Avionul dispărut: „Acest weekend este foarte, foarte important în operațiunile de căutare”

Ministrul malaezian al transporturilor Hishammudin Hussein a declarat vineri că următoarele două zile sunt vitale pentru operațiunile de căutare a epavei avionului dispărut pe 8 martie, transmite agenția Xinhua.

”Cred că acest weekend este foarte, foarte important, întrucât căutările s-au restrâns acum pe o suprafață foarte, foarte mică”, a spus Hishammudin Hussein.

Autoritățile malaeziene și australiene, care preconizează să restrângă căutările în aer și la sol, apreciază că știu poziția aproximativă a epavei aparatului Boeing 777 — aflată la circa 1.550 km nord-est de Perth — bazându-se pe cele patru semnale sonore care se crede că provin de la cutiile negre. Totuși, de o săptămână nu a mai fost auzit niciun semnal sonor, iar cum bateriile de localizare a cutiilor negre au depășit durata de viață de aproximativ 30 de zile, luni s-a decis trimiterea submarinului fără echipaj Bluefin-21, ce are dimensiunea unei torpile, pentru a continua căutările.

Robotul, care are nevoie de două ore pentru a se scufunda, de alte două pentru a ieși la suprafață și de multe altele pentru a descărca informația obținută, va oferi o imagine acustică detaliată a zonei folosind un sonar sofisticat. Se speră să repete succesul avut cu găsirea avionului de vânătoare F-15 care s-a prăbușit în apele Japoniei anul trecut.

Autoritățile nu elimină posibilitatea unor defecțiuni mecanice drept posibilă cauză a dispariției avionului, însă dovezile sugerează că zborul a fost deviat în mod deliberat de la ruta originală. Înregistrările din cabină și discuțiile dintre membrii echipajului conținute în cutiile negre ar putea oferi un răspuns privind cele întâmplate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.