiembrie 2016 a fost emis ordinul de începere a Contractului de Servicii, anumite aspecte consemnate în răspunsul Curţii de Conturi au dus la o nouă suspendare a contractului în data de 20 decembrie 2016, susţine Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Ca atare, în cadrul contractului „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş – Ditrău” a fost prevăzută realizarea unei Analize Multicriteriale în baza căreia urmează să fie determinată varianta finală a traseului autostrăzii Târgu Mureş – Ditrău.

În prezent se aşteaptă răspunsul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice referitor la consilierea metodologică privind modul de interpretare şi aplicare a prevederilor art. 104, alin (8) din Legea 98/2016, conform Companiei de Autostrăzi, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

Adrian Covăsnianu, reprezentant al Asociaţiei "Moldova vrea Autostradă" şi geograf doctorand în cadrul Facultăţii de Geografie-Geologie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a declarat recent că proiectul autostrăzii Tg. Mureş – Iaşi se află în comă de peste 10 ani. "Parlamentul nu a reuşit să depăşească stadiul embrionar al proiectului, în 10 ani nu s-a întâmplat nimic. Avem un trafic mediu spre intens pe drumurile nationale vizate de autostradă, însă nu existenţa traficului impune construcţia unei autostrăzi ci necesitatea de a lega punctual A de punctual B. De asemenea, societatea civilă, operatorii economici şi instituţiile nu fac un efort comun în această direcţie", a spus Covăsnianu, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Conform Master Planului General Transporturi, lucrările la secţiunile Tg Mureş-Ditrău şi Ditrău-Tg Neamţ vor înceape în următorul exerciţiu financiar al UE, anume 2021. Pentru actualul exerciţiu este planificată doar începerea lucrărilor la secţiunea Tg.Neamţ – Iaşi- Paşcani (2016-2019). Asociaţia Pro Infrasructura susţine că autostrada Târgu Mureş–Iaşi–Ungheni va aduce îmbunătăţiri în ceea ce priveşte viteza de călătorie pe acest coridor, îmbunătăţind astfel şi conectivitatea la nivel regional. Proiectul asigură o legătură directă între zona de nord-est a României, regiunea Cluj-Napoca şi zona de vest–graniţa cu Ungaria/ restul Europei via Sebeş/ Timişoara sau Oradea via Gilău–Borş. Proiectul va fi implementat în două faze, Târgu Mureş-Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ-Paşcani-Iaşi. Pe acest coridor timpii de călătorie sunt mari, vitreza medie înregistrată pe traseu fiind de aproximativ 61 km/h. Acest proiect operează aproximativ 31.000 de vehicule. Aproximativ jumătate din volumul de trafic existent pe coridorul cel mai apropiat, trece pe noul traseu. Viteza medie prognozată de model pe traseu creşte până la 100 km/h urmare a implementării acestui proiect. Timpii de călătorie pe durata orelor de vârf scad cu 42%. Costurile de realizare sunt de 4,07 miliarde de euro, fără TVA, fiind de altfel cea mai scumpă autostradă din România. .

Primele mişcări legate de această autostradă au început în luna mai 2007 atunci când a fost publicat anunţul de participare pentru licitaţia "Elaborare Studiu de Prefezabilitate pentru autostrada Târgu Mureş - Iaşi - Sculeni. Trei luni mai încolo contractul a fost atribuit companiei Iptana. În 2009, CNADNR (actuala CNAIR) scoate la licitaţie realizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Târgu-Mureş, împărţită în trei loturi. Spanionii de la Inocsa Ingenieria au câştigat în februarie 2010 contractul pentru realizarea studiului de sezabilitate pentru segmentul Târgu Neamţ-Ungheni. Suma totală a fost de 3,1 milioane de lei. În aceeaşi lună, este anunţată câştigătoarea pentru segmentul Tg. Mureş-Ditrău - SC Search Corporation SRL. Suma plătită: 3,2 milioane de lei. De asemenea, este atribuit şi contractul pentru revizuire studiu de fezabiliate Ditrău -Târgu Neamţ către Iptana, iar suma este de 3,8 milioane lei. Peste un an a fost finalizat studiul de fezabilitate Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni şi documentul a fost depus la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) pentru avizarea coridorului de expropieri a terenurilor şi clădirilor. În iulie 2012, Transporturile au elaborat indicatorii tehnico economici pentru proiectul Tg. Mureş-Iaşi la un cost de 8,9 miliarde de euro, cu mult peste cei 6,4 miliarde de euro care apăreau în primul studiu de fezabiliate. În iunie 2014, CNADNR a scos la licitaţie realizarea studiului de fezabiliate pe cele trei sectoare ale autostrăzii: Tg Mureş - Ditrău, Ditrău - Tg. Neamţ şi Tg. Neamţ - Iaşi - Ungheni. Se estima atunci un cost între 22,92 şi 27,11 milioane de euro. În februarie 2015 au fost deschise ofertele depuse în cadrul licitaţiilor de reactualizare a unor studii de fezabilitate. Pentru două din cele trei loturi ofertele sunt anulate integral pe motiv că nu erau conforme. Rămâne în picioare oferta firmelor Consitrans-Search Corporation pentru Tg Mureş-Ditrău însă contractul s-a suspendat în 2015 pentru că trebuia făcut mai aproape de momentul începerii lucrărilor.

