Avize favorabile pe bandă rulantă

Candidații pentru funcțiile de miniștri, propuși să facă parte din Guvernul condus de Mihai Tudose, au fost audiați joi, începând cu ora 8.00, în comisiile de specialitate. Toți candidații pentru funcțiile de miniștri au primit aviz favorabil. Primii care au au intrat la audieri au fost Rovana Plumb, ministrul desemnat al Fondurilor Europene, Victor Negrescu, ministrul desemnat al Afacerilor Europene şi Mihai Fifor, ministrul desemnat al Economiei.

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului urmează să valideze joi, de la ora 15.00, noul Executiv.

Update: Lia Olguța Vasilescu a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru desemnat al Muncii și Justiției Sociale, la fel și Petre Daea pentru funcția de ministru al Agriculturii.

Update: Tudorel Toader, propus ministru al Justiției, – aviz favorabil din partea comisiilor juridice cu 53 de voturi pentru, 28 împotrivă și două abțineri. Și Ionuț Mișa, propus ministru al Finanțelor, a primit aviz favorabil în Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament. De asemenea, Gabriel Petrea a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Consultării Publice.

Update: Viorel Ilie — aviz favorabil pentru funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul

Update: Florian Bodog – aviz favorabil pentru funcția de ministru al Sănătății. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar 7 voturi contra și o abținere.

Update: Sevil Shhaideh, propusă pentru funcția de ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de administrație din Camera Deputaților și Senat și a Comisiei pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare din Senat. Decizia a fost luată cu 29 de voturi ‘pentru’ și 9 ‘împotrivă’.

Update: Marius Alexandru Dunca – aviz favorabil pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului. S-au înregistrat 21 de voturi ”pentru” și 11 ”împotrivă”.

Update: Comisiile reunite pentru Mediu din Parlament i-au dat joi aviz favorabil Doinei Pană pentru funcția de ministru al Apelor și Pădurilor.

Aceasta a fost avizată cu 17 voturi pentru și 6 împotrivă.

„Radarul Pădurilor, chiar dacă funcționează, 4 milioane de metri cubi pe an de lemn tăiat ilegal nu-i puțin. El poate mult mai mult. O prioritate pentru mine este Radarul Pădurilor, în termen foarte scurt. El nu acoperă și partea de volum de masă lemnoasă, doar dacă transportul este legal sau ilegal. El nu poate măsura”, a spus Pană, în cadrul audierilor.

Ea a precizat că se gândește la instalarea unor scanere pe drumurile naționale.

„Am gândit în Programul de guvernare un sistem de scanere care să fie instalat pe drumurile naționale care, automat, prin simpla pozare, evaluează volumul. Să fie interconectat cu radarul Pădurilor și să dea alerte în momentul în care transportul e legal, dar cantitatea pe care o transportă este mai mare decât cea care trebuie”, a mai arătat ministrul propus.

Update: Lucian Puiu Georgescu, propus pentru funcția de ministru al Cercetării și Inovării, a primit, joi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților. Decizia a fost luată cu 21 de voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.

Update: Lucian Romașcanu, propus pentru funcția de ministru al Culturii și Identității Naționale, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de cultură ale Camerei Deputaților și Senatului. Decizia a fost luată cu 17 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și trei abțineri.

Update: Senatorul Liviu Pop, propus pentru funcția de ministru al Educației, a primit, joi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților. S-au înregistrat 19 voturi ”pentru” și 11 ”împotrivă”.

Update: Răzvan Cuc a primit aviz pozitiv pentru portofoliul de la Transporturi de la comisiile de specialitate din Parlament cu 32 de voturi pentru și 12 împotrivă.

La ieșirea de la audierile din Parlament, acesta a declarat că vara aceasta se va muta pe șantierele de autostrăzi pentru a supraveghea personal stadiul lucrărilor și a dat asigurări că, până la finele anului, vor fi gata 90 de kilometri noi.

„90 de kilometri de autostradă vor fi gata anul acesta. 15 au fost dați deja în circulație în luna martie, vorbesc de secțiunile A, B și C din lotul II Lugoj-Deva, urmând să avem lotul III și IV Lugoj-Deva, lotul III și IV Sebeș-Turda și intrarea în București, cei trei kilometri”, a declarat Cuc, care a deținut și până acum acest portofoliu în Guvernul Grindeanu.

Ministrul a adăugat că, per total, în acest an vor fi lansate proiecte de autostrăzi de 600 de kilometri.

„Până acum am lansat proiecte de 93 de kilometri, vorbim de proiectare și execuție de autostradă, și 121 de kilometri de drumuri de mare viteză. Mă refer la Pitești-Sibiu, centura de sud a Capitalei, drumul de mare viteză Pitești-Craiova”, a mai arătat Cuc.

