Avertisment oficial: Centrala dela Cernavodă se va opri dacă nivelul Dunării va scădea până la 2,5 m

CNE Cernavodă se va opri din punct de vedere al exploatării comerciale dacă nivelul apei Dunării va scădea până la 2,5 metri, a declarat Cantemir Ciurea, director în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

„Nivelul apei în Dunăre, în septembrie 2003, a scăzut pentru prima oară sub bazele de proiectare. Prin urmare, CNE Cernavodă a fost nevoită să ia nişte măsuri astfel încât în situaţia în care acest tip de eveniment o să se repete, centrala să nu fie luată prin surprindere astfel încât să nu facă faţă unor situaţii care să ducă la degradarea condiţiilor de funcţionare. Prin urmare imediat după septembrie 2003, CNE Cernavodă a implementat nişte modificări de proiect asfel încât în momentul de faţă pompele de apă care asigură răcirea zonei active a reactorului sunt capabile să extragă apa din bazinul de distribuţie de la un nivel foarte scăzut. Nivel care este foarte greu de atins ca eveniment extern în condiţiile reale. Pompele sunt în stare să aspire apă de la un metru şi jumătate. În momentul de faţă nivelul apei este mai scăzut decât normal. Pentru ziua de astăzi, de exemplu, nivelul este de trei metri. Dacă acest nivel ar scădea la un metru jumate atunci ar putea să fie nevoit să se oprescă pompele care asigură răcirea zonei active. Dar şi în această situaţie centrala are prevăzute nişte măsuri suplimentare pentru asigurarea apei de răcire astfel încât reactorul să nu aibă niciun fel de probleme”, a spus Ciurea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, există nişte pompe submersibile care sunt în stare să aspire apă de la un nivel mult mai scăzut, există şi nişte puţuri pe care centrala le-a forat, puţuri de mare adâncime care sunt în stare să aspire apă de răcire pe termen nelimitat indiferent de nivelul apei în Dunăre.

„Alternativ se pot folosi şi maşini de pompieri care pot fi aduse pe amplasament şi conectate la sistemul de apă de răcire centrală astfel încât să nu fie probleme cu răcirea. Nu sunt şanse să fie închisă centrala, dar din punctul de vedere al exploatării comerciale, dacă nivelul apei va scădea până la 2,5 metri, centrala se va opri”, a explicat directorul CNCAN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.