Avertisment sumbru pentru angajatori și angajați

Reprezentanții societății civile în Consiliul Economic și Social avertizează că măsura privitoare la achitarea CAS și CASS de către angajatori la nivelul salariului minim în cazul contractelor de muncă cu timp parțial ar putea mări costurile angajatorilor, și nu numai.

„Privind cu îngrijorare declarațiile prim-ministrului Mihai Tudose de la debutul ședinței de guvern de astăzi privind achitarea CAS și CASS de către angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară în cazul contractelor de muncă cu timp parțial (care presupun mai puțin de 8 ore de lucru pe zi), reprezentanții societății civile în Consiliul Economic și Social atrag atenția că această măsură ar putea mări costurile angajatorilor pentru zeci de mii de angajați din România, ar putea duce la reducerea veniturilor nete (banii primiți efectiv de angajați) și chiar și la un val de demiteri„, se arată într-un comunicat transmis joi.

Plenul Consiliului Economic și Social, format din reprezentanți ai confederațiilor naționale patronale și sindicale și ai structurilor asociative ale societății civile, a votat unanim avizarea negativă a proiectului de Ordonanță de Guvern.

„Actul normativ constituie o imixtiune serioasă în dreptul angajatorului de a-și organiza activitatea și va duce la desființarea unui număr important de astfel de locuri de muncă din mediul privat, precum și la o reticență mai mare a întreprinzătorilor de a învesti în sectoare în care acest tip de muncă este obișnuit. De asemenea, dacă este adoptată, Ordonanța de Guvern va crea probleme și pentru organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice care implementează proiecte cu finanțare nerambursabilă și folosesc acest tip de contracte, care, pentru a se încadra în bugetul disponibil, ar putea fi puse în situația de a scădea veniturile nete ale angajaților sau de a renunța la o parte din contracte, afectând bunul mers al proiectelor”, menționează reprezentanții societății civile în CES.

Potrivit acestora, practic, chiar și în situația în care un angajat lucrează 4 ore pe zi la un angajator și 4 ore pe zi la alt angajator, când este exclusă varianta ‘muncii la gri’, contribuțiile plătite de ambii angajatori vor crește substanțial.

Aceștia consideră că măsura riscă să fie dăunătoare tocmai pentru angajații pe care își propune, teoretic, să îi protejeze.

Reprezentanții societății civile din CES care se opun măsuri fac parte din Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Consiliul Tineretului din România (CTR), Asociația C4C — Communication for Community, Academia de Advocacy, Federația Națională OMENIA a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România, Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești — UCECOM, Asociația InfoCons, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, Asociația HR Management Club, Fundația Agenția de dezvoltare comunitară ‘Împreună’, Uniunea Studenților din România.

Consiliul Economic și Social este for consultativ al Guvernului și Parlamentului, înființat în baza art. 141 din Constituția României și funcționând conform legii nr. 248/2013, cu modificările și completările ulterioare. Plenul C.E.S. este format din reprezentanți ai confederațiilor naționale patronale, ai confederațiilor naționale sindicale și ai structurilor asociative ale societății civile, câte 15 persoane din fiecare parte.

Premierul Mihai Tudose a anunțat joi că Guvernul că pe agenda ședinței de Guvern se află un proiect de act normativ care implementează plata CAS și CASS de către angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru contractele part-time.

„Tot astăzi (joi — n.r.) vom lua în dezbatere un act normativ foarte disputat în ultimul timp care implementează plata CAS și CASS de către angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajații cu part-time. În fapt, devenise o practică și este astăzi o practică angajatul să fie ținut ca part-time, cu patru ore, cu cinci ore, cu două ore și plătită diferența până la salariul minim din mână, la negru, (…) eludând statul. Excepția de la regula instituită astăzi va consta în faptul că studenții, elevii, pensionarii vor fi excepțiile de la această regulă. Ei vor putea în continuare să fie angajați part-time fără ca angajatorul să plătească norma întreagă”, a spus Tudose.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.