Averile statale ale politicienilor

Averile guvernanţilor români rivalizează cu identitatea economică a statului însuşi, pe care l-au devalizat în mod constant şi continuă să o facă. De la cei care ocupă simultan nenumărate funcţii, imposibil de onorat şi prin simplul fapt că o zi are fatalmente 24 de ore, la cei care fac legi pentru sine şi grupul lor de interese, de parcă instituţia conflictului de interese cu toţi amploaiaţii nu ar exista, avem un tablou sumbru al perspectivei. Statul român, adică siguranţa publică în varii ipostaze, este în colaps.

DNA, ANAF, Parchet reprezintă firma extinsă a unor structuri pro-corupţie, vădit paralizate de fenomenul infracţional la vârf, şi ar trebui serios restructurate până la înlocuirea actualului sistem de funcţionare mafiotă. Averile uriaşe, din start suspecte prin raportarea la situaţia generală, cu zerouri cât cuprinde bugetul public pe mai mulţi ani, ale celor care guvernează sau reprezintă societatea ca aleşi au ajuns criteriile performanţei actuale. Sistemul centralizat şi justiţia anexată deseori grupurilor infracţionale, sub umbrelă instituţională, fac posibile o dictatură perpetuă. Criteriile democratice, constituţionale, europene au ajuns a fi subminate de tâlcul jocurilor în care românii se văd obligaţi să trăiască în contradictoriu tocmai cu cei care le obţin votul şi îi reprezintă. Sistemul politic a ajuns atât de lipsit de imperativele publice şi statale încât este confundabil cu sfera marilor infracţiuni. Captivitatea interesului public ajuns la dispoziţia impostorilor din politică sau administraţie este astăzi la ordinea zilei. Orice paiaţă care sfidează legea de pe poziţia demnităţii publice, printr-o inerţie ea însăşi totalitară, obţine autoritate în loc să fie demisă aproape instant.

Criminalitatea economică, pe suportul specific al traficului de influenţă, face legea în România. O ţară întreagă este expusă încălcării drepturilor civice, acţiunilor de spălarea a banilor, imunităţii parlamentare şi drepturilor ilegitime consfinţite prin legi cu dedicaţie. Activarea legislaţiei de preîntâmpinare a dezintegrării şi abuzurilor instituţionale sau interpretării distorsionate a Constituţiei devine în condiţiile actuale o urgenţă. Fără imperativele constituţionale, societatea românească se vede expusă unui abuz nimicitor. Judecătorii, politicienii şi înalţii funcţionari publici vor trebui supuşi procedurilor anticorupţie, fără ezitare, exact ca la controlul pasagerilor la porţile de acces pe aeroport, cu efecte pentru alinierea şi corectitudinea structurilor ierarhice inferioare. Banii implicaţi în traficul de influenţă au ajuns o forţă de temut pentru viitorul şi prezentul ţării. Realitate de acum nu mai poate fi decât subiectul unei incriminări. În interesul legii pare a nu mai fi nimeni. Societatea este demobilizată, justiţiabilii fiind expuşi unor proceduri absurde, descurajaţi de Justiţia însăşi. Avem un sistem situat făţiş deasupra legilor şi împotriva acestora, guvernat vizibil de banii negri. Constituenţii acestui mecanism – justiţia şi partidele politice – se controlează reciproc pentru păstrarea statu-quo-ului.

Statul român, în loc să aducă prosperitate şi confort cetăţenilor săi, nu neapărat întru gloria acestei naţii ajunse printre ultimele din lume, oferă cu generozitate şi în mod provocator doar teroarea unor derbedei care definesc realitatea democratică prin cât pot ei fura şi umili. Sunt jurnalişti, instituţii de presă care au realizat importante anchete prin care au sesizat cu probatoriu Parchetul, DNA, Guvernul, Preşedinţia asupra delapidării bugetului statului şi nu au primit de ani de zile răspuns, iar atunci când l-au primit, acesta s-a dovedit a fi un fel de ameninţare directă venind parcă din partea celor pe care i-au reclamat. Unii dintre funcţionarii statului român actual au ajuns avocaţii corupţiei, din motive subînţelese. Este cunoscut că a treia sesizare, adică revenirea asupra nesoluţionarii, se casează, fără a fi dispuse măsuri legale. Constarea decesului statului român democratic se află pe buzele tuturor cetăţenilor.

Majoritatea instituţiilor statului actual sunt, în mod dovedit, infiltrate de clonele marii corupţii, devenind epicentrul acestui flagel fatal. Averile celor din vârful statului, activitatea punctuală a justiţiei şi modul de cheltuire a banilor publici trebuie să ţină întâia pagină asemenea unei revoluţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1333 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.