El a subliniat că va merge personal în inspecție pe șantiere, pentru a supraveghea stadiul lucrărilor.

„Chiar în această vară mă voi muta pe șantier, pentru că mi-am asumat niște termene, niște kilometri de autostradă. Unii constructori au luat în serios tot ce am transmis, alții văd că încă merg cu o viteză redusă și, dacă vor continua să meargă așa, nu vor mai lucra, lucrurile sunt simple”, a continuat ministrul.

Update: Ilan Laufer, propus pentru funcția de ministru al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor de specialitate din Parlament, cu 35 de voturi pentru și 11 împotrivă.

Update: Carmen Dan, propusă pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne, a primit, joi, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională. Nominalizarea a întrunit 23 de voturi pentru și 10 împotrivă.

Update: Andreea Păstîrnac, propusă pentru funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților, întrunind 24 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

Update: Propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă şi pentru românii de pretutindeni din Senat şi Camera Deputaţilor. Melescanu a fost votat cu 21 de voturi „pentru”, 17 „împotrivă” şi o abţinere.

Update: Victor Negrescu a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru Afaceri Europene.

Victor Negrescu a declarat că preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă „o prioritate națională” și că au fost parcurși pași importanți în acest sens.

„Știu că s-a pornit de foarte departe și în ultimele luni s-au întâmplat evoluții importante, care trebuie continuate. Într-adevăr, această președinție nu este legată doar de partea de organizare propriu-zisă, dar și de mesajul pe care țara noastră îl poate transmite. (…) Este un moment în care imaginea României poate fi îmbunătățită pe plan extern și mai ales la nivel european și am de gând să susțin ideea aceasta a unui consens care va permite, într-adevăr, să avem o președinție prolifică, în care o serie dintre prioritățile noastre naționale să fie puse pe agenda europeană”, a spus el.

Negrescu a subliniat că își dorește să utilizeze cadrul legislativ care permite o bună colaborare între Executiv și Legislativ.

Update: Toma Petcu, ministrul Energiei, a primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate, cu 36 de voturi pentru şi 16 împotrivă.

Petcu a afirmat în cadrul audierii că ministerul pe care l-a condus şi până acum în ultimele şase luni este în discuţii avansate cu Ministerul de Finanţe pentru elaborarea unui memorandum care să cuprindă mandatul din partea Guvernului pentru negocierile cu chinezii care vor să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Update: Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, și Mihai Fifor, ministrul desemnat al Economiei, au primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate.

Pentru Plumb au fost 15 „pentru” și 8 „împotrivă”. La audieri au fost aduse critici, unele venite chiar din partea fostului premier Victor Ponta.

„Principalul nostru obiectiv în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene este acreditarea autorităţilor de management pentru fondurile structurale şi de investiţii. Pe data de 28 aprilie au fost transmise către Autoritatea de Audit toate procedurile necesare pe fiecare autoritate de management care gestionează cele 10 programe operaţionale. Aşteptăm ca într-o perioadă relativ scurtă primele trei autorităţi de management, respectiv pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, PO Capacitate Administrativă şi PO Iniţiativa pentru IMM-uri să fie acreditate şi să putem să transmitem către Comisia Europeană declaraţiile de cheltuieli, la fel şi pentru celelalte programe: Infrastructură Mare, Capital Uman, Competitivitate şi POR”, a spus Rovana Plumb.

Mihai Fifor a obținut 38 de voturi „pentru” şi 17 „împotrivă”. Şedinţa a fost însă întreruptă de fostul preşedinte Traian Băsescu, nemulţumit de manierea în care a avut loc audierea.

Miercuri după-amiază, Liviu Dragnea a făcut publică lista viitorilor miniștri.

UDMR a anunțat că va vota pentru învestirea noului Guvern dacă în comisiile de specialitate nu apar „surprize neplăcute”.

”Dacă nu apar în comisii surprize neplăcute atunci vom vota învestirea Guvernului, ceea ce nu înseamnă că vom fi de acord cu toate măsurile pe care le va lua Guvernul în perioada următoare”, a arătat miercuri președintele UDMR.

Liberalii, cel mai probabil, nu vor vota noul Guvern, decizia finală urmând să fie luată joi în cadrul grupurilor parlamentare, a declarat miercuri deputatul PNL Cătălin Predoiu.

Parlamentarii PMP vor vota împotriva Guvernului Tudose. De asemenea, și USR va vota împotriva.

Mihai Goțiu a susținut că nu a discutat cu colegii, dar crede că poate să garanteze 101% că nu vor fi voturi de la USR pentru Guvernul Tudose.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.