Avalanșă pe Everest, provocată de cutremurul din Nepal

Un cutremur cu magnitudinea de 7,9 s-a produs sâmbătă la 35 de km est de localitatea Lamjung în Nepal, a anunțat Institutul geologic al SUA, relatează Xinhua, Reuters și DPA potrivit Agerpres. Guvernul nepalez a declarat stare de urgență în zonele afectate de puternicul seism.

Update ora 19.50. Informații despre încă un alpinist român aflat în zona afectată de cutremur. „Zsolt Torok este bine, pe fața sudică a Everestului. Sperăm că vești bune vom primi și despre Justin Ionescu, aflat pe aceeași parte a muntelui”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Everest 2015 Expedition – Teo Vlad.

Update ora 19.02: Potrivit armatei sunt acum aproape 1.500 de morţi.

Update 16.50: Numărul victimelor creşte, poliția nepaleză confirmând cel puțin 876 de morți.

Update ora 16.00: Numeroși alpiniști implicați în diferite expediții pe Everest au fost surprinși de avalanșe. Până în prezent au fost înregistrate opt victime în rândul cățărătorilor, alte zeci de persoane fiind blocate din cauza nămeților, potrivit unui oficial nepalez, scriu AFP și Reuters.

Update ora 15.00: În Nepal este stare de alertă Autoritățile au confirmat că cel puţin 600 oameni au murit, dar bilanțul crește de la oră la oră, potrivit Digi24.

Conform Ministerului de Externe, sunt 7 români la această oră în Nepal, dar nu sunt informații că aceștia figurează printre victime.

Update: Ministerul nepalez de interne a anunțat că cel puțin 114 persoane au decedat în urma puternicului cutremur.

„La Kathmandu, până în prezent a fost confirmat decesul a 71 de persoane’, a transmis pentru AFP Laxmi Prasad Dhakal, purtător de cuvânt al Ministerului nepalez de interne, adăugând că alte 43 de decese au fost înregistrate în localitatea vecină Bhaktapur.

Premierul pakistanez Nawaz Sharif a transmis sâmbătă condoleanțele executivului și ale poporului pakistanez pentru rudele celor decedați, se arată într-un comunicat al Ministerului pakistanez de externe, citat de Xinhua.

Update: Cutremurul a provocat o avalanșă în Munții Everest. Alpinistul român Alex Găvan a scris pe Fcebook că a scăpat la limită. Foarte mulți alpiniști au fost prinși pe munte în urma avalanșei, trei dintre ei fiind români.

Baza de pe Everest, afectată de cutremur, apoi o avalansă uriașă. Fug să-mi salvez viața. Nu sunt rănit. Foarte mulți oameni sus pe munte”, a scris alpinistul pe reţeaua de socializare.

Potrivit Institutului Geologic al SUA, un cutremur a avut loc la 06.11 GMT, la o adâncime de 11,9 km, și a fost simțit și în India, Bangladesh și Malaezia, scrie sursa citată.

Potrivit corespondentului Reuters la Kathmandu mai multe clădiri și pereții multor locuințe s-au prăbușit. În New Delhi cutremurul a durat timp de un minut sau poate chiar puțin peste un minut.

De asemenea, mai multe clădiri istorice din capitala Kathmandu s-au prăbușit, printre acestea și un turn istoric de nouă etaje din secolul XIX. În urma prăbușirii s-au înregistrat victime, potrivit Reuters.

Turnul Dharara, construit în 1832, care a fost deschis vizitatorilor în ultimii zece ani, s-a prăbușit și peste 50 de oameni sunt prinși între dărâmăturile de piatră și lemn, potrivit media din Nepal, citată de Reuters și AFP.

Televiziunea nepaleză Kantipur TV transmite că cel puțin 21 de cadavre sunt întinse pe jos, fiind scoase de sub dărâmăturile turnului, scriu Reuters și Xinhua.

Forțele armate nepaleze intervin pentru salvarea celor rămași în viață, transmite DPA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.