Aviația turcă, cel mai intens atac asupra PKK

Aviația militară turcă a lansat în noaptea de marți spre miercuri cel mai intens atac asupra pozițiilor militanților kurzi din nordul Irakului de la lansarea raidurilor aeriene, spre finalul săptămânii trecute, a anunțat miercuri un oficial guvernamental turc, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Avioanele F-16 au atacat șase obiective din Irak, a precizat oficialul turc, sub acoperirea anonimatului.

”Atacul de noaptea trecută a fost cel mai mare de la declanșarea acestei campanii, săptămâna trecută”, a spus el.

Forțele turce au început vineri să bombardeze pozițiile Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului, drept răspuns la o serie de atacuri mortale contra unor ofițeri de poliție turci revendicate de militanții kurzi.

Marți, avioane de vânătoare au atacat pozițiile PKK din provincia Sirnak, situată în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Irak.

Atacul de marți noaptea întreprins de aviația turcă a avut loc la câteva ore după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat suspendarea de facto a procesului de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerând „imposibilă” continuarea tratativelor atât timp cât rebelii kurzi comit atacuri împotriva forțelor de securitate turce.

Angajate în toamna anului 2012, discuțiile de pace dintre regimul islamo-conservator de la Ankara și liderul PKK aflat în închisoare, Abdullah Ocalan, au fost serios puse sub semnul întrebării după atentatul sinucigaș din 20 iulie din orașul turc Suruc, soldat cu 32 de morți. Atacul a vizat tineri militanți prokurzi și a fost atribuit de guvernul turc mișcării jihadiste Statul Islamic. Ca represalii, mișcarea kurdă și-a intensificat atacurile împotriva membrilor forțelor de securitate turce, acuzând Ankara de a fi încurajat acțiunile jihadiștilor.

După ce au lansat raiduri aeriene împotriva Statului Islamic în nordul Siriei, autoritățile turce au deschis un al doilea front, bombardând bazele PKK în nordul Irakului, ceea ce a însemnat sfârșitul armistițiului instituit în 2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.