Avion rus, doborât de Turcia (Video)

Aviația turcă a doborât marți un avion militar care ar fi încălcat spațiul aerian al Turciei în apropiere de frontiera sa cu Siria. Este vorba de un avion de vânătoare rus. Președinția turcă a confirmat că avionul doborât este unul rus, la fel și de Moscova. Imagini difuzate de presă au arătat cum avionul este în picaj, cuprins de flăcări, și se prăbușește într-o zonă deluroasă din Siria, în apropierea frontierei cu Turcia. Armata turcă susține că a trimis zece avertismente în decurs de cinci minute în legătură cu violarea spațiului aerian al Turciei înainte de a deschide focul. Cei doi piloți au reușit să se catapulteze, fiind căutați.

UPDATE Un comandant al rebelilor turkmeni sirieni a declarat că ambii piloţi ruşi au fost ucişi după ce s-au catapultat.

„Am deschis focul asupra piloţilor după ce au coborât cu paraşutele”, a spus comandantul Alpaslan Celik, citat de CNN Turk.

UPDATE „În acest moment periculos după doborârea avionului rus, toți ar trebui să rămânem calmi și raționali”, a scris președintele Consiliului European, Donald Tusk pe Twitter.

UPDATE Atașatul militar turc la Moscova a fost convocat, marți, de Ministerul Apărării al Federației Ruse, după ce aviația turcă a doborât avionul de luptă rus.

UPDATE Premierul turc Ahmet Davutoglu: „Toată lumea trebuie să știe că este dreptul nostru recunoscut internațional și datoria noastră națională de a lua toate măsurile necesare împotriva oricui încalcă spațiul nostru aerian sau frontierele noastre. Națiunea noastră trebuie să știe că nu vom ezita, nici măcar o clipă, să luăm măsurile necesare”.

UPDATE Doborârea avionului militar rus este o „înjunghiere în spate” din partea complicilor teroriștilor, a transmis preşedintele rus, Vladimir Putin, după incidentul de la granița Turciei cu Siria. Putin a afirmat că incidentul va avea consecințe serioase asupra relațiilor Moscovei cu Ankara.

UPDATE Reuniune extraordinară a NATO, la cererea Turciei

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și-a anulat vizita pe care urma să o facă miercuri în Turcia. Vizita fusese programată anterior.

UPDATE Unul din cei doi piloți ar fi fost capturat de către rebeli în Siria, o înregistrare video în acest sens fiind făcută publică.

Video șocant

Premierul turc Ahmet Davutoglu a decis ca Ankara să sesizeze NATO și ONU cu privire la incidentul de la frontiera turco-siriană.

Rusia a confirmat că avionul îi aparține, dar susține că aparatul nu a violat spațiul aerian turc. Avionul de vânătoare Su-24, doborât marți de aviația turcă, aparține într-adevăr forțelor aeriene ruse angajate în campania aeriană a Moscovei în Siria, dar aparatul de zbor nu a părăsit deloc spațiul aerian sirian, susține Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Aparatul de zbor „se afla exclusiv în spațiul aerian sirian”, susține armata rusă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat marți că doborârea avionului este „foarte gravă”, dar așteaptă să se lămurească toate circumstanțele incidentului.

„Incidentul cu avionul Su-24 în Siria reprezintă un incident foarte grav, dar este prea devreme pentru a trage concluzii”, a spus Peskov, evitând să răspundă clar dacă acest incident va duce la înrăutățirea relațiilor dintre Moscova și Ankara. „Este pur și simplu imposibil sa spui ceva, fără să deții informații complete”, a afirmat el, adăugând că ar „fi greșit” să se vorbească în acest moment de o posibilă deteriorare a raporturilor dintre Rusia și Turcia.

Momentul prăbușirii avionului

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.