Costul estimat în Master Planul General de Transport este de 4,07 miliarde de euro.

Locuitorii din Moldova pot spune că au ghinion. Recent, CNAIR a anunţat că a trimis companiei turceşti Eko Insaat VE Ticaret înştiinţarea de reziliere a contractului pentru execuţia centurii Bacăului, cu profil de autostradă, în contextul în care firma nu ar mai putea susţine financiar lucrările, şi va lua măsuri pentru reţinerea garanţiei de bună execuţie în valoare de 39,4 milioane lei şi a garanţiei pentru plata avansului în cuantum de 74.089.091,03 lei. Turcii au realizat doar 2% din lucrările prevăzute. Varianta Ocolitoare va avea 30,7 km.

Cosmin Pam MateiPublicat Joi, 20 aprilie 2017
1492
 | 4
 | 9
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Drumaru I.
+1
Aceasta autostrada este prea sacumpa.De aproximativ 10 ori mai scumpa decat o autostrada pe ruta Bacau-Brasov.Mai mult, timpul de executie s-ar scurtacu cativa ani si se ajunge tot la o legatura cu Transilvania,una chiar mai buna si mai rapida.Nu trebuie sa fii ministrul transporturilor ca sa intelegi asemenea lucru.Probabil ca nu se doreste legarea Moldovei de Transilvania fiindca peste 1 an se va ajunge la concluzia ca nu sunt bani pt.executie.Bravo guvernanti !
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+3
MAI E CEVA DE COMENTAT ???????????? NU
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Intr-o tara normala...
+3
Intr-o tara normala, intai se asigura legatura cu capitala tarii, apoi cu alte tari. La noi pare ca cineva nu vrea asta, intai Basescu, pe urma Coldea, azi cine o mai fi? Daca ne uitam la fapte, nu la vorbe, apare evident ca prioritatea e sa asiguram legaturi ale diferitelor regiuni cu Budapesta, Viena si Berlin. Intai a fost facuta asta pentru Transilvania, acum iata ca si pentru Moldova. Pare ca cei ce ne conduc de ceva vreme si noua ni se pare ca i-am ales, au acceptat scenariul de dezmebrare a tarii si deja il executa pas cu pas.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
o remarca @ Intr-o tara normala...
+1
de bun simt si evidenta.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
IonTractoristu @ Intr-o tara normala...
0
Exact. Berlinul îsi intinde umbra economicá peste Est!!
Publicat Duminică, 23 aprilie 2017
+Răspunde
Titel
+2
De ce se fac ,,cioturi'' de autostrada neutilizabile? Orice tip de infrastructura se dezvolta prin extinderea sau modernizarea celei existente. In cazul de fata ar trebui sa se inceapa contructia acestei autostrazi de la Targu Mures spre Iasi.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
gmbplay
+4
Ca sa ajungi la Iasi treci prin Pascani,NU INVERS.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
rusine sa va fie
+7
in transilvania, intre 1867 si 1873 s-au dat in exploatare 910 km cale ferata. cand veti asigura trecerea muntilor in statul national-unitar roman?
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Ţăranul
+10
Dacă proiectarea unui flintic de drum durează un an , deşi studi şi proiectări se fot fac de mai bine de 10 ani .... , construirea cum dracu să nu dureze 100 de ani ..... !?
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 2 ore şi 53 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 54 minute
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 19 ore şi 19 minute
Barcelona, „noua normalitate“?
Publicat acum 8 ore şi 13 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 6 minute