Avertisment grav al Chinei pentru Statele Unite

Guvernul chinez a anunţat că este gata să ia contramăsuri dacă Trump va impune tarife pentru produsele high-tech produse în China

Întreaga lume se temea că pe 9 septembrie, de Ziua Independenței, Coreea de Nord va lansa o nouă rachetă balistică intercontinentală și situația tensionată de ultimul test nuclear va fi escaladată. Liderul Kim Jong-un a decis să sărbătorească independența nu printr-un test balistic, ci printr-un banchet în onoarea oamenilor de știință care au creat cea mai puternică bombă nucleară nord-coreeană, iar lumea a răsuflat ușurată. O informație scursă în presă la finalul săptămânii trecute arată însă cât de periculos este stadiul în care a ajuns dosarul nord‑coreean.

Președintele Donald Trump a început să pregătească un pachet de măsuri diplomatice și militare împotriva Coreei de Nord, printre care atacuri cibernetice și operațiuni secrete, imediat după testul nuclear efectuat de Phenian duminică, 3 septembrie. Potrivit NBC News, consilierii președintelui i-au propus inclusiv lovituri preventive împotriva Coreei de Nord, subliniind însă că asemenea acțiuni ar avea repercusiuni grave. „China a transmis oficialilor administrației că, dacă SUA vor lovi primele Coreea de Nord, atunci, Beijingul va susține Phenianul“, scrie NBC, citând un înalt oficial militar american.

Nu este pentru prima dată când China recurge la astfel de avertismente. La mijlocul lunii august, influentul oficios de limbă engleză al regimului de la Beijing, Global Times, scria: „Dacă SUA și Coreea de Sud vor iniția lovituri și vor încerca să dea jos regimul nord-coreean și să schimbe linia politică în Peninsula Coreea, China le va împiedica să facă asta“. După preluarea președinției de către Donald Trump, Coreea de Nord a ajuns un straniu intermediar între China și Statele Unite, observă mulți analiști. Casa Albă a avertizat că, în cazul în care China nu impune sancțiuni mai dure Phenianului, atunci SUA nu vor împiedica dezvoltarea unui program nuclear în Coreea de Sud și Japonia. „Acesta este este mai mult un mesaj pentru China decât pentru Coreea de Nord“, a spus un oficial american. Viceversa, China a anunțat că preferă menținerea statu quo-ului în Peninsula Coreeană și a avertizat că „va rămâne neutră în cazul în care Phenianul va ataca primul.“ Or, acesta este un mesaj mai degrabă pentru SUA decât pentru Coreea de Nord.

Aceste mesaje i-au făcut pe analiști să compare situația actuală din Peninsula Coreea cu o variantă modernă a crizei rachetelor din Cuba. Pentru moment, decizia lui Kim Jong-un de a renunța la un test balistic în favoarea unei petreceri a mai redus din tensiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.