Avionul Air Algerie, prăbuşit în Mali

UPDATE Epava avionului companiei Air Algérie dispărut joi cu 116 persoane la bord a fost găsită în nordul Mali, în apropiere de frontiera cu Burkina Faso, a anunţat şeful Statului Major al preşedinţiei burkinabeze, transmite AFP.

„Epava a fost localizată la 50 de kilometri nord de frontiera cu Burkina Faso”, în regiunea maliană Gossi, a declarat generalul burkinabez Gilbert Diendiéré. Toate cele 116 persoane aflate la bord au murit.

Președinția Franței a confirmat informația. Avionul a fost localizat, „dezintegrat”, în regiunea Gossi, în nordul Mali, potrivit unui comunicat al preşedinţiei Franţei, citat de AFP. A fost localizat în regiunea Gossi, „în apropierea frontierei cu Burkina Faso”, a anunţat, în cursul nopţii de joi spre vineri, preşedinţia franceză. La bord se aflau 50 erau francezi.

Anterior, International Business Times a transmis că avionul Air Algerie, dat dispărut la aproape o oră de la decolare, s-a prăbuşit în Niger, din cauza condiţiilor meteorologice.

Compania publică algeriană Air Algérie a anunţat că a pierdut contactul, joi, cu unul dintre avioanele sale, la 50 de minute după decolare.

„Serviciile de navigaţie aeriană au pierdut contactul cu un avion al Air Algérie care se deplasa joi pe ruta Ouagadougou – Alger, la 50 de minute după decolare”, a anunţat compania, precizând că serviciile de navigaţie aeriană au luat ultima dată legătura cu zborul în ziua de 24 iulie, la ora 01.55 GMT, respectiv la 50 de minute după decolare.

Anunţul a fost făcut la patru ore după pierderea contactului.

Contactul cu echipajul a fost pierdut în spaţiul aerian al statului Mali, în apropiere de frontiera algeriană.

„Avionul era în apropierea frontierei algeriene când echipajului i s-a cerut să devieze de la rută din cauza vizibilităţii reduse şi pentru a evita riscul unei coliziuni cu un alt avion ce asigura legătura între Alger şi Bamako”, a anunţat publicaţia algeriană El Nahar. „Semnalul a fost pierdut după schimbarea direcţiei”.

Zborul AH 5017 se efectua cu un aparat MD-83, fiind o cursă charter închiriată de compania spaniolă Swiftair pentru patru zboruri pe săptămână pe ruta Ouagadougou-Alger.

Air Alegerie demarat „planul de urgenţă”, conform procedurilor, au anunţat oficiali ai companiei.

Ouagadougou este capitala Burkina Faso, iar culoarul de zbor către Alger trece pe deasupra statului Mali, unde insurgenții islamici au preluat partea de nord a țării, după o lovitură de stat militară în 2012. Un înalt oficial francez a declarat pentru AP că este puțin probabil ca luptătorii din Mali să aibă la dispoziţie arme care să poată lovi un avion care zboară la mare altitudine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.