Autotransfuzia sau cum să ne salvăm singuri viața

Recenta criză de sânge din spitale i-a determinat pe români să se mobilizeze pentru a dona cât mai mulți. Criza pare depășită deocamdată, dar nimeni nu a vorbit până acum și nimeni nu a știut despre o metodă simplă și aplicată cu succes în toate țările din Occident: autotransfuzia. Mai exact, cei care știu că urmează să sufere o intervenție chirurgicală și sunt apți pot dona sângele propriu. Doar cinci români au apelat până acum la o astfel de procedură.

Constantin Drăghici are 65 de ani, iar în luna martie a suferit o operație la șold. Pentru că a nu a vrut să aibă probleme, știind că de multe ori este criză de sânge, s-a dus și a donat singur sânge. „Mi s-a spus că pentru operația mea este nevoie de două pungi de sânge. L-am întrebat pe domnul doctor care urma să mă opereze ce ar trebui să fac pentru asta și mi-a spus: autotransfuzie. Am făcut ochii mari, nu mai auzisem până atunci că pot dona sânge pentru mine. Nu mă mai gândisem. Am donat și așa am fost sigur că am asigurate cele două pungi de sânge la operația mea“, explică Drăghici.

A fost a treia operație la care a fost supus în ultimii cinci ani, dar până atunci a apelat la sângele donatorilor, cunoscuți sau necunoscuți. El spune că diferența s-a văzut. „Nu m-a mai durut atât de tare, după operație, plus că eram mai liniștit, din punctul de vedere al sângelui. Știam că e al meu, ceea ce este foarte important“, conchide bărbatul.

Doar cinci români au apelat la această procedură

Autotransfuzia este o necunoscută printre pacienții din România, chiar dacă este o procedură recomandată de 11 ani prin ordin de ministru al Sănătății: „Transfuzia autologă reprezintă o procedură transfuzională rezervată intervenţiilor chirurgicale programate şi constă în prelevarea uneia sau mai multor unităţi de sânge, plachete sau plasmă, unităţi care vor fi înapoiate numai pacientului căruia i s-a făcut prelevarea.“

Acelaşi ordin precizează că „decizia definitivă de a include un pacient în programul de prelevare preoperatorie aparţine medicului care prescrie transfuzia autologă, după efectuarea unui bilanţ clinic şi biologic al pacientului“.

Pe de altă parte, doctorii care nu recomandă procedura nu pot fi sancţionaţi. „Acest ordin spune exact ce și cum trebuie făcut, numai că sunt foarte puțini medici care recomandă autotransfuzia. S-ar evita multe situații dramatice, mai ales atunci când este vorba despre operații programate, operații care permit astfel de operațiuni și când, mai ales, vorbim despre o criză de sânge“, explică Diana Mandache, de la Centrul de Transfuzie Craiova. „Din câte știu, în toată țara sunt numai cinci pacienți care au apelat la această procedură. Deci, practic, zero. Din păcate, operațiile care permit astfel de proceduri, cum ar fi protezele de șold, sunt de ordinul miilor“, conchide Mandache.

20% din operații ar putea beneficia de autotransfuzie

Pentru a beneficia de autotransfuzie programată, pacientul care urmează a fi operat trebuie să fie trimis de medicul chirurg, după ce și-a dat acordul și a constatat că acesta poate dona sânge. „Anul trecut, numărul pacienților a fost foarte scăzut. Un singur pacient a fost trimis pentru a fi inclus în programul de recoltare prin autotransfuzie programată. Iar anul acesta nu ne-a fost trimis niciun pacient“, spune Corina Posea, de la Centrul de Transfuzii București. La nivel naţional, din totalul intervenţiilor chirurgicale, aproape 20% sunt operaţii programate, care s-ar putea preta la autotransfuzie.

Primele autotransfuzii s-au raportat încă din anul 1934, în cazul unor sarcini în care embrionul nu se dezvolta în uter, ci în trompa uterină și care se complică frecvent cu hemoragie internă (sarcină ectopică). Procedeul s-ar fi aplicat, câțiva ani mai târziu, și în cazul unor bolnavi cu ruptură de splină și ficat. În acea vreme, autotransfuzia se realiza folosind improvizații. În prezent, există dispozitive medicale special destinate autotransfuziei. Aceste dispozitive asigură manipularea sângelui în condiții de sterilitate, fără traumatizarea hematiilor (globule roșii), filtrarea sângelui sau chiar centrifugarea lui.

Autotransfuzia se poate practica în mod curent în cazul unor intervenții chirurgicale, cum ar fi: cele ortopedice (protezele articulare totale, intervențiile spinale, respectiv operații pe coloană vertebrală), neurochirurgicale, în traumatologie (rupturi de ficat și splină), chirurgia cardiovasculară (intervențiile pe cord deschis, înlocuire de valve, anevrisme) sau în transplantul de ficat și cord etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.