Avertismentul lui Isărescu

Cine ţine sume mari într-o bancă, de ordinul milioanelor, înseamnă că îşi asumă un risc, a arătat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Isărescu a comentând pe marginea proiectului legislativ care se dezbate la nivelul Comisiei Europene prin care depozitele mai mari de 100.000 de euro pot fi folosite, la nevoie, la capitalizarea băncilor cu probleme.

Când ajungi să ţii sume mari, de milioane într-o bancă înseamnă că ţi-ai asumat un risc. Altminteri ai şi alte alternative, poţi să cumperi obligaţiuni de stat, titluri de trezorerie, şi în consecinţă ca să închei interpretarea acestei judecăţi care nu este o noutate pentru salvarea băncilor cu probleme, cei care şi-au asumat riscurile, care au obţinut câştig pe măsura riscurilor, din depozite, de la băncile cipriote, să contribuie, pe măsura câştigului pe care l-au realizat în trecut la acoperirea pierderilor băncii. Cam aceasta este judecata şi v-am dezvoltat-o în maniera cea mai neutră. Altminteri, dacă o bancă se prăbuşeşte, cine credeţi că plăteşte? Plătesc toţi deponenţii, inclusiv cei mici dacă nu se asigură garanţii prin fonduri cum este Fondul de Garantare din România. Judecata nu este foarte departe de economia de piaţă’, a explicat guvernatorul BNR, potrivit Agerpres.

El a cerut jurnaliştilor să nu extrapoleze explicaţia la nivelul României, precizând că la noi băncile sunt bine capitalizate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.