Avocat: Putin a ordonat personal asasinarea lui Litvinenko

Avocatul soţiei şi fiului lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus asasinat la Londra în 2006, a profitat de pledoaria sa finală în cadrul anchetei publice pentru a-l acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin că a „ordonat personal asasinarea” acestuia.

Rusia a denunţat, fără nicio surpriză, ancheta publică efectuată de către un judecător britanic, deschisă în ianuarie şi care s-a încheiat vineri. Acum judecătorul Robert Owen urmează să-şi prezinte concluziile până la sfârşitul anului, relatează Le Monde în pagina electronică, potrivit independend.md.

Potrivit avocatului familiei Litvinenko, Ben Emmerson, există suficiente probe cu privire la implicarea directă a preşedintelui rus – şi anume faptul că poloniul este de origine rusească şi legăturile unuia dintre acuzaţi, Andrei Lugovoi, cu Putin, constând în faptul că ambii au făcut parte din KGB (serviciile secrete ruse, care au devenit între timp FSB).

Potrivit BBC, Ben Emmerson a declarat în finalul pledoariei că responsabilitatea statului rus a fost dovedită „dincolo de orice îndoială rezonabilă”. Văduva fostului spion rus, Maria Litvinenko, a spus că ea crede că „asasinii (soţului ei) şi comanditarii lor” au fost „demascaţi”.„Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără ştiinţa şi consimţământul domnului Putin”, a subliniat ea.

Emmerson a declarat în timpul anchetei, potrivit BBC, că Putin era un „despot de mâna a doua tot mai izolat” şi un „autoritarist alienat din punct de vedere moral”. El a mai spus că preşedintele rus şi aliaţii săi sunt „implicaţi în mod direct în crima organizată”.

„Clica personală” a lui Putin este „dispusă să-i asasineze pe cei care le stau în cale”, a adăugat avocatul. El a subliniat că „dacă statul rus este responsabil, Vladimir Putin este responsabil”. „Nu în baza vreunei analogii a responsabilităţii pentru faptele altuia, ci pentru că el personal a ordonat lichidarea unui inamic hotărât să-l dea în vileag pe el şi pe acoliţii săi”, a conchis el, citat de aceeaşi sursă.

Poliţiştii însărcinaţi cu ancheta nu au mers până într-acolo încât să-l arate cu degetul pe Putin, dar nu au îndepărtat o eventuală responsabilitate a statului rus, scrie Le Monde.

Ministerul rus de externe a catalogat deja această anchetă drept „selectivă” şi „politizată”. Moscova a condamnat „refuzul încăpăţânat” al judecătorului Owen de a audia „punctele de vedere ale serviciilor ruse competenete”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.